Αλλαγή στο ελεγκτικό μοντέλο για τους γιατρούς αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά από την εκτίμηση ότι η εντοπισμένη φοροδιαφυγή στον κλάδο, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.


Με διακριτική παρακολούθηση 20- 30 ημερών έξω από τα ιατρεία, οι Ράμπο καταγράφουν τα στοιχεία των ασθενών- πελατών κατά την έξοδο τους, φυσικά με τη συγκατάθεση τους. Αφού συλλεχθεί μεγάλος αριθμός τέτοιων δεδομένων, γίνεται επίσκεψη των εφοριακών στο ιατρείο και διασταύρωση αυτών των στοιχείων με τις αποδείξεις, που έχει κόψει ο γιατρός στο επίμαχο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται δικαιολογίες του τύπου «δεν πρόλαβα να την κόψω» που ήταν συνήθεις κατά τους ελέγχους που γίνονταν επί τόπου και εφάπαξ.

Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται, όμως, στα ιατρεία. Η εφορία απλώνει «δίχτυα» και αναζητά στοιχεία κατ’ αρχάς από τις κλινικές, με τις οποίες συνεργάζονται γιατροί. Ποια είναι η στόχευση; Να καταγραφούν χειρουργεία και κάθε είδους επεμβάσεις, χωρίς να τίθεται ζήτημα ιατρικού απορρήτου, καθώς αυτό που ενδιαφέρει είναι ο αριθμός των χειρουργείων ανά γιατρό. Και αυτά τα δεδομένα, θα διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι ελεγχόμενοι γιατροί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025