Η δημοσιοποίηση των τιμολογίων πράσινης ενέργειας για τον Φεβρουάριο επιβεβαίωσε τις προβλέψεις ότι οι μεγαλύτεροι πάροχοι θα συνεχίσουν να απορροφούν τις αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, υπήρξαν και περιπτώσεις παρόχων που προχώρησαν σε ανατιμήσεις, μεταφέροντας το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές. Παράλληλα, κάποιες εταιρείες φαίνεται να έχουν στραφεί σε άλλες επιλογές τιμολόγησης, δίνοντας πλέον προτεραιότητα στα κυμαινόμενα «κίτρινα» και σταθερά «μπλε» τιμολόγια, αντί για τα «πράσινα».
Δείτε επίσης Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Έρχονται βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι – Πού θα χιονίσει
Οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές, η ΔΕΗ και η Protergia, διατήρησαν αμετάβλητες τις τιμές τους σε σχέση με τον Ιανουάριο, παρά την αύξηση της μέσης χονδρεμπορικής τιμής κατά 4% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, από 129,81 ευρώ/MWh σε 135,13 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών και της Ρυθμιστικής Αρχής ΡΑΑΕΥ, τα πράσινα τιμολόγια για τον Φεβρουάριο κυμάνθηκαν μεταξύ 15,5 και 23,1 λεπτών ανά κιλοβατώρα, ενώ η μέση τιμή του Ιανουαρίου ήταν στα 18 λεπτά. Η τελική τιμή για τους καταναλωτές θα καθοριστεί αφού το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώσει την επιδότηση για τον Φεβρουάριο, η οποία, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, θα παραμείνει στο επίπεδο του Ιανουαρίου, δηλαδή 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα.
Για περίπου το 70% των καταναλωτών, που καλύπτεται από τη ΔΕΗ και την Protergia, οι τιμές δεν θα διαφοροποιηθούν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η ΔΕΗ διατήρησε την τιμολόγησή της στα 15,48 λεπτά ανά κιλοβατώρα, απορροφώντας εξ ολοκλήρου την αύξηση της χονδρικής τιμής μέσω μιας από τις υψηλότερες εκπτώσεις που έχει εφαρμόσει από την εισαγωγή του συστήματος των χρωματιστών τιμολογίων, ύψους 40%. Εφόσον συνυπολογιστεί και η κρατική επιδότηση του 1,5 λεπτού, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 13,98 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες. Για κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατωρών, η τιμή διαμορφώνεται στα 16,246 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ για το παλιό νυχτερινό – πλέον πολυζωνικό – τιμολόγιο, η χρέωση ανέρχεται σε 13,09 λεπτά.
Αμετάβλητη παρέμεινε και η τιμή του Protergia Home Value Special, που διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα με την έκπτωση συνέπειας, όπως είχε ήδη ανακοινώσει η εταιρεία. Η συγκεκριμένη τιμή παραμένει σταθερή από τον Ιούλιο και, μετά την κρατική ενίσχυση, η τελική τιμή για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 14,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Αντίθετα, η εταιρεία Ήρων, που αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο της αγοράς, ανακοίνωσε μικρή αύξηση για τον Φεβρουάριο, με την τιμή να ανεβαίνει από 15,422 λεπτά τον Ιανουάριο σε 15,997 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αύξηση που αντανακλά την αντίστοιχη άνοδο της χονδρικής τιμής κατά 4%.
Πιο αισθητή είναι η αύξηση στο ειδικό τιμολόγιο της NRG, όπου η χρέωση αυξήθηκε κατά 16%, φτάνοντας στα 16,95 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την έκπτωση συνέπειας όσο και την οριζόντια έκπτωση που προσφέρει η εταιρεία. Η ίδια χρέωση είχε ισχύσει και τον προηγούμενο μήνα.
Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο της Ελίν (Power On! Home Green), με τη χρέωση να ανέρχεται στα 19,535 λεπτά ανά κιλοβατώρα, χωρίς να εφαρμόζεται έκπτωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η νέα τιμή είναι αυξημένη κατά 7% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 18,308 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η υψηλότερη τιμή στα πράσινα τιμολόγια για τον Φεβρουάριο καταγράφεται από τη ZeniΘ, με χρέωση 23,101 λεπτών ανά κιλοβατώρα, που σηματοδοτεί αύξηση 16% συγκριτικά με τον Ιανουάριο, όταν η τιμή της ήταν 19,944 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Δείτε επίσης Αντιδράσεις για τα Ωνάσεια Σχολεία: «Ενισχύουν τις εκπαιδευτικές ανισότητες»