Σεισμός 23 βαθμών της κλίμακας ΦΠΑ ταρακουνά την ιδιωτική εκπαίδευση. Θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που οι μετασεισμοί λουκέτων, απολύσεων αλλά και μαζικών μετακινήσεων μαθητών στο ήδη μισοδιαλυμένο δημόσιο σχολείο που θα ακολουθήσουν θα είναι ισχυρότεροι της κύριας δόνησης. Η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των κολεγίων και των ΙΕΚ θα απειλήσει με λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της γειτονιάς, αλλά και τις οικογένειες των μεσαίων εισοδημάτων, που δύσκολα θα ανταποκριθούν σε αυξημένα δίδακτρα.

Eξαιρέσεις
Από το μέτρο εξαιρούνται -εκτός από την προσχολική αγωγή- σχολεία που πληρούν αθροιστικά τέσσερις προϋποθέσεις: να μην είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί, η διοίκηση να γίνεται αμισθί, οι τιμές τους να είναι κατώτερες από τις αντίστοιχες ανάλογων επιχειρήσεων και να μη δημιουργείται στρέβλωση στον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται μόνο τα σχολεία των πρεσβειών.

«Είναι δολοφονικό χτύπημα. Θα οδηγηθούμε σε λουκέτα», λέει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, τονίζοντας πως ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 25% ο αριθμός των μαθητών και κατά 30% τα δίδακτρα, άρα η μοναδική λύση για κάποιον που θα απορροφήσει τον ΦΠΑ θα είναι οι απολύσεις. «Πώς όμως ένα μονοθέσιο ιδιωτικό νηπιαγωγείο στη Νίκαια, π.χ., θα διώξει το μοναδικό νηπιαγωγό του; Από την άλλη, ούτε να ζητήσει 100 ευρώ επιπλέον μπορεί. Αρα θα το κλείσει, διώχνοντας ταυτόχρονα τον οδηγό και τη συνοδό. Τρεις χαμένες θέσεις εργασίας. Στο τέλος θα μείνουν μόνο τα πολύ ακριβά ιδιωτικά σχολεία. Οδηγούν στην κατάρρευση έναν κλάδο που απασχολεί 12.000 εκπαιδευτικούς και άλλους τόσους διοικητικούς υπαλλήλους για την εκπαίδευση περίπου 80.000 μαθητών».

Οι παρενέργειες στον οικογενειακό προϋπολογισμό και προγραμματισμό θα είναι μεγάλες, αφού ήδη έχει πραγματοποιηθεί μεγάλο μέρος των εγγραφών. Ο κ. Κυραϊλίδης μάλιστα θεωρεί δεδομένο πως η εγκύκλιος θα έχει αναδρομική ισχύ από 20/7, ώστε να «συγχρονιστούν» με το αντίστοιχο μέτρο στα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Με μια εξαιρετική προσέγγιση, ο Χρήστος Γείτονας από τα ομώνυμα εκπαιδευτήρια σημειώνει μεταξύ άλλων: «Υπολόγισε κανείς πώς θα απορροφηθούν οι μαθητές που θα φύγουν από τα ιδιωτικά προς το δημόσιο σχολείο την ώρα που υπάρχουν 25.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών; Υπολόγισε κανείς πόσοι εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους από τα μικρά και μεσαίου μεγέθους σχολεία που θα κλείσουν; Υπολόγισε κανείς το κόστος του κάθε μαθητή στο δημόσιο σχολείο που πληρώνουμε όλοι μας;». Και αφού επισημαίνει πως η επιβολή ΦΠΑ δεν ήταν πρόταση των θεσμών (σ.σ.: μάλλον αντιπρόταση ήταν για να μειωθεί στο μοσχαρίσιο κρέας), καταλήγει: «Αυτοί που έβαλαν τα σουβλάκια πάνω από την εκπαίδευση ψάχνουν απεγνωσμένα εν μέσω τρίτου δικού τους Μνημονίου να αποδείξουν τις αριστερές καταβολές τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δραματική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων που εκπροσωπεί 13 κολέγια, στα οποία απασχολούνται περισσότερα από 1.800 άτομα, ενώ οι απόφοιτοί τους ξεπερνούν τους 15.000. «Είμαστε σε κατάσταση σοκ. Εχουμε πραγματοποιήσει ήδη περισσότερο από το 30% των εγγραφών και περιμένουμε την εγκύκλιο για να δούμε από πότε ακριβώς θα αρχίσει η ισχύς του μέτρου», είπε στον «Ε.Τ.» υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικού κολεγίου. Κάθετα αντίθετοι είναι και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ