24-11-16 Ρόμπο-λύσεις για την ανακύκλωση στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Νέο Δελχί
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι περιβαλλοντικό: «Rap the scrap”. Πάνω από 6 δις άνθρωποι ζουν στον πλανήτη μας σήμερα, δημιουργώντας κατ’ εκτίμηση 1,9 δισεκατομμύρια τόνους οικιακών, βιομηχανικών, ιατρικών, ραδιενεργών, τοξικών και επικίνδυνων απορριμάτων κάθε χρόνο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα απορρίματα που δημιουργούνται, θα διπλασιαστούν μέχρι το 2025.
Λύση σε αυτό το πρόβλημα καλούνται να δώσουν οι 500+ μαθητικές ομάδες με τα ρομποτάκια τους το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου 2016, στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η οποία διεξάγεται φέτος στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Να προτείνουν δηλαδή τρόπους, έτσι ώστε να μειώσουμε, διαχειριστούμε και τελικά να ανακυκλώσουμε τα απορρίμματα με ρομπο-λύσεις. Την Ελλάδα εκπροσωπούν 15 ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς και αρωγούς τους γονείς τους, συμμετέχοντας στην ετήσια γιορτή της εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Στη διαγωνιστική κατηγορία Δημοτικού, η αποστολή των ομάδων είναι να κατασκευάσουν ένα ρομπότ το οποίο θα βοηθά να είναι καθαρός ο δρόμος προς το σχολείο, ξεκινώντας από το δωμάτιο των παιδιών. Η καθημερινή ρουτίνα αρχίζει από τη στιγμή που στρώνουν το κρεβάτι τους και συνεχίζεται μέχρι και τον καθαρισμό της σχολικής αυλής.
Οι ομάδες που μάς εκπροσωπούν σε αυτή την κατηγορία είναι οι “Πυθαγόρες” από το Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης με προπονήτρια τη κ. Τριανταφύλλου και τους μαθητές Αναστάσιο Σύρη και Ιάσονα Θεόδωρο Τσούτσουρα Αγγελάκη. Επίσης, οι “Φίλωνες” από την Ξάνθη με προπονητή τον Πανταζίδη Παναγιώτη και τους μαθητές Φελεκίδη Λεωνίδα, Μπαλαφούτη Ηλία και Πανταζίδη Αλέξανδρο.
Στη διαγωνιστική κατηγορία του Γυμνασίου, η αποστολή είναι η κατασκευή ενός ρομποτικού οχήματος με σκοπό την συλλογή απορριμμάτων από τα σπίτια, και τη διαλογή τους σε κάδους ανακύκλωσης απορριμμάτων ώστε να συλλεχθούν από τις αρμόδιες αρχές. Οι 2 που μάς εκπροσωπούν σε αυτή την κατηγορία είναι από το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας με προπονήτρια την κ. Κουτσίκου και τις 2 ομάδες της με τους μαθητές Αναστάσιο Τσιάμαλο, Ανδρέα Μπρούζα, (Blue Diamond) και Ανδριανή Ομήρου με την Ευτυχία Καλογήρου (Robot Direction).
Στη διαγωνιστική κατηγορία Λυκείου, η αποστολή των ομάδων είναι να κατασκευάσουν ένα ρομπότ το οποίο διαχωρίζει απορρίματα που είναι τοποθετημένα σε κάδους συλλογής για ανακύκλωση και τα μεταφέρει στους αντίστοιχους αποθηκευτικούς χώρους ενός εργοστασίου επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών. Οι ομάδες που μάς εκπροσωπούν σε αυτή την κατηγορία είναι οι MIXMYL με προπονητή τον Κώστα Τσατσαρώνη και τους μαθητές Ανδρέα Γιαννούτσο, Σπύρο Μπλαβέρη και Δημήτρη Τζουλιάνο από το 7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χαλανδρίου, η ομάδα ET-Team υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Τούρλου και τις μαθήτριες Ειρήνη Δήλερη, Παναγιώτα Κοντοπούλου και Ελένη Κουγιουμτζή.
Στην κατηγορία OPEN, με τα ευφάνταστα εκθέματά τους, έλαβαν τα 4 εισιτήρια πρόκρισης για την Ινδία αντίστοιχα: στην κατηγορία Δημοτικού η ομάδα T.N.D Robotics με προπονητή τον κ. Αμπαριώτη και μαθητές τους Θεοδώρα Παναγιώτα Κυριακοπούλου καθώς και τον Αθανάσιο Κοτρώτσο. Στην κατηγορία Γυμνασίου η ομάδα “The tube ACeS” με προπονήτρια την κ. Βουτυράκου και μαθητές τους Δημήτρη Ντινόπουλο, Παντελή Σφηνιά και Ιάσωνα Σταύρο Σόμογλου. Στην κατηγορία Λυκείου, η ομάδα “BEAST” από το 7ο ΓΕΛ Τρικάλων και προπονήτρια την κ. Καραγιώργου με τους μαθητές Γκούμε Λαουρέντιαν, Ζιούτο Κωνσταντίνο και Καλαντζή Σωτήριο. Ως τέταρτη καλύτερη ομάδα από όλες τις κατηγορίες προκρίθηκε η ομάδα “Robotic Green Girls” από το Γ’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης και τις μαθήτριες Παπαδοπούλου Χριστίνα και Τσιτσικοπούλου Ιφιγένεια-Ειρήνη.
Στην κατηγορία ποδοσφαίρου, το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης με τη φόρα του 2ου αργυρού μεταλλίου από την προηγούμενη Ολυμπιάδα, κατέλαβε τις 2 πρώτες θέσεις με τους RoboSpecialists και RoboMasters. Προπονητής ο αργυρός Ολυμπιονίκης Αθανάσιος Μπαλαφούτης και μέλη των 2 ομάδων: Πανταζίδη Αλέξανδρο, Παρασκευόπουλο Δημήτρη, Χασάνογλου Σονέρ και Ελευθέριο Γιαγκίδη, Ιωσήφ Μποκουράκη και Παναγιώτη Βαρδάρη αντίστοιχα. Την τρίτη θέση στον μικρό τελικό κατέλαβε η ομάδα Los MessAngeles Stars του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μαθητές τους Μαρκούλη Αθανάσιο, Παντελεήμων Πετρίτση και Κουτσιώρα Αναστάσιο.
Τα 2 εισιτήρια για τη φετινή Ολυμπιάδα πλαισιώνουν οι ομάδες Hyperion Robotics από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και IEEE NTUA Student branch από το ΕΜΠ, στην κατηγορία Advanced Robotics Challenge.
Ο Πρόεδρος του WRO Hellas και αρχηγός της αποστολής κ. Σομαλακίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: ” Ο στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές όλης της χώρας να γίνουν δημιουργικοί μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Ο απώτερος στόχος είναι τα επόμενα δύο χρόνια να είμαστε σε θέση, ως χώρα, να διεξαγάγουμε την Ολυμπιάδα στην Ελλάδα. Εύχομαι ολόκαρδα καλή επιτυχία στα Ελληνόπουλα που μάς εκπροσωπούν, να πάμε καλά και φέτος, γυρίζοντας από την Ινδία με πλούσιες εμπειρίες και ολυμπιακά μετάλλια ει δυνατόν”.
Ιστορικό: Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad) είναι ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Ο WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή τους.
O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας είχε ως αφετηρία τις Περιφέρειες με τους προκριματικούς, με τους εθνικούς νικητές να ανακηρύσσονται από τον Τελικό του 8ου Πανελληνίου διαγωνισμού (2/7/2016 Σχολή Μωραΐτη) και τερματικό σταθμό την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που φιλοξενεί η Ινδία και συγκριμένα στο Νέο Δελχί , από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου 2016.