Δείτε αναλυτικά πως μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 350 ευρώ ετησίως.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ, οι των οικιακών καταναλωτών. Χρήσιμα tips δίνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσα από ειδική ενημέρωση που κάνει απευθυνόμενη στα νοικοκυριά.

 

Μάλιστα η εταιρεία παρουσιάζει συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας ανά δωμάτιο.

 Ώρες αιχμής

Όπως εξηγεί η εταιρεία το κλειδί είναι να μη χρησιμοποιούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές καθημερινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ:

Για τους επόμενους 5 μήνες, προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.
Η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής, οδηγεί σε ακριβότερες τιμές για κάθε κιλοβατώρα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Η μικρότερη χρήση ενεργοβόρων συσκευών κατά τις ώρες αυτές, δηλαδή μεταξύ 18:00 και 21:00, μεταφράζεται σε σημαντική μείωση της μέσης τιμής της κιλοβατώρας για τη χώρα και κατά συνέπεια, για όλους.
Για αυτό, προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλυντήριο ρούχων και πιάτων, το σίδερο, ακόμη και τον φούρνο, είτε νωρίτερα είτε αργότερα, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Η θέρμανση

Μέχρι και:

Χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 2-3℃, με ανώτατη θερμοκρασία τους 19-20℃, μπορούμε να επωφεληθούμε έως 15% σε εξοικονόμηση ενέργειας. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη κάτω από τους 17℃ όταν απουσιάζουμε. Η ρύθμιση ενδείκνυται να γίνεται τουλάχιστον μία ώρα πριν αποχωρήσουμε.

Αντικαθιστούμε τις βάνες/διακόπτες των σωμάτων των καλοριφέρ με θερμοστατικές βάνες, ώστε να παρέχεται η επιλογή διαφορετικής θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο. Ανάλογα με τη χρήση του κάθε δωματίου, ρυθμίζουμε τη θερμοστατική βάνα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή την απομονώνουμε. Απενεργοποιούμε τα σώματα θέρμανσης σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.

Προτείνεται η αντικατάσταση του παλιού αναλογικού θερμοστάτη με νέας γενιάς ψηφιακό με δυνατότητα προγραμματισμού, ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και ρύθμισης της θερμοκρασίας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Σαλόνι

Στο σαλόνι με απλές κινήσεις στην τηλεόραση, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα φώτα συμβάλλουμε επίσης στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος.

Μειώνουμε τη φωτεινότητα στην οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή από το 100% στο 70% για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Δεν αφήνουμε την τηλεόραση σε κατάσταση standby, όταν κλειστή, προτιμούμε να τη βγάλουμε να από την πρίζα.
Βγάζουμε από την πρίζα τηλεόραση, υπολογιστή, παιχνιδομηχανές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι το standby στις ηλεκτρονικές συσκευές ισοδυναμεί με έως και δύο λογαριασμούς ρεύματος τον χρόνο.
Το ίδιο ισχύει και για τους φορτιστές, οι οποίοι δεν πρέπει να μένουν στην πρίζα.
Επιπλέον, συνιστάται η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, καθώς για 8 ώρες χρήσης μία λάμπα πυρακτώσεως καταναλώνει 480 Wh, ενώ αντίστοιχα μία λάμπα LED στον ίδιο χρόνο καταναλώνει έως 64Wh οδηγώντας σε εξοικονόμηση σχεδόν 90%..

Υπνοδωμάτιο

Στο υπνοδωμάτιο μπορούμε να ακολουθήσουμε τις ακόλουθες συμβουλές:

Όταν δεν χρησιμοποιούμε την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τα βγάζουμε από την πρίζα. Το ίδιο ισχύει και για τους φορτιστές, οι οποίοι δεν πρέπει να μένουν στην πρίζα.
Την ώρα του ύπνου μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 16-17℃ για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και πιο ευχάριστο ύπνο.

Μπάνιο

Στο μπάνιο ο μεγάλος καταναλωτής ενέργειας είναι ο θερμοσίφωνας:

Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα έως τους 50 βαθμούς Κελσίου για ένα άτομο ή στους 60-65℃ για μια οικογένεια. Συντηρούμε κάθε χρόνο το θερμοσίφωνα.
Η τακτική συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας έως 30-40%.

Αλλά εξοικονόμηση πετυχαίνουμε και με την αλλαγή λειτουργίας του πλυντηρίου:

Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία 30 ή 40℃.
Προγραμματίζουμε το πλύσιμο των ρούχων τις βραδινές ώρες ή και τις Κυριακές όπου το σύστημα είναι λιγότερο επιβαρυμένο και η τιμή της μεγαβατώρας σημαντικά χαμηλότερη.

Γεμίζουμε το πλυντήριο, αφήνοντας χώρο όπου χωράει μια παλάμη για να εξοικονομήσουμε ρεύμα και να πλυθούν τα ρούχα μας αποτελεσματικά.

Κουζίνα

Στην κουζίνα ορισμένα έξυπνα tips είναι η προσαρμογή του τρόπου μαγειρέματος και η διατήρηση κλειστής της πόρτας του ψυγείου.

Μυστικά… εξοικονόμησης υπάρχουν ακόμη και για την καφετιέρα:

Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι ή χύτρα ταχύτητας και δεν προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Τοποθετούμε το καπάκι στην κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας, όπου είναι εφικτό.
Προσέχουμε τα σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στο μάτι της κουζίνας, και εφόσον μπορούμε, αποφεύγουμε το μαγείρεμα στο μεγάλο μάτι.
Κλείνουμε την κουζίνα 10-15 λεπτά νωρίτερα, όταν η διάρκεια μαγειρέματος ξεπερνά τη 1 ώρα. Η θερμότητα είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

Συχνά το ψυγείο μας ψύχει περισσότερο από ότι είναι απαραίτητο για την καλή συντήρηση των τροφίμων. Ρυθμίζουμε τη συντήρηση στους 4-5℃ και την κατάψυξη στους -18℃. Η θερμοκρασία αυτή είναι απολύτως ικανοποιητική για την επαρκή ψύξη των τροφίμων, ιδιαίτερα τους πιο ψυχρούς μήνες. Και θυμόμαστε ότι κάθε βαθμός, μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής κατά 6%.
Φροντίζουμε η συσκευή να έχει απόσταση αρκετών εκατοστών από τον τοίχο ώστε να μην υπερθερμαίνεται.
Κάνουμε απόψυξη 1-2 φορές τον χρόνο στις συσκευές που δεν είναι no frost. Μόλις 5 χιλιοστά πάγου αυξάνουν την κατανάλωση έως και 30%.

Κλείνουμε την καφετιέρα μόλις ολοκληρωθεί η παρασκευή καφέ.
Εάν η καφετιέρα μας δεν κλείνει αυτόματα, φροντίζουμε να κλείσουμε τη συσκευή αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η παρασκευή καφέ.
Εάν φτιάχνουμε μεγαλύτερες ποσότητες καφέ, μπορούμε να μεταφέρουμε το υπόλοιπο σε ένα θερμός, ώστε να διατηρηθεί ζεστός ακόμη και για ώρες.

Ο απορροφητήρας «ρουφά» θερμότητα από τη ζεστή κουζίνα. Χρησιμοποιούμε τον απορροφητήρα όσο λιγότερο γίνεται και σε χαμηλότερη ένταση. Ο λόγος δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας από την ίδια τη συσκευή, αλλά και το γεγονός ότι ο απορροφητήρας «ρουφά» θερμότητα από τον χώρο και τον εξάγει εκτός κατοικίας.

Όταν μαγειρεύουμε και χρησιμοποιούμε απορροφητήρα, μπορούμε να χαμηλώσουμε τη θέρμανση του σπιτιού, ειδικά όταν είναι ανοιχτός ο φούρνος, ο οποίος παράγει θερμότητα και για τον περιβάλλοντα χώρο.

Αν έχουμε κουζίνα φυσικού αερίου αυξομειώνουμε τη φλόγα στην εστία για να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας μαγειρέματος.
Το μαγείρεμα σε κουζίνα φυσικού αερίου, είναι αποδοτικότερο, καθώς οι εστίες υπερταχείας θέρμανσης, δηλαδή τριπλής ή τετραπλής φλόγας, διαχέουν την θερμότητα στο σκεύος και φτάνει ταχύτερα στην επιθυμητή θερμοκρασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025