Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  στην εφημερίδα “Kontra News” και στο δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή – “Οι πολίτες θα εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά”

Ένα από τα αιτήματα του πολύπλευρου κινήματος των Πλατειών ήταν κι αυτό για περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών. Την ώρα, που εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια σειρά από θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ούτε τολμούσαν, ούτε ήθελαν να κάνουν, γιατί στήριζαν τη διαιώνιση του συστήματος εξουσίας τους και πάνω στο δημοκρατικό έλλειμμα του πολιτικού μας συστήματος

Ο κ. Μητσοτάκης και στο ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, αποδεικνύεται δέσμιος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του, κι έχει φτάσει στο απώτατο σημείο, για πρόεδρο της ΝΔ, να κατηγορεί ακόμα και τον Αρχιεπίσκοπο για πολιτικά παιχνίδια.

Το πάρτι στην υγεία έλαβε τέλος τον Ιανουάριο του 2015 κι όλες οι σκοτεινές πτυχές του οφείλουν να έρθουν στο φως από τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Φαίνεται ότι τα βαρίδια στο ίδιο της το κόμμα της κ.Γεννηματά την τραβούν, για άλλη μια φορά, προς τα δεξιά, σε μια περίοδο, μάλιστα, όπου η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός κάνουν όλο και πιο απειλητική την παρουσία τους. Οι εποχές απαιτούν προοδευτικές συγκλίσεις, και αυτό όσο νωρίτερα το αντιληφθεί η κ.Γεννηματά, τόσο καλύτερα και για την ίδια.

Όσο κι αν κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, η σημερινή κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στο έργο της Δικαιοσύνης και δεν πρόκειται ποτέ να αναμειχθεί.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος και ο Γ. Παπαντωνίου, ο Θ. Τσουκάτος και ο Τ. Μαντέλης ήταν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεων Σημίτη. Θα περιμέναμε λοιπόν από τη σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπως και από τον ίδιο τον Κ.Σημίτη, να σταθεί αυτοκριτικά απέναντι σε αυτήν την περίοδο και στο συνολικό σύστημα διαφθοράς και ατιμωρησίας που την προσδιόρισε.

● Οι πολίτες θα επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά, όχι ως το «μη χείρον βέλτιστον» απέναντι στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, αλλά επειδή θα εκτιμήσουν θετικά τα πεπραγμένα του, τους αγώνες που έδωσε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και θα εμπιστευτούν τις θέσεις του για τη νέα μεταμνημονιακή περίοδο.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 

1. Θεωρείτε πως η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί προτεραιότητα για τους πολίτες αυτή τη στιγμή;

 

Η κρίση από την οποία βγαίνουμε πια, δεν ήταν μόνο οικονομική. Ήταν αποτέλεσμα της κατάρρευσης ενός ολόκληρου κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού και θεσμικού οικοδομήματος. Σας θυμίζω ότι ένα από τα αιτήματα του πολύπλευρου κινήματος των Πλατειών ήταν κι αυτό για περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών. Την ώρα, που εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια σειρά από θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ούτε τολμούσαν ούτε ήθελαν να κάνουν, γιατί στήριζαν τη διαιώνιση του συστήματος εξουσίας τους και πάνω στο δημοκρατικό έλλειμμα του πολιτικού μας συστήματος.

Είναι αναγκαία, λοιπόν, η αναθεώρηση του επαίσχυντου άρθρου περί ευθύνης υπουργών, η του σχετικού με την βουλευτική ασυλία, και, ταυτόχρονα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επόμενη μέρα, η προστασία των δημόσιων αγαθών, των εργασιακών δικαιωμάτων, η θέσπιση της δυνατότητας διεξαγωγής λαϊκών δημοψηφισμάτων, η γνήσια αποτύπωση των συσχετισμών με την υιοθέτηση αναλογικού συστήματος.

 

2.Η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου αποτελεί επί της ουσίας διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους; Με αφορμή την πρόσφατη κριτική του Ν. Φίλη για τη συμφωνία, πιστεύετε πως έχει την πολυτέλεια η κυβέρνηση να αναλώνεται σε τέτοιου είδους εσωτερικές διαμάχες;

 

Αναφέρεστε σε δύο ζητήματα, τα οποία, βεβαίως, συνδέονται μεταξύ τους και εντάσσονται στο πλαίσιο εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το προσύμφωνο κράτους-εκκλησίας έρχεται να επιλύσει, αφενός μια εκκρεμή περιουσιακή διένεξη δεκαετιών, με έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο και για τις δυο πλευρές, και αφετέρου να καθορίσει το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, προασπίζοντας όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Με αυτή τη συμφωνία, μάλιστα, ανοίγει ένας χώρος για προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, στην Παιδεία και την Υγεία. Απαραίτητες για τους πολίτες, βέβαια, και όχι για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει να επιστρέψουμε στη μνημονιακή αναλογία 5 αποχωρήσεις για κάθε 1 πρόσληψη.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος, με την διατύπωση περί ουδετερόθρησκου κράτους, ένα υπερώριμο αίτημα του προοδευτικού κόσμου εδώ και δεκαετίες, καθώς και με τη θέσπιση του πολιτικού όρκου. Ο Ν. Φίλης ασκεί πάντοτε μια χρήσιμη και εποικοδομητική κριτική κι ως προς το συγκεκριμένο θέμα έχει διατυπώσει τους προβληματισμούς του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό, πολυφωνικό κόμμα, και τα πάντα αποτελούν αντικείμενο διαλόγου.

Αν κάτι μας προβληματίζει είναι η στάση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος και σε αυτό, αποδεικνύεται δέσμιος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του, κι έχει φτάσει στο απώτατο σημείο, για πρόεδρο της ΝΔ, να κατηγορεί ακόμα και τον Αρχιεπίσκοπο για πολιτικά παιχνίδια.

 

3.Τελικά θα πληρώσουν όσοι ευθύνονται για το “πάρτι” στην Υγεία;

 

Τα σκάνδαλα θα πρέπει να διαλευκανθούν, τα ερωτήματα που προέκυψαν από την Εξεταστική για την Υγεία θα πρέπει να απαντηθούν. Δεν το ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν μικροκομματικούς λόγους, το απαιτεί ο ελληνικός λαός, ο οποίος πλήρωσε και πληρώνει για δημόσια, ποιοτική υγεία. Και δεν είναι μόνο ζήτημα προσώπων, αλλά και των συγκεκριμένων πολιτικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, οι οποίες εξέθρεψαν ένα ολόκληρο σύστημα διασπάθισης δημόσιου χρήματος και στο χώρο της Υγείας, υπέρ συγκεκριμένων ιδιοτελών συμφερόντων. Αυτό το πάρτι έλαβε τέλος τον Ιανουάριο του 2015 κι όλες οι σκοτεινές πτυχές του οφείλουν να έρθουν στο φως από τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

 

4.Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης με την Κεντροαριστερά την ώρα που πχ η Φώφη Γεννηματά θεωρεί “βαρίδι για την Αριστερά” τον Αλέξη Τσίπρα;

 

Την ώρα που, στην Ευρώπη, έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ταύτιση της σοσιαλδημοκρατίας με τον νεοφιλελευθερισμό υπήρξε καταστροφική, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τα ίδια τα κεντροαριστερά κόμματα, και τα αδελφά κόμματα του ΚΙΝΑΛ έχουν κάνει την αυτοκριτική τους, η κ. Γεννηματά ταυτίζεται σε όλα τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα με την ΝΔ του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη. Το έπραξε στη συμφωνία των Πρεσπών, το κάνει και σήμερα, στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Φαίνεται ότι τα βαρίδια στο ίδιο της το κόμμα την τραβούν, για άλλη μια φορά, προς τα δεξιά, σε μια περίοδο, μάλιστα, όπου η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός κάνουν όλο και πιο απειλητική την παρουσία τους. Οι εποχές απαιτούν προοδευτικές συγκλίσεις, και αυτό όσο νωρίτερα το αντιληφθεί η κ.Γεννηματά, τόσο καλύτερα και για την ίδια.

 

5.Τι απαντάτε σε όσους αφήνουν υπόνοιες πως πίσω από την απόφαση για το άνοιγμα των λογαριασμών Σημίτη και Χρυσοχοΐδη βρίσκονται πολιτικές σκοπιμότητες;

 

Όσο κι αν κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, η σημερινή κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στο έργο της Δικαιοσύνης και δεν πρόκειται ποτέ να αναμειχθεί.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η περίοδος της διακυβέρνησης Σημίτη έχει πολλές σκοτεινές πτυχές. Ο Α. Τσοχατζόπουλος και ο Γ. Παπαντωνίου, ο Θ. Τσουκάτος και ο Τ. Μαντέλης ήταν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεων Σημίτη. Θα περιμέναμε λοιπόν από τη σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπως και από τον ίδιο τον Κ.Σημίτη, να σταθεί αυτοκριτικά απέναντι σε αυτήν την περίοδο και στο συνολικό σύστημα διαφθοράς και ατιμωρησίας που την προσδιόρισε.

 

6. Υπάρχει περιθώριο να ανατραπεί το αρνητικό δημοσκοπικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Δεν θα σας απαντήσω για τις δημοσκοπήσεις, την αξιοπιστία και τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις τους. Όλα αυτά είναι γνωστά.

Στις εκλογές οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διακριτά πολιτικά σχέδια. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, μείωσε την ανεργία, υλοποιεί μεγάλες, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, διευρύνει τα πολιτικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση κερδίζει και τη μάχη για τις συντάξεις και ψηφίζει τις δεσμεύσεις της ΔΕΘ που αποκαθιστούν αδικίες και στηρίζουν το κοινωνικό κράτος και τους εργαζόμενους. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ προτείνει ένα μίγμα άγριου νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς αντίδρασης, επιδιώκει την παλινόρθωση του πελατειακού καθεστώτος που μας οδήγησε στην κρίση, θέλει να παραδώσει την Παιδεία, την Υγεία, το ασφαλιστικό σύστημα στους ιδιώτες.

Οι πολίτες τους έχουν μάθει πια, και, παρά τη συστηματική παραπληροφόρηση από διάφορα ΜΜΕ, παρά τα fake news, δεν θα τους κάνουν τη χάρη. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι πολίτες θα επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά, όχι ως το «μη χείρον βέλτιστον» απέναντι στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, αλλά επειδή θα εκτιμήσουν θετικά τα πεπραγμένα του, τους αγώνες που έδωσε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και θα εμπιστευτούν τις θέσεις του για τη νέα μεταμνημονιακή περίοδο.

 

 

Το γραφείο Τύπου, 18/11/2018