Αυξημένη κυκλοφορία ιλαράς αλλά και γρίπης μαρτυρούν τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν πως και στις δύο νόσους το πιο αποτελεσματικό «όπλο» είναι ο εμβολιασμός.

Τα κρούσματα της ιλαράς έχουν ανέλθει πλέον σε 1.262, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τον υγειονομικό συναγερμό για την επιδημική έξαρση της νόσου στη χώρα μας.

Την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 77 νέα κρούσματα ιλαράς, 40 λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, αριθμός ωστόσο που μαρτυρά την έντονη κυκλοφορία της νόσου. Σταθερός παραμένει ο αριθμός των θυμάτων – πρόκειται για ένα βρέφος και έναν 17χρονο, από κοινότητες Ρομά, που κατέληξαν λόγω επιπλοκών από την ιλαρά.
Η Νότιος Ελλάδα παραμένει το κέντρο της επιδημικής έξαρσης, με την Αττική, την Κορινθία, την Ηλεία, την Αχαϊα να αποτελούν τις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της νόσου και την καταγραφή νέων κρουσμάτων.

Οι πληθυσμοί Ρομά είναι η βασική εστία πυροδότησης και μετάδοσης της ιλαράς, όπως και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου τουλάχιστον 35 γιατροί και νοσηλευτές είχαν νοσήσει αλλά και νοσηλευτεί λόγω επιπλοκών της ιλαράς, ενώ πολλοί – αλλά δεν καταγράφονται στους επαγγελματίες υγείας- είναι οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία που έχουν εμφανίσει τη νόσο.

Μάλιστα, το θέμα της προστασίας του υγειονομικού προσωπικού έθεσε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κατά την –επεισοδιακή- συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον υπουργό Υγείας.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε πως υπάρχουν ελλείψεις σε αντιδραστήρια και σε εμβόλια, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην είναι προστατευμένοι έναντι της ιλαράς.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός παρέπεμψε στις οδηγίες εμβολιασμού από το ΚΕΕΛΠΝΟ για το προσωπικό του ΕΣΥ, χαρακτηρίζοντάς τες, «αποτελεσματική ασπίδα προστασίας, εφόσον βεβαίως τηρούνται από όλους». Το θέμα της «χαλαρής» προσέγγισης του εμβολιασμού των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τόσο από τις διοικήσεις όσο και από τους ίδιους, θεωρείται ότι δημιουργεί επικίνδυνη ρωγμή στο εμβολιαστικό τείχος προστασίας που πρέπει να υψώνεται στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις κατά της ιλαράς.

Δυναμώνει και η κυκλοφορία της γρίπης

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που εμφάνισαν επιπλοκές από τη νόσο και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φτάσει τους 20, με τους πέντε εξ αυτών να καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα. Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Πρόκειται για 13 άνδρες και 7 γυναίκες, από 3 έως 79 χρόνων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ασθενών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 χρόνων. Ένα θανατηφόρο κρούσμα που έχει καταγραφεί τον περασμένο Νοέμβριο αφορούσε ασθενή 79 χρόνων.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, καταγράφεται αύξηση των επισκέψεων σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής κατά την εβδομάδα 15 έως 21 Ιανουαρίου σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 146 «ύποπτα» δείγματα. Από αυτά, τα 38 (26%) βρέθηκαν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 15 ήταν τύπου Α και τα 23 ήταν τύπου Β. Τα 14 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και το 1 ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 13 στον πανδημικό υπότυπο Α(Η1Ν1).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025