ΕΝΦΙΑ Με τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή η κυβέρνηση προχωρεί στη συγκρότηση επιτροπής σε ανώτατο επίπεδο και υπό τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η «εξίσωση» των εμπορικών αξιών των ακινήτων με τις αντικειμενικές.
Εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην επιτροπή θα μετέχουν Πιτσιλής, Στουρνάρας, οι γενικοί γραμματείς Εσωτερικών και ΓΓΠΣ ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, ο πρόεδρος του Κτηματολογίου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτιμητών
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, θα αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων με την ονομασία «τράπεζα αξιών ακινήτων» που έχει δημιουργηθεί στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «Ψηφιακές υτπηρεσίες δημόσιας περιουσίας και εθνικών κληροδοτημάτων» προκειμένου «τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται διαρκώς σε αυτήν να αποτελούν το υπόβαθρο ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος εκτίμησης ακινήτων μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση των αγοραίων τιμών των ακινήτων».
Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξίσωσης εμπορικών και αντικειμενικών αξιών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, έτσι ώστε το 2018 ο σχετικός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ να γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Σε 5 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ
Σε πέντε δόσεις θα καταβληθεί ο φετινός φόρος ΕΝΦΙΑ γαι την ακίνητη περιουσία, όπως προβλέπει η ίδια τροπολογία.
Ειδικότερα η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31 Ιανουαρίου 2018.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου, να αναρτήσει στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TaxisNet, περίπου 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 55.00 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα –ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017.
Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση επί του ΕΝΦΙΑ
Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Τι ισχύει για τρίτεκνους και πολύτεκνους
Στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ή σε οικογένεις που περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Η πονηρή διάταξη για τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Το δικαίωμα να πάρει πίσω τις εκπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και έξι μήνες μετά τον καταλογισμό του φόρου –κάτι που σημαίνει ότι θα ζητήσει πρόσθετους φόρους εκ των υστέρων- έχει δώσει στον εαυτό του το ελληνικό δημόσιο με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή τον Ιούνιο.
Οπως αναφέρει η σχετική διάταξη –η οποία με βάση την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει πρόσθετα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό- «ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ έτους 2017, οι εκπτώσεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου που χορηγήθηκαν με πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2017, επανεξετάζονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2018 με βάση τις εμπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και, σε περίπτωση μεταβολών, εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου για το έτος αυτό».
Με αυτή τη διάταξη, η ΑΑΔΕ θέλει να «προστατευτεί» ώστε αν δώσει έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ (για όσους πληρούν τα συγκεκριμένα εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια) και στη συνέχεια διαπιστώσει ότι η έκπτωση φόρου δόθηκε κατά… λάθος, τότε θα έχει περιθώριο να εκδώσει καινούργιο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2018 δηλαδή ακόμη και μετά την εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ.