Την καινοτομία και τους σκοπούς της πλατφόρμας παρουσίασε εκτενέστερα ο αρμόδιος σύμβουλος της Περιφέρειας Α. Μαυρόπουλος.

Σύγχρονο και λειτουργικό εργαλείο διαφάνειας και λογοδοσίας που παρέχει στους πολίτες διαρκή ενημέρωση για το τι, που και πως στην Αττική, καθώς και για τις σχετικές επιδόσεις των δήμων, αποτελεί το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης το οποίο παρουσίασαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Βασίλης Κόκκαλης.

Πρόκειται για μια σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας κάθε πολίτης από την οθόνη του, έχει πρόσβαση σε έγκυρα στοιχεία, για την πορεία της ανακύκλωσης. «Ένα εργαλείο το οποίο με τη μεγάλη συμμαχία των πολιτών, ενισχύεται η άμιλλα των δήμων στην προώθηση της ανακύκλωσης αλλά και ο δύσκολος στόχο μας που είναι η «πράσινη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, η προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής όλων μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Την καινοτομία και τους σκοπούς της πλατφόρμας παρουσίασε εκτενέστερα ο αρμόδιος σύμβουλος της Περιφέρειας Α. Μαυρόπουλος ενώ στο πλαίσιο της άμιλλας των Δήμων στον τομέα της ανακύκλωσης που προωθεί, παρουσιάστηκαν και οι δήμοι που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια μετάβασης σε μια Περιφέρεια πιο πράσινη και πιο ανθρώπινη.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μ. Γραφάκος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης.

Ο Μ. Γραφάκος, χαρακτήρισε το παρατηρητήριο καλή πρακτική και προέτρεψε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αττικής και οι άλλες Περιφέρειες της χώρας. Έκανε λόγο για  πρωτοβουλία που ευνοεί την κοινωνική συμμετοχή και την ευγενή άμιλλα μεταξύ των δήμων αλλά και θεσμό μεγάλης σημασίας. «Τα βήματα και οι δράσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την Περιφέρεια Αττικής είναι εξαιρετικά σημαντικά και βοηθούν τη χώρα να γυρίσει σελίδα και να περάσει σε μία νέα εποχή στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε ο ίδιος.

Στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά στα σταθερά βήματα υλοποίησης του νέου εγκεκριμένου από το υπ. Περιβάλλοντος ΠΕΣΔΑ και στα προγράμματα ενίσχυσης του εξοπλισμού ανακύκλωσης των δήμων, βάσει των οποίων έως τέλος του 2022 θα έχουν διανεμηθεί και στους 66 δήμους τη Αττικής, 200 καφέ απορριμματοφόρα και 39.200 κάδοι.

Ο  κ. Πατούλης, αναφερόμενος στην πρόσφατη έναρξη της καμπάνιας με το μήνυμα «Δώσε Αξία στα Σκουπίδια σου», όπου καλείται ο κάθε πολίτης να  βάλει τα σκουπίδια του στο σωστό κάδο, υπογράμμισε ότι πέρα από συμμάχους στον κοινό αγώνα, σήμερα οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να μας αξιολογούν. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν:

– Ο στόχος της ανακύκλωσης είναι 55% για το 2025 και 10% υπόλειμμα ταφής για το 2030.
– Από 1-1-2022 υπάρχει η επιβάρυνση του φόρου ταφής που αυξάνει τα κόστη των δήμων, σχεδόν κατά 35 εκατ. ευρώ ανά έτος.
– Στην φετινή τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ, δήμοι με υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, έχουν εκπτώσεις άνω του 25% στις χρεώσεις τους.

Επιπλέον, συνέχισε ο περιφερειάρχης όταν όλοι επενδύουμε εκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμό και καμπάνιες ανακύκλωσης, είναι «θέμα αρχής να δίνουμε καθημερινά λογαριασμό στους πολίτες, με πλήρη διαφάνεια καθώς «ο ενημερωμένος κι ενεργός πολίτης, είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» σε μια καθημερινή μάχη, για να νικήσουμε το «τέρας των σκουπιδιών».

Αναφορικά με τον ρόλο παρατηρητηρίου ως «επιταχυντή» για την ανάπτυξη μιας ευγενούς άμιλλας μεταξύ των δήμων, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε την ανάδειξη και επιβράβευση των «πρωταθλητών Δήμων» κάθε εξαμήνου, σε όλες τις κατηγορίες, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ωστόσο ως «επιβεβλημένη πράξη τιμής και δημόσιας αναγνώρισης», όπως είπε, δημοσιοποιήθηκαν οι δήμοι που στη διάρκεια του 2021 αναδείχθηκαν νικητές:

Στο σύνολο της ανακύκλωσης με ΔσΠ, ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Δήμος Βριλησσίων με συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης 35,4%, ενώ ανακυκλώνει πάνω από το 1/3  των οικιακών αποβλήτων του. Τη δεύτερη θέση ο Δ. Ραφήνας – Πικερμίου με ποσοστό 33,4%  και την τρίτη ο Δ. Φιλοθέης – Ψυχικού με ποσοστό 26,4%.

Στη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, χωρίς βιοαπόβλητα, πρώτος πάλι ο Δ. Βριλησσίων, με ποσοστό 23,1%, ακολουθεί ο Δ. Παιανίας με 18,7% και ο Δ. Πεντέλης με ποσοστό 16,2%. Στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, πρώτος είναι ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με ποσοστό 20,3%. Ακολουθεί ο Δ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με ποσοστό 14,5%  και ο Δ. Φιλοθέης – Ψυχικού με ποσοστό 13%.

Στην κατηγορία της συνολικής ανάκτησης υλικών, ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, πρώτος δήμος είναι ξανά ο Δήμος Βριλησσίων με συνολικό ποσοστό ανάκτησης 30,4%. Ακολουθεί ο Δ. Ραφήνας – Πικερμίου με 28,6% και ο Δ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με ποσοστό ανάκτησης 19,1%.

Βάση των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Μαυρόπουλος  το 2021 σημειώνεται σημαντική αύξηση της ΔσΠ κατά 45.000 τόνους σε σχέση µε το 2020.

– Συνολικό ποσοστό ΔσΠ: 13,6% κ.β., 256.550 τόνους
– ΔσΠ ανακυκλώσιµων: 9,8% κ.β., 185.000 τόνους
– ΔσΠ βιοαποβλήτων: 3,8% κ.β., 71.550 τόνους
– Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι µμαζεύουμε 700 τόνους µε ΔΣΠ κάθε ηµέρα, εκ των οποίων 596 τόνοι είναι ανακυκλώσιµα και 104 τόνοι βιοαπόβλητα.

Η ανακύκλωση ανά κάτοικο και έτος στην Αττική αυξήθηκε από 55 κιλά το 2020 στα 67 κιλά το 2021. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στα βιοαπόβλητα (από 12 στα 19 κιλά ανά κάτοικο και έτος) και μικρότερη στα ανακυκλώσιμα υλικά (από 43 στα 48 κιλά ανά κάτοικο και έτος).

Στατιστικά των Δήμων

– Οι Δήµοι µε ποσοστό ΔσΠ άνω του 15% αυξήθηκαν από 20 σε 24
– 24 Δήµοι εµφανίζουν αύξηση άνω του 10% στη ΔσΠ
– 7 Δήµοι εµφανίζουν στασιµότητα όσον αφορά τη ΔσΠ
– 19 Δήµοι εµφανίζουν µείωση στα ποσοστά ΔσΠ
–    35 Δήµοι υλοποίησαν προγράμματα ΔσΠ βιοαποβλήτων (πλην των πράσινων) το 2021 έναντι 26 το 2020

Τα επόμενα Βήματα

– Ψηφιακή πλατφόρµα και καταγραφές
– Πλήρης ψηφιοποίηση και αυτοµατοποίηση καταγραφών από όλες τις εγκαταστάσεις
– Ανοικτά δεδοµένα για ερευνητικούς σκοπούς και δήµους
– Προσθήκη και άλλων ρευµάτων σε συνεργασία µε ΣΕΔ
– Μηνιαίες αναφορές και αλληλεπίδραση
– Τεχνητή νοηµοσύνη – chatbot

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης τόνισε ότι από τον Ιανουάριο του 2020, καταβάλλεται συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια, για να μπει η ανακύκλωση στη ζωή όλων των πολιτών γνωρίζοντας καλά «πως στο επίκεντρο της προσπάθειας μας πρέπει να είναι οι πολίτες».

Αναφερόμενος στις δράσεις μας και τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου είπε στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «Μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα. Μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης  χαρακτήρισε το παρατηρητήριο ως «εργαλείο Δημοκρατίας και τεχνολογικό εργαλείο που μας φέρνει πιο κοντά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και προωθεί μια νέα αντίληψη δημόσιας διαχείρισης». Σημείωσε ότι παρέχει πραγματική αποτύπωση των αποτελεσμάτων της δουλειάς που γίνεται στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, στον τομέα της πράσινης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. «Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε σελίδα, είναι σημαντικό στην όποια προσπάθεια αναλάβουμε από δω και στο εξής, να αναδείξουμε το ρόλο των πολιτών και τη σημασία που έχει  τους στο εγχείρημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025