Στην αποσαφήνιση πως οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους ξεκινάνε τώρα και πως δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα τους, προχώρησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
«Η σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη δεν είναι αντιπαραγωγική. Τόσο η Ελλάδα, όσο και οι πιστωτές της εργάζονται επί του μηχανισμού ανάπτυξης για να το κάνουν πιο συγκεκριμένο», είπε ο Ρέγκλινγκ.
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα του προγράμματος είπε πως η εποπτεία από τη μια θα είναι όμοια με αυτή που έχουν οι άλλες χώρες που δανείστηκαν από τον ESM, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που σημαίνει ότι οι πιστωτές θα πρέπει να χορηγήσουν κάτι επιπλέον, τίθεται το λογικό ερώτημα πώς οι χώρες πιστωτές θα βεβαιωθούν ότι εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα και ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις».
«Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω όροι. Οι δανειστές θέλουν να δουν ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί υλοποιούνται και δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Οι συζητήσεις για το χρέος τώρα ξεκινάνε και δεν μπορώ να σας πω πιο είναι το αποτέλεσμα», ανάφερε.
Ο επικεφαλής του ESM τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν «ένα επιπλέον σημάδι ότι το πρόγραμμα του ESM πηγαίνει καλά» εκτιμώντας ότι «είναι ένα από τα στοιχεία που θα παίξουν θετικό ρόλο στο να ενισχύσει τη θετική εικόνα που έχουν οι αγορές».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η συμμετοχή του ESM στο μαξιλάρι ρευστότητας που σχηματίζει η Ελλάδα για τη μετά το Μνημόνιο εποχή θα μπορούσε να φτάσει σε ένα ποσό 8-10 δισ. ευρώ.