Το πρακτορείο Reuters, σε δημοσίευμα του κάνει την ανάγνωσή του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ουσιαστικά έφυγε απογοητευμένη από την αίθουσα.
«Μπορεί η Ελλάδα να ευχαρίστησε τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή της που δεν πήρε το χριστουγεννιάτικο δώρο που ήθελε: να περάσει στην τελευταία φάση του προγράμματος διάσωσης». Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας.
Όπως επισημαίνει, η Αθήνα ήλπιζε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα ενέκριναν την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας πριν το τέλος του έτους. Κάτι βέβαια που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμα και τώρα.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχει αντίθετη άποψη. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί λόγω των διαφωνιών που καταγράφηκαν στο Eurogroup αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Αυτό οδήγησε την Ελλάδα και τους πιστωτές της σε αδιέξοδο, σημειώνει το Reuters. «Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει έως το τέλος του έτους, αλλά οι Γερμανοί είναι αμετακίνητοι», φέρεται να αποκάλυψε ευρωπαϊκή πηγή στο πρακτορείο, ενώ πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά… δεν ήμασταν τόσο αυστηροί σε άλλα προγράμματα».
Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες της Δευτέρας, τις περιέγραψε ως «άχρηστες» σε όρους προώθησης της συμφωνίας. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι υπουργοί διαφωνούσαν και επί των στόχων που έπρεπε να τεθούν για τους προϋπολογισμούς της Ελλάδας μετά το 2018, απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στην σκληρή στάση που επιμένει να κρατά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος για ακόμα μια φορά υπογράμμισε μετά το Eurogroup πως η Ελλάδα έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έντονος ήταν ο προβληματισμός για την πορεία των διαπραγματεύσεων από όλα τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου, ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις για την τοποθέτηση Σόιμπλε περί επιβολής πλεονασμάτων 3,5% για μία δεκαετία.
Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, αφορούν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Η κυβέρνηση, τονίζει το Reuters, έχει να αντιμετωπίσει έναν κουρασμένο από τη λιτότητα πληθυσμό και προειδοποίησε τους πιστωτές πως δεν χρειάζεται να «πιέσουν» κι άλλο την κατάσταση.
Αυτό ισχύει και για το ΔΝΤ, το οποίο δεν συμμετείχε στο πακέτο διάσωσης του 2015.