Περιθώρια συμβιβασμών από όλες τις πλευρές θα αναζητηθούν στο σημερινό EuroWorking Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Ελλάδα προσέρχεται με δύο σενάρια που θα περιλαμβάνουν κόφτη εάν δεν πιαστούν οι στόχοι και αντικόφτη σε περίπτωση που η Ελλάδα τους πιάσει.

Και όλα αυτά την ώρα που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πιστός στην σκληρή γερμανική γραμμή, έστειλε σαφές μήνυμα ότι Γερμανία και Ολλανδία χωρίς το ΔΝΤ δεν θα συνεχίσουν την χρηματοδότηση προς την Αθήνα. «Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, τότε και η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της σε αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του. «Η απόφαση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα σαφής: Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ή αποσύρει τη συμμετοχή του, η (Ολλανδική) βοήθεια θα τερματιστεί» ανέφερε σύμφωνα με την ολλανδική Telegraaf , προσθέτοντας μάλιστα ότι «το ίδιο ισχύει και για το Γερμανικό κοινοβούλιο».

Πάντως το ΔΝΤ δεν κάνει βήμα πίσω στις απαιτήσεις του και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υπερασπίστηκε την έκθεση του ΔΝΤ, και επέμεινε στη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων.

Από πλευράς του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι κούρεμα χρέους θα σήμαινε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας σκληρής στάσης έναντι της χώρας μας. Όπως μεταδίδει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, Παντελής Βαλασόπουλος, ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό δίκτυο ARD φέρεται να είπε πως δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα χρέους για κανένα μέλος του ευρώ, καθώς δεν το προβλέπουν οι Συνθήκες. Επίσης, πρόσθεσε πως εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν πετύχουν, υπάρχει η μέθοδος της υποτίμησης του νομίσματος.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όπου στόχος είναι, μια όσο το δυνατόν πιο θετική δήλωση για την Ελλάδα, και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα βάλει «νερό στο κρασί της» αποδεχόμενη μείωση αφορολογήτου στις 6.000 ή 7.000 ευρώ και συντάξεων, μετά το 2018.

Το «σκοινί» τραβά και ο ηγέτης των γερμανών φιλελευθέρων που δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ. “Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και μετά να της γίνει ελάφρυνση του χρέους της”, τόνισε ο Κρίστιαν Λίντνερ σε σημερινή συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. “Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρεών”, υποστήριξε ο Λίντνερ, συμπληρώνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εκτός της ευρωζώνης. «Μιλάμε επομένως για Grexit», τόνισε.

Πάντως και ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s χτυπά καμπανάκι που αναμένει πολιτική συμφωνία αλλά προειδοποιεί ότι ο χρόνος στερεύει, ενώ βλέπει τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών. «Το αδιέξοδο μεταξύ του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της ευρωζώνης, που είναι βασικοί πιστωτές της Ελλάδας, είναι πιστωτικά αρνητικό για το κράτος, διότι αυξάνει την πιθανότητα ενός ή περισσότερων δυσμενών αποτελεσμάτων», σύμφωνα με τη Moody’s. Η Moody’s, πάντως, δεν αναμένει χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ, ότι εκείνος θέλει διάλυση της Ευρώπης και κατ΄ επέκταση ένα Grexit. «Το Grexit επανέρχεται στο πλαίσιο της διακαούς, επιθυμίας της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ να οδηγηθεί η ΕΕ και το ευρώ σε πλήρες αδιέξοδο. Γι’ αυτό και είχαν χαιρετίσει το Brexit, γι’ αυτό κι ο νέος πρέσβης που θέλει να στείλει στην ΕΕ ο Τραμπ έκανε αυτές τις δηλώσεις για την Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος.

Όσον αφορά στην αναφορά του Κώστα Κατσίκη σε “επιστροφή στη δραχμή”, ο ίδιος τόνισε πως παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του. Απάντησα σε μία ερώτηση δημοσιογράφου που αφορούσε υποθετικό σενάριο, τόνισε. «Εάν επέλθει το Grexit, πράγμα το οποίο αντεύχομαι, ας ρωτήσουμε τους Έλληνες και εάν θέλουν επιστροφή στη δραχμή να το συζητήσουμε», διευκρίνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025