– σύσταση για τους μικρούς μαθητές για υφασμάτινη μάσκα. Τι να κάνουν οι μαθητές που φορούν γυαλιά.  Τι θα ισχύσει για τα κυλικεία. Ποιές για το πώς θα μπορέσουν οι γονείς να πείσουν τους νέους που αποφεύγουν να φορέσουν μάσκα έδωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό ο Σωτήρης Τσιόδρας. Η και ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες για το «πρώτο κουδούνι». Τα μέτρα που προβλέπονται για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων – Οι εξαιρέσεις για τη

«Πώς θα πείσουμε τους νέους τη στιγμή που κινδυνεύουν λιγότερο; Νομίζω ξεκινάει από εμάς, από το δικό μας παράδειγμα και τη δική μας επικοινωνία μαζί τους. Ζούμε σε μία κοινωνία όπου χάνεται η επικοινωνία. Με έναν νέο άνθρωπο είναι καλύτερο να ακούμε παρά να δίνουμε οδηγίες. Να μην τονίζεται το τιμωρητικό αλλά η ασφάλεια όλων» είπε.

«Το να υιοθετήσω συμπεριφορά διαφορετική αποτελεί γενναιότητα. Οι νέοι στο DNA τους είναι πιο γενναίοι. Πρέπει να τους ακούσουμε. Πρέπει να αφεθούν στην ελευθερία τους, να ακούσουν όλες τις απόψεις και να επιλέξουν το σωστό. Αν τους φερθούμε αδελφικά και όχι πατρικά νομίζω θα είναι καλύτερο το αποτέλεσμα» επεσήμανε.

– Η σύσταση για τους μικρούς μαθητές για τη χρήση υφασμάτινης μάσκας – Τι θα ισχύσει για τα κυλικεία

Σε απαραίτητο εργαλείο αναδεικνύεται η μάσκα για τους μαθητές, που όπως ανακοινώθηκε, θα επιστρέψουν στα σχολικά θρανία στις 14 Σεπτεμβρίου.

Για τους μικρούς μαθητές, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προτείνει υφασμάτινη μάσκα. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, που μετείχε στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, έδωσε οδηγίες για το ποια είναι η σωστή χρήση της μάσκας από τα μικρά παιδιά.

Όπως διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλλου, οι υφασμάτινες μάσκες για τους μικρούς μαθητές θα έχουν δύο μεγέθη. Η πιο μικρή μάσκα θα δοθεί στα μικρά παιδιά, για να έχει καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο και η πιο μεγάλη θα δοθεί στους μεγαλύτερους μαθητές.

Με βάση τις προδιαγραφές, οι μάσκες θα έχουν τουλάχιστον δύο στρώσεις υφάσματος και το ύφασμα θα είναι καλής ποιότητας με πυκνή ύφανση, αλλά λεπτή ίνα έτσι ώστε να είναι πιο καλά ανεκτή, αλλά και πιο αποτελεσματική.

– Τι να κάνουν οι μαθητές που φορούν γυαλιά

Οδηγίες έδωσε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και στους μαθητές που φορούν γυαλιά και τα οποία θολώνουν όταν χρησιμοποιούμε την μάσκα.

Η καλύτερη εφαρμογή γίνεται με πίεση του ελάσματος στο ύψος της μύτης. «Προφανώς θα υπάρχουν παιδιά τα οποία στην αρχή θα νοιώσουν άβολα. Είναι αναγκαίο στην αρχή της σχολικής χρονιάς να δοθεί έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία για την χρήση της μάσκας και είναι σαφές ότι με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί σχετικά με την χρήση της μάσκας οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά και να εξηγήσουν γιατί είναι απαραίτητη η μάσκα. Το πιο σημαντικό για να έχουμε τα παιδιά με το μέρος μας είναι να απαντήσουμε στις απορίες τους», τόνισε.

Παράλληλα, η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μάθει το παιδί να φοράει τη μάσκα. «Δεν μπορεί η μαμά να λέει στο παιδί μην βάλεις μάσκα δεν θα μπορείς και η δασκάλα να λέει να βάλει. Άρα όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε και να έχουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες» ανέφερε. Εξέφρασε την αισιοδοξία της λέγοντας ότι στηριζόμαστε στην καλή συνεργασία όλων έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.

Τι θα ισχύσει για τα κυλικεία

Στα κυλικεία έχουν ήδη δοθεί λεπτομερείς οδηγίες, προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να μειωθεί η έκθεση του φαγητού των κυλικείων στον ιό.

Σχετικά με τα προϊόντα είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα υπάρχει ένα καλάθι με πολλά κουλούρια εκτεθειμένα στον αέρα και γι αυτό είπαμε ότι τα φαγητά θα πρέπει να είναι σε ατομικές συσκευασίες, έτσι ώστε να έχουμε άλλη μία ασπίδα προστασίας».

«Κανένα μέτρο δεν αρκεί πρέπει να έχουμε πολλά μέτρα σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να πετύχουμε το σκοπό μας», κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025