Οι επενδυτές της Ελλάδας φαίνεται να χάνουν την πίστη τους στη δέσμευση που έδωσαν πριν από πέντε χρόνια οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν θα επαναληφθεί, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται το Euro2day, η δύναμη αυτής της υπόσχεσης ήταν εν μέρει αυτό που έδωσε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να κάνει μια από τις ταχύτερες επιστροφές στην αγορά που έχει κάνει χρεοκοπημένη χώρα, παίρνοντας χρήματα από τους ιδιώτες επενδυτές το 2014, μόλις δυο χρόνια αφότου τους «κούρεψε».
Η λογική για αυτούς που αγόρασαν τα ομόλογα ήταν απλή: οι δημόσιοι πιστωτές, που έχουν δανείσει στην Αθήνα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ αλλά γλίτωσαν την αναδιάρθρωση χρέους του 2012, θα πρέπει να δεχθούν το επόμενο χτύπημα.
Ωστόσο, λίγους μόλις μήνες πριν τη λήξη της πρώτης δόσης του νέου δανείου, στις 17 Ιουλίου, η διαμάχη Ελλάδας-ΕΕ-ΔΝΤ έχει πυροδοτήσει μια πτώση στις τιμές που δείχνει πως αυτή η λογική ίσως ήταν λανθασμένη.
Η βασική ανησυχία των επενδυτών είναι πως αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η Αθήνα δεν θα πάρει τα χρήματα που χρειάζεται για να αποπληρώσει χρέος ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, που οφείλει κυρίως στην ΕΚΤ.
Ο Lutz Roehmeyer, portfolio manager της LBB-INVEST της Γερμανίας, η οποία έχει τοποθετήσει περίπου 3 εκατ. ευρώ στο συγκεκριμένο ομόλογο, λέει στο Reuters πως υπάρχει «κάποια αμφιβολία» πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της και πως θα μπορούσε να συμβεί «ατύχημα». Γενικά, όμως, εξακολουθεί να εκτιμά πως θα αποπληρωθεί.
«Αν καταλήγουμε σε χρεοκοπία από ατύχημα, τότε η ΕΚΤ θα υποστεί πλήγμα και από τη δική μου άποψη θα ήθελαν να αποφύγουν να υποστεί ζημιές η ΕΚΤ», σημειώνει.
«Είναι ένα να υπάρχει ένας κακός τίτλος για την εκ νέου χορήγησης χρήματος στην Ελλάδα, αλλά είναι ακόμα χειρότερο αν επικοινωνηθεί ότι τώρα έχει υποστεί απώλειες και η ΕΚΤ».
Επενδυτές στο συγκεκριμένο ομόλογο είναι επίσης οι Carmignac Gestion, Loomis, Sayles & Company, Putnam Investment Management και PIMCO, σύμφωνα με τα στοιχεία του eMAXX.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές γίνονται σε τεταμένο κλίμα, ενώ το 2015 η χώρα έφτασε στα πρόθυρα της αποχώρησης από την ευρωζώνη, μέχρι τελικά να συμφωνήσει στο τρίτο πακέτο διάσωσης, σχολιάζει το Reuters.
Όμως η αποτυχία της να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας και η απροθυμία των πιστωτών να υποχωρήσουν σε μια κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει τη δημοφιλία τους εν όψει των φετινών εκλογών, έχει φέρει τα ιδιωτικά κεφάλαια και πάλι στη «γραμμή του πυρός».
Η τιμή του ομολόγου μειώθηκε στα 95 σεντς χθες Τρίτη, κάτι ασυνήθιστο για ομόλογο που πλησιάζει στη λήξη του, που θα έπρεπε να διαπραγματεύεται λίγο πάνω από το 100. Οι traders επισημαίνουν πως αυτό αντιπροσωπεύει μια πιθανότητα γύρω στο 6% για κήρυξη χρεοστασίου επί του ομολόγου αυτού.
Το κόστος ασφάλισης κατά μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει επίσης αυξηθεί. Τα συμβόλαια αυτά υποδηλώνουν πιθανότητα σχεδόν 50% για χρεοκοπία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Αυτήν την ώρα, η απόδοση του 2ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 10,053% και του 10ετούς τίτλου στο 7,85%.Οι φόβοι για χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσαν να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως το θέμα της Ελλάδας πρέπει να επιλυθεί μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσει ο εκλογικός κύκλος (αρχής γενομένης από τις Ολλανδικές εκλογές τον Μάρτιο), που θα καταστήσει πολιτικά δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης όταν αρχίσει ο εκλογικός κύκλος στην ΕΕ θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Societe Generale, Yvan Mamalet, συμπληρώνοντας πως οι αρχές Μαρτίου φαίνεται να είναι «η αργότερη πιθανή ημερομηνία για μια συμφωνία». Αν δεν συμβεί αυτό, τότε «η αποπληρωμή του χρέους του Ιουλίου θα αποδειχθεί δύσκολη».
Ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμής από την πλευρά της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί και λόγω της αβεβαιότητας ως προς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Η Γερμανία έχει πει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική εφημερίδα Bild έγραφε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ζητήσει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν αποχωρήσει το ΔΝΤ.
Αν και αυτό είναι ένα ακραίο σενάριο, ωστόσο αναλυτές της UBS σημειώνουν πως ακόμα και ο χρόνος που θα χρειάζονταν ώστε οι ευρωπαίοι βουλευτές να εγκρίνουν μια νέα συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ, θα αύξανε τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
«Αν το ΔΝΤ δεν ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα απαιτηθεί νέα έγκριση από την Bundestag (και άλλα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια) καθώς η έγκριση του 2015 είχε ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα», ανέφερε η UBS σε σημείωμα προς τους πελάτες της.
«Ωστόσο, αν ο Σόιμπλε αναγκαστεί να επιστρέψει στην Bundestag για ψήφο επί του ελληνικού προγράμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα εν όψει της αποπληρωμής του ομολόγου της Ελλάδας που λήγει τον Ιούλιο».