Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, έρχονται για ακίνητα που βρίσκονται σε 30 ζώνες στο Δήμο Αθηναίων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, την απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, ανακοίνωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο δήμος, με επίσημο έγγραφο διατύπωσης γνώμης που θα καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2023, θα αποδεικνύει, με βάση στοιχεία που θα έχει συλλέξει για τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, ότι τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών -όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2021 και τέθηκε σε ισχύ από την 1η-1-2022- πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31-12-2021 για όλα τα ακίνητα του δήμου. Θα τεκμηριώνει δηλαδή την άποψη ότι σε όσες περιοχές του δήμου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν πάνω από 55% την 1η-1-2022 σε σύγκριση με την 31η-12-2021 θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν την 1η-1-2022, ώστε οι αυξήσεις τους σε σύγκριση με την 31η-12-2021 να φθάνουν το πολύ μέχρι το 55%.

Η γνώμη του δήμου θα αφορά ουσιαστικά σε 30 περιοχές (ζώνες τιμών) από το 1ο, το 2ο, το 3ο και το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Πρόκειται για περιοχές του κέντρου της Αθήνας αλλά και για πολλές λαϊκές γειτονιές της πόλης όπου οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει όλη τη λίστα με τις περιοχές αυτές του Δήμου Αθηναίων όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης ανά τ.μ. αυξήθηκαν πάνω από 55% την 1η-1-2022. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη λίστα που δημοσιεύουμε στις περιοχές αυτές, οι αυξήσεις αντικειμενικών αξιών που επιβλήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με την απόφαση του Ιουνίου του 2021 κυμαίνονται από 57,89% έως 115,63%!

Βάσει της γνώμης του δήμου και των στοιχείων που παραθέτουμε, τα ελάχιστα ποσοστά μειώσεων που πρέπει να αποφασιστούν από το υπουργείο Οικονομικών στις συγκεκριμένες 30 περιοχές της Αθήνας κυμαίνονται από 1% έως 27,54%. Δηλαδή, κατά τα ποσοστά αυτά πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον οι αντικειμενικές αξίες στις συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου η αύξησή τους σε σύγκριση με την 31η-12-2021 να περιοριστεί το πολύ μέχρι το 55%.

Και άλλοι δήμοι ζητούν διορθώσεις

Πέραν του Δήμου Αθηναίων, αρκετοί ακόμη δήμοι -ακολουθώντας την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού που προβλέπει το άρθρο 51 του πρόσφατα ψηφισθέντος ν. 5000/2022- αναμένεται να καταθέσουν στο υπουργείο Οικονομικών, το αργότερο μέχρι τις 20-1-2023, τις γνωμοδοτήσεις τους για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν την 1η-1-2022. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, στους δήμους αυτούς περιλαμβάνονται οι εξής περιοχές με υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

» ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: Για ένα οικόπεδο στη Χώρα Αστυπάλαιας η τιμή ζώνης κυμαινόταν από 120 έως 400 ευρώ ανά τ.μ. και τώρα έχει ανέλθει στις 2.150 ευρώ ανά τ.μ. Το ίδιο για μια μονοκατοικία στην ίδια περιοχή του νησιού, της οποίας η τιμή ζώνης ήταν ανάμεσα στα 420 – 504 ευρώ ανά τ.μ. και τώρα ανήλθε στις 2.150 ευρώ ανά τ.μ. Η ίδια εικόνα διαμορφώνεται και στον οικισμό Λιβάδι, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι κατέχουν εκεί χωράφια με οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή: Ενα οικόπεδο με τις προηγούμενες αντικειμενικές τιμές κυμαινόταν ανάμεσα στα 50 έως 250 ευρώ ανά στρέμμα και τώρα εκτοξεύτηκε στα 1.450 ευρώ. Ο απόλυτος παραλογισμός λαμβάνει χώρα στις νέες αντικειμενικές των οικισμών του νησιού Μέσα Βαθύ και Εξω Βαθύ, περιοχές που δεν έχουν δίκτυο υδροδότησης και αποχέτευσης ούτε καν εσωτερικούς δρόμους, ενώ το καλοκαίρι, λόγω έλλειψης βασικών υποδομών και εγκαταστάσεων, έχουν μηδενική τουριστική κίνηση και ανάπτυξη. Οι παλιές αντικειμενικές για τους παλιούς αυτούς οικισμούς διαμορφώνονταν ανάμεσα στα 420 και τα 520 ευρώ ανά τ.μ. για ένα σπίτι και από 80 έως 90 ευρώ για ένα οικόπεδο, ενώ οι νέες τιμές έχουν ανέλθει στα 800 ευρώ ανά τ.μ.!

» ΡΑΦΗΝΑ: Καταγγέλθηκε αδικαιολόγητη αύξηση έως και 56% σε σχέση με τις προϋπάρχουσες τιμές, όπως για παράδειγμα στη ζώνη Ζ, όπου η τιμή αυξήθηκε από τα 1.250 ευρώ ανά τ.μ. στα 1.950 ευρώ ανά τ.μ., αναδεικνύοντάς τη στην υψηλότερη στον δήμο.

» ΙΣΤΙΑΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ: Στο Ασμήνιο της Δ.Ε. Αρτεμισίου η αντικειμενική αξία ανά τ.μ. υπερδιπλασιάστηκε, καθώς από 499 ευρώ ανά τ.μ. πήγε στα 1.100 ευρώ ανά τ.μ. Στη Β’ Ζώνη Ωρεών η αντικειμενική αξία από 950 ευρώ ανά τ.μ. διαμορφώθηκε στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη Γ’ Ζώνη Ωρεών η νέα αντικειμενική αξία είναι 1.200 ευρώ ανά τ.μ. από 700 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν πριν από την αναπροσαρμογή.

» ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ: Σε χωριό έξω από την Αλεξανδρούπολη, στη Νέα Χιλή, η τιμή ζώνης διαμορφώθηκε από 800 ευρώ ανά τ.μ. σε 1.150 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή σημείωσε αύξηση περίπου 45%. Αυτό, πέρα από το γεγονός ότι πετάει πολλούς ακρίτες εκτός διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων, αποτελεί τροχοπέδη και για την περαιτέρω ανάπτυξη του ακριτικού Εβρου.

» ΛΗΜΝΟΣ: Σε επιστολή του επάρχου της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου που εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών εκφράστηκε η δυσαρέσκεια των κατοίκων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που τέθηκαν σε ισχύ από 1-1-2022. Χαρακτηριστικά, στην επιστολή αναφέρονταν μεταξύ των άλλων και τα εξής: «…Στην Π.Ε. Λήμνου επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια αύξηση των αντικειμενικών αξιών της τάξης του 50%, και μάλιστα σε χωριά και οικισμούς που δεν δικαιολογείται. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για την αύξηση από 600 ευρώ σε 900 ευρώ ανά τ.μ., σε χωριά και οικισμούς, όπως η Φυσίνη (25 κάτοικοι), η Αγία Σοφία (30 κάτοικοι), η Δάφνη (60 κάτοικοι), η Παναγιά (200 κάτοικοι), τα οποία τα τελευταία χρόνια οδηγούνται σε εγκατάλειψη και δεν έχουν καμιά τουριστική δραστηριότητα, όταν τουριστικές περιοχές και η πρωτεύουσα του νησιού έχουν ίσες ή μικρότερες αντικειμενικές αξίες…».

» ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ: Σύμφωνα με τα όσα έχει επισημαίνει ο δήμαρχος, Ι. Μαλανδράκης, στην Κοινότητα Πλατανιά η αντικειμενική τιμή γης προς την παραλία είναι 1.900 ευρώ ανά τ.μ. και προς την ενδοχώρα της 1.700 ευρώ ανά τ.μ., όταν σε απόσταση 100 μ., στην όμορη Κοινότητα της Αγίας Μαρίνας του Δήμου Χανίων, η τιμή είναι 1.250 ευρώ ανά τ.μ. προς την παραλία και 1.400 ευρώ προς την ενδοχώρα αντίστοιχα, γεγονός που επιβαρύνει πολλαπλώς τους ιδιοκτήτες γης της παραπάνω κοινότητας αδίκως.
Επίσης, στο Παλιό Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, το πιο τουριστικό σημείο του νομού, η τιμή ζώνης είναι 1.350 ευρώ ανά τ.μ. και με κάποιες ζώνες 1.950 ευρώ ανά τ.μ., στοιχείο που επιτείνει τα παραπάνω αναφερόμενα.

Πέραν της παραπάνω κοινότητας, αξιοσημείωτο είναι ότι και στα χωριά της ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά υπάρχει διπλασιασμός της αντικειμενικής αξίας, όπως ενδεικτικά στην Κοινότητα Αλικιανού, από 600 ευρώ ανά τ.μ. σε 1.200 ευρώ ανά τ.μ., στην Ανώσκελη από 600 ευρώ ανά τ.μ. σε 1.200 ευρώ ανά τ.μ. Οι περιοχές αυτές είναι ημιορεινές και με αποκλειστικό σχεδόν παραγόμενο εισόδημα από τον πρωτογενή τομέα! Αντίστοιχες περιπτώσεις συναντώνται στην πλειονότητα των 51 κοινοτήτων του δήμου και στους οικισμούς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025