Σεισμός Κρήτη: Θα δοθεί οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, ενώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό, θα δοθεί επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών.
Πώς θα γίνουν οι αποζημιώσεις
Σύμφωνα με το newsbomb, όσοι υπέστησαν ζημιές θα αποζημιωθούν με βάση τις νέες διατάξεις που έχει πρόσφατα ψηφίσει η κυβέρνηση με το νόμο 4797/2021 και οι οποίες εκτός από την ενίσχυση πρώτης ανάγκης των 600 ευρώ και την αρωγή των 6.000 ευρώ για επισκευαστικές εργασίες, προβλέπουν την ενίσχυση «πρώτης αρωγής» για τις επιχειρήσεις, αλλά και πρόσθετα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σε πρώτη φάση οι πληγέντες θα στηριχθούν ως εξής:
Θα δοθεί οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
Εκτός των 600 ευρώ οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες θα ενισχυθούν με επιπλέον 600 ευρώ.
Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ θα λάβουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ κατά νοικοκυριό, θα δοθεί για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ θα δοθεί σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
Ενίσχυση πρώτης αρωγής
Στις επιχειρήσεις και τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που επήγησα από το σεισμό θα χορηγηθεί άμεσα, έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή.
Η ενίσχυση της πρώτης αρωγής δεν μπορεί να υπερβαίνει την τελευταία διαθέσιμη τιμή του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε αγοραίες τιμές, όπως υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ήτοι τα 17.940 ευρώ!
Για την καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Οικονομικών, η οποία συνιστά και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) ως προς το περιεχόμενό της. Ο δικαιούχος δύναται, εναλλακτικά, να υποβάλλει την αίτησή του εγγράφως στον περιφερειακό συντονιστή κρατικής αρωγής.
Πρόσθετη στήριξη σε επιχειρήσεις
Στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό, θα δοθεί επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η επιχορήγηση θα καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών επιχειρήσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, μπορεί να παρέχεται προκαταβολή έναντι του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, μετά από αιτιολογημένο αίτημα του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη.
Ως προς τις επιχειρήσεις ατόμων με αναπηρία ή ατόμων τα οποία είναι μέλη οικογένειας στην οποία υπάρχει άτομο με αναπηρία, λαμβάνεται μέριμνα, ώστε η επιχορήγηση να καταβάλλεται κατά προτεραιότητα.
Πρέπει να σημειωθεί πως όλες οι προαναφερόμενες οικονομικές ενισχύσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες.
Επιπρόσθετα με τα παραπάνω μέτρα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης για τους σεισμόπληκτους όπως αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, παράταση σε προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση κτιρίων, μέτρα προστασίας θέσεων εργασίας, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της ακίνητης περιουσίας, κ.α..