– Η δυνατότητα μετακίνησης σε νέο προμηθευτή ρεύματος, χωρίς την παραμικρή ανταλλαγή φυσικών ή ψηφιακών εγγράφων, θα γίνει πραγματικότητα μέσω της ένταξης της διαδικασίας στο .

Σύμφωνα με το insider, η νέα υπηρεσία αναπτύσσεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Έτσι, οι καταναλωτές που θέλουν να αλλάξουν πάροχο, το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι να δώσουν έγκριση στην εταιρεία να αντλήσει άπαξ από το «ψηφιακό πορτοφόλι» τους όσα προσωπικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη σύναψη του συμβολαίου προμήθειας ρεύματος και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται χωρίς να χρειάζεται να αποστείλουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό.

Επομένως, αν κάποιος θέλει να αλλάξει προμηθευτή, απλώς θα επικοινωνεί με τη συγκεκριμένη εταιρεία για να συμφωνήσει στο τιμολόγιο στο οποίο πρόκειται να συμβληθεί. Στη συνέχεια, θα λαμβάνει μία ειδοποίηση στο «ψηφιακό πορτοφόλι», με την οποία θα ενημερώνεται για τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για το συμβόλαιο και τα οποία χρειάζεται να αντλήσει η εταιρεία. Αν συναινέσει μέσω της ενημέρωσης, τότε θα ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Ενίσχυση της κινητικότητας

Η απλοποίηση της αλλαγής παρόχου δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να ενισχυθεί η κινητικότητα στη λιανική ρεύματος, καθώς πλέον η μετακίνηση σε νέο προμηθευτή θα μπορεί να γίνει χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία. Με τη σειρά της, η ευκολία στην αλλαγή εταιρείας αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά, καθώς μία ανταγωνιστική εμπορική πολιτική θα έχει περισσότερες πιθανότητες να «μεταφραστεί» στην προσέλκυση νέων πελατών.

Μάλιστα, η ευκολία αλλαγής προμηθευτή, που θα φέρει το «ψηφιακό πορτοφόλι», θα επιτρέψει να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η απελευθέρωση των μετακινήσεων, που προβλέπει πλέον το ρυθμιστικό πλαίσιο, Υπενθυμίζεται ότι στα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) ένας καταναλωτής μπορεί να στραφεί σε άλλο προμηθευτή (ή σε άλλο προϊόν του παρόχου του) ανά πάσα στιγμή, χωρίς την παραμικρή οικονομική οικονομική επιβάρυνση.

Μάλιστα, στη δεδομένη συγκυρία οι χρεώσεις των εταιρειών στα κυμαινόμενα προϊόντα τους αρχίζουν να εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Δέσμευση, με τη μορφή «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης, υπάρχει αποκλειστικά στα σταθερά (μπλε) τιμολόγια.

Το «νυχτερινό» τιμολόγιο

Υπενθυμίζεται ότι, σχολιάζοντας πριν από λίγα 24ωρα τις ανατιμήσεις στα πράσινα του Ιουνίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, απηύθυνε σύσταση προς τους καταναλωτές να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον έχει προχωρήσει σε υπερβολικές αυξήσεις, προσθέτοντας πάντως ότι η μέση τιμή για τον τρέχοντα μήνα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Σκυλακάκης προέτρεψε επίσης τους καταναλωτές να παρακολουθούν τις τιμές ανάλογα με το ενεργειακό τους προφίλ. Πρόσθεσε πως όσοι έχουν μικρές καταναλώσεις μπορούν να μετακινηθούν σε ένα σταθερό (μπλε) τιμολόγιο, καθώς υπάρχουν 6μηνα προϊόντα ακόμη και κάτω από 10 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, και 12μηνα με 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν προβλέπεται αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο στο απευκταίο σενάριο θα υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι για τη στήριξη των νοικοκυριών, αν χρειαστεί. Σημείωσε πως το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσουν πορτοκαλί τιμολόγια για όσους έχουν «έξυπνο» μετρητή (επιχειρήσεις), ενώ οι αλλαγές στο «νυχτερινό» τιμολόγιο θα εφαρμοστούν προς το τέλος του έτους, για όσους έχουν ήδη συμβατό μετρητή.

Σημείωσε πως το νυχτερινό θα μετατραπεί σε διζωνικό τιμολόγιο (με ζώνη χαμηλής και ζώνη κανονικής χρέωσης). Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποια ωράρια θα καλύπτει η ζώνη χαμηλής χρέωσης, τα οποία πιθανόν να αφορούν τα Σαββατοκύριακα ή και τις μεσημεριανές ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025