Από την 1η Μαρτίου τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή η στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

Περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους τομείς θα πρέπει, από το προσεχές Σάββατο, να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιορισμένος ήταν ο αριθμός των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην πιλοτική φάση.

Σύμφωνα με το enikonomia, πρόκειται για δύο από τους πλέον δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, στους οποίους απασχολούνται περίπου 700.000 εργαζόμενοι. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εργασίας στους κλάδους αυτούς, η υποχρεωτική χρήση της ψηφιακής κάρτας αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή λειτουργία των 50.000 επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εφαρμόστηκε αρχικά πριν από δύο χρόνια, με την έναρξη να γίνεται σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και εταιρείες security. Από το περασμένο καλοκαίρι, η υποχρεωτική εφαρμογή της επεκτάθηκε στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, τομείς που απασχολούν περίπου 750.000 εργαζόμενους.

Δείτε επίσης

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι αλλαγές έρχονται σε τουρισμό και εστίαση από την 1η Μαρτίου

Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας καταγράφει τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης, εξασφαλίζοντας ότι ο εργαζόμενος αμείβεται για τις πραγματικές ώρες εργασίας του. Το μέτρο στοχεύει στην καταπολέμηση τόσο της υποδηλωμένης όσο και της αδήλωτης εργασίας.

Κάθε αμοιβή θα καταχωρείται υποχρεωτικά στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και θα ελέγχεται άμεσα από την Επιθεώρηση Εργασίας. Η εφαρμογή της κάρτας θα βάλει τέλος στο φαινόμενο της εικονικής μερικής απασχόλησης, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται σύμφωνα με τις ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας τους, όπως αυτές θα καταγράφονται στο σύστημα μέσω της ψηφιακής κάρτας. Παράλληλα, θα αποκαλυφθούν περιπτώσεις αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, στις οποίες οι εργαζόμενοι είτε εργάζονται ανασφάλιστοι είτε δηλώνονται για τετράωρη απασχόληση ενώ εργάζονται περισσότερες ώρες.

Η ψηφιακή κάρτα θα επιτρέπει τον αυτόματο έλεγχο τόσο του τετράωρου όσο και του δεκάωρου, ενώ κάθε απόκλιση από το δηλωμένο ωράριο θα επιφέρει πρόστιμο έως 10.500 ευρώ.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι ότι πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό περιστατικών συνεχούς απασχόλησης των ίδιων εργαζομένων επί επτά ημέρες την εβδομάδα. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στον κλάδο της εστίασης, όπου το μόνιμο προσωπικό εργάζεται συνήθως όλη την εβδομάδα, ενώ για τα Σαββατοκύριακα προσλαμβάνονται άτομα με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Με την ψηφιακή κάρτα, οι συμβάσεις εργασίας θα περιορίζονται σε έξι ημέρες την εβδομάδα, γεγονός που θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό για την κάλυψη της έβδομης ημέρας, πέραν των εργαζομένων που προσλαμβάνονται ειδικά για τα Σαββατοκύριακα.

Δείτε επίσης