Όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για την στο .

 

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις πλέον θα είναι οριζόντιες αλλά θα εξαρτώνται τόσο από τις κιλοβατώρες που καταναλώνει κάθε σπίτι αλλά και από την εξοικονόμηση σε σχέση με πέρυσι που θα επιτύχουν τα νοικοκυριά. Σε ό,τι έχει να κάνει με το, η από την κυβέρνηση είναι σταθερή για όλους τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι τρεις κλίμακες που δημιουργούνται είναι για τις καταναλώσεις ως 500 KWh, για εκείνες από 501 ως και 1000 KWh και για όσες ξεπερνούν τις 1000KWh μηνιαίως. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το αρμόδιο υπουργείο, στην πρώτη κλίμακα, εκείνη δηλαδή μέχρι 500 KWh που θα λαμβάνει και τη μεγαλύτερη επιδότηση ύψους 436 ευρώ /MWh, αντιστοιχεί στο 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Αντίστοιχα στη δεύτερη κλίμακα βρίσκεται περίπου το 8% των καταναλωτών και μόλις το 2% είναι ανάμεσα σε εκείνους που καταναλώνουν πάνω από 1.000 κιλοβατώρες τον μήνα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως 9 στα 10 νοικοκυριά, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται στο κοινωνικό τιμολόγιο ανήκουν στους κερδισμένους των ανακοινώσεων, λαμβάνοντας τεράστια ανάσα στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, μιας και πλέον η τιμή της κιλοβατώρας φτάνει περίπου στα 0,15 ευρώ, με τις επιδοτήσεις να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων. Στην κατηγορία των κερδισμένων μπορούν φυσικά να βρεθούν και εκείνοι που είναι στη δεύτερη κλίμακα και αν καταφέρουν να μειώσουν τη μέση ημερήσια κατανάλωσή τους, θα λάβουν επιπλέον επιδότηση στους λογαριασμούς τους.

Οι «χαμένοι» και πώς μπορούν να ευνοηθούν

Αν κάποιος θελήσει να βρει χαμένους μετά τις σχετικές ανακοινώσεις θα πρέπει να σταθεί στο 2% των νοικοκυριών που εντάσσονται στην τρίτη κλίμακα που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας. Ενας πολύ μικρός αριθμός οικιακών καταναλωτών που ξεπερνά κάθε μήνα τις 1.000 κιλοβατώρες, μπορεί να «κατέβει» κλίμακα αν μειώσει την κατανάλωση στο ρεύμα. Για παράδειγμα, αν πέρυσι ήταν οριακά πάνω από 1.000 κιλοβατώρες, φέτος θα πρέπει να «γράψει» τουλάχιστον 150 κιλοβατώρες λιγότερες, ώστε να μπορέσει να «πιάσει» τον στόχο του 15%.

Τα ποσά κάθε κλίμακας

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η απορρόφηση είναι στο 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 ευρώ /MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η απορρόφηση είναι το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 ευρώ/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.

Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η απορρόφηση είναι το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ /MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η απορρόφηση είναι όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Πώς υπολογίζεται το τελικό ποσό

Οι προμηθευτές ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο, με τις τελικές τιμές να είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν τους προηγούμενους μήνες. Ενδεικτικά, η ΔΕΗ τιμολογεί 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.

Αν, για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που είναι στη ΔΕΗ, χωρίς νυκτερινό ρεύμα ή κοινωνικό τιμολόγιο, καταναλώσει 400 KWh τότε από τη συνολική αξία των 238 ευρώ, θα καταβάλλει περίπου 64 ευρώ με την επιδότηση να είναι στα 174 ευρώ.

Αν η κατανάλωση είναι στις 550 KWh -δίχως να έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι- τότε από τα 327 ευρώ ο καταναλωτής θα πληρώσει 115 ευρώ με την επιδότηση να είναι στα 212 ευρώ.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ωστόσο ενδεικτικά, καθώς εξαρτώνται άρρηκτα από τον πάροχο που βρίσκεται συνδεδεμένο κάθε νοικοκυριό καθώς και το συμβόλαιο που έχει ή τις παροχές της εκάστοτε εταιρείας.
Ρεύμα: Τι ανακοινώθηκε για τις επιχειρήσεις

Εξάλλου, για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ /ΜWh. Η απορρόφηση είναι στο 80% της αύξησης. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ/MWh.

Η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025