Μάχη με το χρόνο και τις παθογένειες των ταμείων, που αναδείχθηκαν ή μεγεθύνθηκαν με τις ενοποιήσεις των φορέων σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες έκδοσης . Άλλωστε, ενόψει και της τέταρτης αξιολόγησης, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων και ο χρόνος αναμονής αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), περισσότερες από 220.000 συντάξεις και εφάπαξ βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με το χρόνο αναμονής να κυμαίνεται στα 2 χρόνια για τις περισσότερες υποθέσεις και να φθάνει ακόμη και τα 3 στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης αλλά και χιλιάδων επικουρικών συντάξεων.

Μάλιστα, και παρά τις προσπάθειες διεκπεραίωσης νέων αιτήσεων υπό την πίεση και των εκπροσώπων των πιστωτών, το πρόβλημα φαίνεται πως επιδεινώνεται εξαιτίας της κατάργησης της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Στην τελευταία, επικαιροποιημένη έκδοση του τρίτου Μνημονίου, υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αναφορικά με την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, και κατ’ επέκταση την υποχρέωση έκδοσης του συνόλου των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έως τον Ιούνιο του 2018. Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει το ΕΤΕΑΕΠ να έχει προχωρήσει στην έκδοση τουλάχιστον 13.800 συντάξεων από αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 έως 31.12.2016, κάτι που εκτιμάται ότι δεν θα επιτευχθεί. Τα περιθώρια στενεύουν και αναφορικά με τις αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ, ο οποίος παραμένει χωρίς διοικητή για περισσότερο από ένα μήνα.

Συνολικά, εκτιμάται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, τουλάχιστον 90.000 για επικουρική και 42.000 για . Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, οδηγεί σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΝΔΙΣΥ, τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση δεδομένου ότι αναγκάζονται να ζουν με τις χαμηλές προσωρινές συντάξεις.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το Δίκτυο, ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων ενώ δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των ταμείων στον με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου. Έτσι εδώ και 23 μήνες από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, εξακολουθούν και δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ και στην συνέχεια η έκδοση των ψαλιδισμένων επικουρικών συντάξεων.

Ήδη πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει εξώδικα για την παράνομη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων ενώ το ΕΝΔΙΣΥ σχεδιάζει να προσφύγει σε ένδικα μέσα.

Εν τω μεταξύ, καθυστέρηση υπάρχει και στην έκδοση των νέων ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ με τις εισφορές Μαρτίου 2018 των μη μισθωτών και τον συμψηφισμό των εισφορών του 2017. Αν και οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν το σύστημα να είναι έτοιμο εντός της τρέχουσας εβδομάδας, πλέον, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδα.

Σε αυτά, θα περιλαμβάνονται οι εισφορές Μαρτίου 2018 και το τελικό αποτέλεσμα των συμψηφισμών με τις καταβλητέες εισφορές του 2017. Όσοι μη μισθωτοί δήλωσαν το 2016 επιπλέον εισόδημα από το 2015 πρέπει να πληρώσουν το επιπλέον ποσό που τους αναλογεί σε εισφορές σε 5 δόσεις. Το πλήθος των δόσεων ξεκινά τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο (πληρώνονται οι εισφορές Αυγούστου).

Η τελευταία δόση είναι πληρωτέα μέχρι 30/9/2018.

Αντίθετα όσοι έχουν δηλώσει το 2016 μικρότερο εισόδημα από το 2015, θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων από τον ΕΦΚΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό εντός 2μήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025