Δείτε παρακάτω τι αναμένεται να ισχύσει στους για τον μήνα Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, οι πάροχοι αναμένεται να μετακυλίσουν τις μειώσεις των τιμών του φυσικού αερίου TTF  στην ελληνική αγορά. Το αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών επιχειρήσεων, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις που θα ανακοινώσουν στις 20 Ιανουαρίου να είναι χαμηλότερες ακόμη και κατά 50% σε σχέση με εκείνες του τρέχοντος μήνα.

Η ονομαστική τιμή που θα δώσουν οι προμηθευτές εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και στα επίπεδα των 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh, όταν για τον Ιανουάριο το εύρος ήταν από τα 0,35 έως τα 0,49 ευρώ/kWh.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις τότε οι επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα οδηγήσουν τις τελικές τιμές ρεύματος σε επίπεδα του καλοκαιριού του 2021.

Οι μεγάλες μειώσεις του TTF δεν πέρασαν στην λιανική της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Κι αυτό επειδή οι πωλητές του φυσικού αερίου προς τους ηλεκτροπαραγωγούς τιμολογούν με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα. Τον Φεβρουάριο οι εταιρείες ρεύματος θα ενσωματώσουν πια τις μειώσεις και τότε θα περάσει το όφελος στην κατανάλωση από τη μεγάλη βουτιά του φυσικού αερίου.

Το TTF από τις 15 Δεκεμβρίου οπότε και ήταν στα 135 ευρώ/MWh έχει βουτήξει πάνω από 50% στα επίπεδα των 63 ευρώ/MWh.
Εξάρτηση

Η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.

Το ορυκτό καύσιμο αντιστοιχεί στο περίπου 40% του ενεργειακού μίγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος.

Συνεπώς οι όποιες μεταβολές στο αέριο και ιδίως όταν αυξάνεται το κόστος του επηρεάζουν σημαντικά τις χρεώσεις.

Επιπλέον, οι ΑΠΕ που είναι φθηνότερες δεν μπορούν να αντιστρέψουν θεαματικά το κόστος του ρεύματος όσο το φυσικό αέριο δεσπόζει στην ηλεκτροπαραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025