στο Βόρειο Αιγαίο στη Χαλκιδική, λίγο νοτιότερα της χερσονήσου του Άθω, σημειώθηκε δέκα λεπτά πριν τις δύο μεσημέρι. .

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 10 χλμ, ενώ το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23χλμ νοτιοδυτικά της χερσονήσου Άθω. Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 13:48 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.4 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 229 χλμ. ΒΒΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ΝΝΔ της πόλης του Άθου.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 39.9852 Βόρεια

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 24.2757 Ανατολικά

Πάνω από δέκα οι μετασεισμοί

Πάνω από 10 μετασεισμοί, με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 4,5 ρίχτερ, σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο του βορείου Αιγαίου, μεταξύ του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας, ύστερα από τον κύριο που σημειώθηκε στις 13:48 σήμερα, μεγέθους 5,4 ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο βάρδιας στον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, ο κύριος σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αγίου Όρους, με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω και εστιακό βάθος 19,3 χιλιόμετρα.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 14:26 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,5 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΒΒΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 17 χλμ. ΝΝΔ της πόλης του Άθου.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 40.0127 Βόρεια

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 24.2802 Ανατολικά
Ο καθηγητής Γεωλογίας χαρακτήρισε ιδιαίτερη περίπτωση το ρήγμα της Ανατολίας – «Δεν μπορώ να εκτιμήσω πώς θα συμπεριφερθεί το ρήγμα» σημειώνει – Δεν έχουν υπάρξει ζημιές ή τραυματισμοί
Την εκτίμηση ότι θα σημειωθούν μετασεισμοί σε ένα ρήγμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερη περίπτωση» εξέφρασε στο ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν από λίγο στα ανοιχτά του όρους Άθω στη Χαλκιδική.

Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 13.48 στον θαλάσσιο χώρο της Χαλκιδικής, ενώ έγινε αισθητός στο Άγιο Όρος, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της Αττικής.

Εξήγησε πως υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας, καθώς όπως εξηγεί στο παρελθόν έχει δώσει αρκετούς σεισμούς και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πώς θα συμπεριφερθεί. «Υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς. Το θέμα είναι δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί το ρήγμα γιατί είναι ιδιαίτερη περίπτωση», τόνισε ο κ. Λέκκας στο thesstoday.gr, σημειώνοντας ότι «στο παρελθόν έχει δώσει πάρα πολλούς σεισμούς και χρειάζεται προσοχή. Οι μετασεισμοί θα σημειωθούν στο γύρο χώρο από Σιθωνία και Άγιο Όρος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 14.30 σημειώθηκε ένας μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ.

Αισθητός ο σεισμός σε όλο τον Δήμο Σιθωνίας

Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας μιλώντας στο thesstoday.gr τόνισε ότι έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ υπογράμμισε ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση επηρέασε όλο τον δήμο Σιθωνίας.

«Ήταν πάρα πολύ έντονος ο σεισμός και είχε διάρκεια. Έγινε αισθητός σε όλο τον δήμο Σιθωνίας, από τη Συκιά έως τον Μαρμαρά και τη Νικήτη». Μάλιστα, ο ίδιος συνέχισε και επισήμανε ότι «έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε κτήριο ή τραυματισμοί», ωστόσο, «αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση του μηχανισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025