Ανακοινώνονται την Κυριακή τα μεσάνυχτα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο. Η τιμή του ηλεκτρισμού τις τελευταίες ημέρες μετά το χαμηλό του περασμένου Σαββατοκύριακου διαγράφει αυξητική πορεία.
Σύμφωνα με το ienergeia, παρά την υψηλή συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής η χονδρική τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 4,6%. Ειδικότερα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο διαμορφώθηκε στα 107,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 160,36 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 82,85 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 361,26GWh.
Market Pass – Youth Pass: Πότε και πώς θα γίνουν οι πληρωμές
Στο ενεργειακό μείγμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατέχουν το 42,8% ένα ποσοστό αρκετό υψηλό λόγω των μελτεμιών, το φυσικό αέριο το 32,3%, τα υδροηλεκτρικά το 6,6%, ο λιγνίτης το 5,4%, το φυσικό αέριο 32,3%, οι εισαγωγές το 8,2% και η διασύνδεση Κρήτης περίπου 4,70%.
Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 20,372 MWh και οι εισαγωγές στις 14,799 MWh.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η τιμή του ηλεκτρισμού σε πέντε ημέρες έχει διπλασιαστεί, καθώς την Κυριακή 13 Αυγούστου η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς είχε πέσει στα 53,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μάλιστα για 5 περίπου ώρες στο διάστημα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 περίπου το μεσημέρι η χαμηλότερη τιμή ήταν μηδενική και η υψηλότερη στα 120 ευρώ/MWh.
Σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη της ΡΑΑΕΥ η τιμή χονδρικής είναι λίγο πάνω από τα 93 ευρώ/MWh.
Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον Ιούνιο στην Ελλάδα ήταν στα 91,49 ευρώ/MWh και αυξήθηκε στα 112,68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου δεν ευνόησαν τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ενισχύθηκαν οι εισαγωγές. Έτσι η συμμετοχή των ΑΠΕ τον Ιούνιο ήταν στο 33,58% και μειώθηκε στο 26,94% τον Ιούλιο. Αντιστρόφως οι εισαγωγές από 14,31% τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε 17,77% τον Ιούλιο.
Υψηλή είναι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και διαμορφώθηκε σε 35,31% τον Ιούνιο και 37,27% τον Ιούλιο. Αντίθετα η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 5,58% τον Ιούνιο και στο 6,47% τον Ιούλιο.
Σε αυτό το περιβάλλον και με το φυσικό αέριο να έχει ανέβει κατά 50% σε μηνιαία βάση στον δείκτη TTF, και να κινείται πέριξ των 37 περίπου ευρώ/MWh, οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις στη λιανική. Οι τάσεις αναμένεται να είναι μεικτές και όπως εκτιμά η αγορά κάποιες εταιρείες μπορεί να προχωρήσουν σε μικρές μειώσεις τιμών και κάποιες άλλες να αλλάξουν τα τιμολόγια λόγω της έντονης αβεβαιότητας που υπάρχει. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ τον Αύγουστο διατήρησε αμετάβλητο το τιμολόγιό της για τρίτο μήνα σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που προχώρησαν σε μειώσεις μειώνοντας που έφτασαν μέχρι και 33%.