Ο Λοβέρδος μιλούσε για εθελοντές εκπ/κούς κι ο Κουράκης τότε τον κατέκρινε και ορθά.
Η σκέψη δεν έγινε ποτέ πράξη εξαιτίας των ισχυρών αντιδράσεων.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου(Μπαλτάς-Κουράκης) –αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα– σκέφτεται να προσλάβει φαντάρους εκπ/κούς για να μην έχει οικονομικό κόστος…
δέλεαρ και τότε και τώρα τα μόρια…
Τι άλλο θα ακούσουμε!!!
Αντί να προχωρήσουν σε μόνιμους διορισμούς στα χιλιάδες οργανικά κενά ( 4000 περίπου μόνο δασκάλων και νηπιαγωγών),όπως ήταν και η προεκλογική τους δέσμευση-7000 είχαν ανακοινώσει-ψάχνουν για “τσάμπα” εκπκούς…
Οι ομοσπονδίες των εκπ/κών πρέπει να παρέμβουν άμεσα και να ακυρώσουν κάθε τέτοιο σχέδιο.
Δ. ΜΠΡΑΤΗΣ facebook
……………………………………
Πρόταση να διδάσκουν οπλίτες σε απομακρυσμένα σχολεία
Το γεγονός ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ για την Παιδεία είναι μειωμένα κατά 400-500 εκατομμύρια, με τη μείωση να αφορά προγράμματα της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα δημοσιονομικά, οδηγούν το υπουργείο Παιδείας σε σκέψεις για συνέχιση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για προσλήψεις αναπληρωτών.
Με το εν λόγω πρόγραμμα διατέθηκαν 30.000 ανθρωπομήνες και πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός προσλήψεων ιδίως στη Β/θμια η οποία δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αφού σε αυτό έχουν ενταχθεί προγράμματα που αφορούν κυρίως την Α/θμια και την Ειδική Εκπαίδευση.
Ο κρατικός προϋπολογισμός για τους αναπληρωτές είναι αυξημένος για το 2015 και το ποσό των 41.000.000 ευρώ μπορεί να δώσει περίπου 3.800 ανθρωπομήνες αριθμός που υπολείπεται των 50.000 που ήταν το άθροισμα του κρατικού προϋπολογισμού και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για το 2014.
Πρόταση για να διδάσκουν οπλίτες απόφοιτοι καθηγητικών σχολών
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμένου με τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και το Γενικό Γραμματέα κ. Χασάπη. Η ανακοίνωση του Υπουργείο αναφέρει τα εξής:
«Ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς και ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Χασάπης, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Ακολούθησε πολύ γόνιμη συζήτηση σε σχέση με τη δυνατότητα συνεργασίας των δύο υπουργείων αναφορικά με τρέχοντα και δυσεπίλυτα προβλήματα του ΥΠΟΠΑΙΘ. Τα δυσεπίλυτα προβλήματα δεν είναι άλλα από τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που την επόμενη χρονιά αναμένεται να φθάσουν τις 23.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας κατά τη συνάντηση τέθηκε από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Άμυνας πρόταση ώστε να διδάσκουν σε απομακρυσμένα σχολεία οπλίτες που είναι απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων και καθηγητικών σχολών. Οι εν λόγω θα λαμβάνουν τα μόρια προϋπηρεσίας για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και διορισμών.
Πρόταση αντίστοιχη με τους οπλίτες – γιατρούς
Η πρόταση αυτή θυμίζει την αντίστοιχη ρύθμιση για τους οπλίτες γιατρούς που περιλαμβάνεται σε υπό κατάθεση σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι οπλίτες πτυχιούχοι ιατρικής μπορούν να υπηρετούν σε αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία Κέντρων Υγείας. Η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας και τις δυνατότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
2. Το χρονικό διάστημα της εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης στις υπηρεσίες και στους φορείς της παραγράφου 1, αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης και της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας, ο πτυχιούχος ιατρικής παραμένει εφόσον το επιθυμεί στο αγροτικό ιατρείο ή το περιφερειακό ιατρείο Κέντρου Υγείας που υπηρέτησε ως οπλίτης έως την συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου υπηρεσίας υπαίθρου.
3. Για τους οπλίτες ιατρούς, που έχουν καταταγεί μετά την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας, το χρονικό διάστημα της εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης λογίζεται ως ιατρική προϋπηρεσία για το διορισμό αυτών στο Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με τις διατυπώσεις του άρθρου 27 παραγράφου 4 του ν. 1397/1983, εφόσον υπηρετούν σε αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία Κέντρων Υγείας…
Οι εθελοντές εκπαιδευτικοί
Η πρόταση για να διδάσκουν φαντάροι – εκπαιδευτικοί θυμίζει ως ένα βαθμό την πρόταση του πρώην υπουργού Παιδείας για εθελοντές εκπαιδευτικούς οι οποίοι αντί για μισθό θα λάμβαναν μόρια προϋπηρεσίας.
Δε γνωρίζουμε ακόμα αν θα προχωρήσει η εν λόγω πρόταση καθώς ενώ υπάρχει αντίστοιχη στο σχέδιο νόμου για οπλίτες – γιατρούς δεν υπάρχει αντίστοιχη για οπλίτες – εκπαιδευτικούς. Παράλληλα αναμένονται πολλές αντιδράσεις από την πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δριμύτατη κριτική που είχε ασκήσει ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Α/θμιας και Β/θμιας Τάσος Κουράκης σε πρόταση του πρώην υπουργού Παιδείας για εθελοντές εκπαιδευτικούς.
Σφοδρότατη κριτική για τους εθελοντές εκπαιδευτικούς από τον Τάσο Κουράκη
Η πρόταση αυτή είχε γνωρίσει τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σφοδρότατη κριτική είχε ασκήσει και σημερινός αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης ο οποίος είχε κάνει την ακόλουθη ανακοίνωση:
Το σκηνικό που διαμορφώνει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τα τελευταία 24ωρα ξεπερνά κάθε φαντασία. Αποκορύφωμα (μέχρι στιγμής! ) είναι οι σκέψεις που δημοσιοποίησε ο Υπουργός Παιδείας για εθελοντική εργασία των αδιόριστών εκπαιδευτικών. Σκέψεις για μια πολιτική που στους εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων θα προσθέσει άλλη μία, τη νεκρή ταχύτητα. Αυτή των απλήρωτων εκπαιδευτικών που θα δουλεύουν και θα αμείβονται με υποσχέσεις και μόνο. Είναι άγνωστο σε ποιους εκπαιδευτικούς αναφέρεται ο κύριος Λοβέρδος. Ίσως σε κάποιους που θασιτίζονται από το οικογενειακό τους εισόδημα, ενώ θα δουλεύουν χωρίς αμοιβή.
Είναι προφανές ότι η δήλωση του Υπουργού δεν αποτελεί μόνο σκέψη, αλλά συγκεκριμένη κατεύθυνση της κυβέρνησης. Η μέχρι στιγμή μετατροπή της εργασίας σε απασχόληση, οργανώνεται να μετατραπεί σε χόμπυ. Και σε όποιον αρέσει!
Για να σοβαρευτούμε λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σήμερα ευθαρσώς ότι στοχεύοντας πάντα στην μόνιμη εργασία για όλες και όλους, θα καταργήσει κάθε αντεργατική διάταξη και δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε προϋπηρεσία εθελοντικού χαρακτήρα και αν θεσμοθετήσει ο κύριος Λοβέρδος.
Απορούμε τι άλλους άσους θα βγάλει ο κύριος Λοβέρδος από το μανίκι του τις επόμενες ημέρες»
Καλόγηρος Βασίλειος news.gr
……………………………………………….
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
Στρατιωτική θητεία σε ακριτικά σχολεία και κέντρα υγείας
Νίκος Μάστορας | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 16-6-2015
Σχέδιο για στρατιωτική θητεία εκπαιδευτικών και γιατρών στα θρανία και στα κέντρα υγείας νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας επεξεργάζεται η κυβέρνηση! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα από την έλλειψη εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση μελετά τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων σε τουλάχιστον δύο νευραλγικούς τομείς, την Παιδεία και την Υγεία. Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και συζήτησαν «τη δυνατότητα συνεργασίας των δύο υπουργείων σε τρέχοντα και δυσεπίλυτα προβλήματα του υπουργείου Παιδείας».
Παρότι οι συζητήσεις κρατήθηκαν μυστικές και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» στο τραπέζι έπεσε η ιδέα να επιτραπεί από τον Σεπτέμβριο σε στρατευμένους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υπηρετήσουν τμήμα της στρατιωτικής τους θητείας σε σχολεία, κατά προτεραιότητα ακριτικών και δυσπρόσιτων περιοχών, παραδίδοντας μαθήματα στους μαθητές.
Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν με μισόλογα το απόγευμα από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας, πηγές του οποίου παρέπεμπαν για λεπτομέρειες στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο όμως δεν έδινε καμία πληροφορία.
Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μειωθούν σημαντικά οι ανάγκες του υπουργείου Παιδείας για νέες προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίες είναι τεράστιες (υπολογίζεται ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστούν πάνω απο 20.000 εκπαιδευτικοί). Ακόμη, είναι αδύνατον να καλυφθούν όλες οι θέσεις με μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση θα είναι περίπου 3.000 σε όλες τις βαθμίδες.
Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί που θα προτιμήσουν να υπηρετήσουν τμήμα της θητείας τους στις ακριτικές τάξεις αντί στους στρατώνες, εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο, μελετάται να επωφεληθούν και με πρόσθετα μόρια, τα οποία στη συνέχεια θα τους χρησιμεύσουν για να διεκδικήσουν πρόσληψη στην εκπαίδευση. ΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε πριν από λίγους μήνες αποδεχθεί αίτημα του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκου να εκπληρώνουν και οι γιατροί την υπηρεσία υπαίθρου σε άγονα νησιά παράλληλα με τη στρατιωτική τους θητεία.
Ο Ιατρικός Σύλλογος ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτόν θα δινόταν μια αρχική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της υγειονομικής εγκατάλειψης απομακρυσμένων περιοχών. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΙΣ είχε αποστείλει στον υπουργό και λίστα με 17 περιφερειακά ιατρεία τα οποία χρήζουν άμεσης στελέχωσης. «Το υπουργείο αναγνωρίζοντας τον εθνικής σημασίας ρόλο των ακριτικών νησιών και των δυσπρόσιτων περιοχών και τις τεράστιες ανάγκες των κατοίκων τους δρομολογεί την τοποθέτηση στρατεύσιμων γιατρών, οι οποίοι παράλληλα με τη στρατιωτική τους θητεία θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων σε ιατρική περίθαλψη.
Με τον τρόπο αυτόν δίνεται σημαντική υγειονομική ανάσα στους κατοίκους των ευαίσθητων αυτών περιοχών και αποδεικνύεται ότι όπου υπάρχει πολιτική βούληση και ευελιξία υπάρχουν λύσεις» είχε ανακοινώσει τότε.
ΣΗΜΕΙΑ ΤΡΙΒΗΣ.
Η ιδέα της συμβολής του στρατού στη βελτίωση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που βιώνουν οι πολίτες λόγω της κρίσης φαίνεται λοιπόν πως εξιτάρισε και τον υπουργό Παιδείας. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν η προοπτική αυτή θα προχωρήσει και πώς θα την υποδεχθούν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ), καθώς και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι στρατευμένοι εκπαιδευτικοί.
Ωστόσο η προοπτική κοινωνικής θητείας επάνω στο αντικείμενο σπουδών ορισμένων κατηγοριών στρατευμένων σίγουρα έχει ενδιαφέρον. Αν κρίνει κανείς από τη θετική στάση του Ιατρικού Συλλόγου πάντως, ίσως οι εκπαιδευτικοί να είναι υπό προϋποθέσεις επίσης θετικοί. Ενα πιθανό σημείο τριβής πάντως είναι η μοριοδότηση καθώς θα λειτουργήσει ταυτόχρονα προς όφελος όσων ενδιαφερθούν αλλά και εις βάρος άλλων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που θα βρουν ξαφνικά στρατευμένους συναδέλφους τους να έχουν βγει μπροστά στα μόρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο τότε υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε επεξεργαστεί πρόταση για εθελοντές εκπαιδευτικούς που θα δέχονταν να εργαστούν δωρεάν προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 1.100 κενές θέσεις που υπήρχαν τότε στα σχολεία της χώρας. Η πρόταση δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς έτυχε κακής υποδοχής από τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ενώ ο τότε υπεύθυνος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης είχε μιλήσει για «απλήρωτους εκπαιδευτικούς που θα δουλεύουν και θα αμείβονται με υποσχέσεις και μόνο».
Η νέα εκδοχή της μοριοδότησης όμως περιλαμβάνει και κάλυψη μέρους της στρατιωτικής θητείας σε τάξεις αντί για στρατώνες, οπότε ίσως αποδειχθεί καλύτερα υλοποιήσιμη και ευκολότερα αποδεκτή από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς – και τους γιατρούς αντιστοίχως. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για τον ορισμό της έκφρασης «πενία τέχνας κατεργάζεται».