Η επιστημονική κοινότητα δήλωσε πώς δεν υπάρχει ανησυχία για το τον χθεσινό ασθενή σεισμό των 2,9 βαθμών Ρίχτερ με επίκεντρο το ΟΑΚΑ.
Ποιές περιοχές προβληματίζουν
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η αίσθησή του έγινε εξαιτίας του μικρού βάθους που δεν ξεπέρασε τα 10 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τέτοιοι σεισμοί έχουν ξανασυμβεί, ενώ όπως επισήμανε στο Πρώτο Θέμα, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Δρ Αθανάσιος Γκανάς την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί 12 σεισμοί άνω των 2,5 Ρίχτερ οι οποίοι προέρχονται από μικρά ρήγματα που βρίσκονται στην προέκταση του ρήγματος της Πάρνηθας. Μάλιστα η τελευταία σεισμική δόνηση, εκτός της χθεσινής, είχε σημειωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου με μέγεθος 3,6 Ρίχτερ και επίκεντρο την Μεταμόρφωση.
Κορονοϊός: 2.400 άνθρωποι στα νοσοκομεία – «Συναγερμός» για τη Βόρεια Ελλάδα
Ακρίβεια: Συνεχίζεται η άνοδος στη βενζίνη – Πίνακας με τις αυξήσεις
Σεισμός – Αθήνα: Τι λένε οι σεισμολόγοι
Και αν ο χθεσινός ασθενής σεισμός δεν ανησυχεί τους ειδικούς υπάρχει μια άλλη περιοχή στον ελλαδικό χώρο η οποία τους προβληματίζει έντονα τους τελευταίους μήνες και έχει μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των ερευνών. Η περιοχή αυτή είναι το νοτιοανατολικό σημείο του επονομαζόμενου ελληνικού τόξου μεταξύ Κρήτης και Ρόδου εκεί όπου είχε σημειωθεί στις 12 Οκτωβρίου ο μεγάλος σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ λίγες ημέρες μετά ακολούθησε ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου.
«Παρατηρούμε μια γενικότερη σεισμική έξαρση στην περιοχή από το Ηράκλειο της Κρήτης και ανατολικότερα μέχρι τη Ρόδο. Αυτό το κομμάτι του ανατολικού τμήματος του ελληνικού τόξου, όπως λέμε, βρίσκεται σε διέγερση και θέλει παρακολούθηση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένας προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτήρια, αλλά και στα σπίτια για να βρεθεί αν υπάρχουν τρωτές κατασκευές σημαντικού ενδιαφέροντος. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε να το επιβεβαιώσει έναν μεγάλο σεισμό, στην περιοχή αυτή του ελληνικού τόξου» λέει o διευθυντής ερευνών του ΙΤΣΑΚ σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαιωάννου η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί και έχει έναν προβληματισμό για το ανατολικό κομμάτι του ελληνικού τόξου το οποίο στις 26 Ιουνίου του 1926 είχε δώσει σεισμό μεγέθους 8 Ρίχτερ.
«Η σεισμική έξαρση έχει ξεκινήσει μπορούμε να πούμε από τον περασμένο Μάρτιο και τους προηγούμενους μήνες έχουν καταγραφεί σημαντικά σεισμικά γεγονότα. Το ανατολικό κομμάτι του ελληνικού τόξου δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό τα τελευταία πολλά χρόνια, σε αντίθεση με το δυτικό τμήμα του ελληνικού τόξου το οποίο είχε δώσει το 2006 τον σεισμό των 6.9 Ρίχτερ στα Κύθηρα».
Πρόσφατα ο καθηγητής φυσικών καταστροφών μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε ότι δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να συμβεί στην περιοχή του ανατολικού τμήματος του ελληνικού τόξου ένας πολύ μεγάλος σεισμός ίσως και 8 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα και αναφορικά με την σεισμικότητα που παρατηρείται στην Κρήτη στο νοτιοανατοιλικό κομμάτι ο κ. Συνολάκης ανέφερε ότι το 365 π.Χ. και το 1303 μ.Χ. έγιναν σεισμοί πάνω από 8,5 ρίχτερ. Το θέμα είναι αν υπάρχει η προετοιμασία. Και επανερχόμαστε στο θέμα της εφαρμογής των πολεοδομικών κανονισμών ότι κανένας δεν επιτρέπει να χτίζει σε μπάζα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι θα γίνει αν γίνει ξανά ένας τέτοιος σεισμός. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς σεισμοί τέτοιοι γίνονται κάθε 700-800 χρόνια. Είμαστε κοντά, κανένας δεν ξέρει, αν θα είναι σε δεκαετίες, θα είναι σε 100 χρόνια. Έχουμε μπει σε μια εκατονταετηρίδα τηρουμένων των αναλογιών και από ό,τι ξέρουμε από τις σεισμικές ζώνες και πώς συμπεριφέρονται. Αυτό δεν σημαίνει πώς θα γίνει σε 700 χρόνια ακριβώς, αλλά είναι ένας μέσος όρος στο ελληνικό τόξο», τόνισε ο καθηγητής.
Ενώ σχετικά με την πιθανότητα να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός στην Κρήτη, είπε χαρακτηριστικά ότι «σε πολλά συνέδρια γεωλόγων, ξένοι επιστήμονες λένε ότι το ελληνικό τόξο που δίνει μεγάλους σεισμούς, είναι αναρχικό σαν τους Έλληνες. Δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει τους παγκόσμιους κανόνες της γεωλογίας και έπρεπε ήδη να έχει κάνει τον μεγάλο σεισμό, αλλά δεν τον έχει κάνει ακόμα. Οπότε είμαστε τυχεροί από αυτή την πλευρά. Μακάρι το ελληνικό τόξο να έχει την αίσθηση ότι κάνει ό,τι θέλει, όπως πολλές φορές κάνουμε στην Ελλάδα».
Την ίδια ώρα συνεχίζεται και η μετασεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι με νέους μετασεισμούς να καταγράφονται. Όπως έχουν εξηγήσει σεισμολόγοι και γεωλόγοι η μετασεισμική ακολουθία μετά το σεισμό των 6 Ρίχτερ τον περασμένο Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί για τους επόμενους μήνες ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθεί και ένας δυνατός σεισμός των 5 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν καταγραφεί πάνω από 1950 μετασεισμοί μεγέθους από 2 Ρίχτερ μέχρι 5,3 Ρίχτερ.