Για το άνοιγμα των σχολείων, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών Τρίτη ή Τετάρτη, ενώ η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, όμως με επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Εντείνεται η αγωνία για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Πότε έρχονται τα χάπια – Δεδομένη η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας.
Νωρίτερα παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών ζήτησε χτές ο Νίκος Τζανάκης, προειδοποιώντας ότι αν ανοίξουν αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δούμε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, δεκαήμερο, λόγω των κρουσμάτων.
«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από κει και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».
«Όλοι οι διασωληνωμένοι με Δέλτα»
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην άνοδο της Όμικρον, τα μέχρι στιγμής δεδομένα που τα έχουμε κι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προηγούνται από εμάς, δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, το καταλαβαίνουμε κι από τα κρούσματα. Ευτυχώς και στη δική μας περίπτωση, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν έχει μεταφερθεί σε νοσηλείες, δηλαδή αναλογικά είναι πολύ λιγότερες. Στην Αθήνα βλέπουμε ότι υπάρχουν νοσηλείες, αλλά μέχρι στιγμής τα χαρακτηριστικά τους είναι πιο ήπιες νοσηλείες» διευκρίνισε.
Από μόνα τους τα κρούσματα δεν σημαίνουν αναγκαστικά κάτι είπε ο υπουργός, είναι ο συνδυασμός των κρουσμάτων με την πίεση στο σύστημα. «Θεωρούμε ότι η πίεση θα είναι μόνο στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ έχουμε πληρότητα άνω του 90% συνολικά έχουμε 1.300 ΜΕΘ που μοιράζονται σε COVID και non COVID περιστατικά. Είναι πιεσμένο το σύστημα» σημείωσε.
«Από τις νέες διασωληνώσεις που ελέγξαμε με PCR, καμία δεν είναι Όμικρον. Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας. «Αυτό είναι ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά από την άλλη πλευρά επειδή μιλάμε για πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα δημιουργείται πίεση στα εξωτερικά επείγοντα των νοσοκομείων, και αντίστοιχα θα υπάρξει και πίεση στο ΕΣΥ https://esydoctors.moh.gov.gr/ γιατί ήδη όσοι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή ήταν με τη μετάλλαξη Δέλτα, η Όμικρον μας βρήκε σε μια φάση που το ΕΣΥ δεν είχε αποσυμφορηθεί από το τέταρτο κύμα και γι αυτό τον λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα».
Χαρακτήρισε την Όμικρον «πρωτόγνωρο φαινόμενο ως προς τη μεταδοτικότητά του… τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και πάρα πολύ. «Ο κύκλος αυτής της διαδικασίας είναι περίπου στο μήνα κάτι τέτοιο δείξανε οι περισσότερες χώρες, και ευελπιστούμε να βγει αυτό το σενάριο. Εμείς περίπου από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε την εξάπλωση της Όμικρον. Στις 21 – 22 Δεκεμβρίου ήταν στο 3% (των κρουσμάτων) η Όμικρον, και αυτή τη στιγμή, σε λιγότερο από 10 μέρες, είναι πάνω από 70%. Τρομακτική ταχύτητα». Σημαντικό είναι, πρόσθεσε, τα κρούσματα να μην μεταφέρονται σε νοσηλείες και είναι σημαντικό να παραμείνουν στις μικρές ηλικίες έως 30 – 40 αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων είναι σημαντικό να προστατέψουμε τους άνω των 60.
Μονοκλωνικά – χάπια
Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης «έχουμε πάρει τα 2.000 μονοκλωνικά τα Regeneron, που δίνονται και κυρίως αφορούν τη Δέλτα, περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα, 10 μέρες, 5.000 χάπια από τη MERCK και με το χάπι PFIZER είμαστε σε επαφή ήδη για να έχουμε με τα οπού πάρουν την άδεια , η άδεια (EMA) αναμένεται από τέλη Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προσπαθούμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται το χάπι της PFIZER που φαίνεται ότι έχει καλά αποτελέσματα». «Το εμβόλιο όμως
είναι αυτό που μας σώζει» επισήμανε.
Εμβολιασμός: Δεδομένη η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας
«Η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση . Εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο» εξήγησε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Θάνος Πλεύρης, άφησε «παράθυρο» και για επέκταση υποχρεωτικότητας στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.
«Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε, έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς) αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια». «Δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση» ξεκαθάρισε.
Παράταση στις σχολικές εορτές και το άνοιγμα των σχολείων
Αυτή τη στιγμή ένα περίπου στα επτά παιδιά από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης διερωτήθηκε για το άνοιγμα σχολείων: «Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;»
«Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό… Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (η Όμικρον)» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου.
«Το δικό μας μοντέλο δείχνει αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές πολύ παραπάνω. Η εβδομάδα θα κλείσει κατά πάσα πιθανότατα με 30.000 – 35.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο» τόνισε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Υπογράμμισε δε ότι «από 1 έως 26 του μήνα είχαμε 135.909 ενεργά κρούσματα. Μέσα σε πέντε μέρες είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο… καταλαβαίνετε τι μάς περιμένει».
Παράταση μια εβδομάδα (στις διακοπές) θα βοηθήσει εξήγησε. Άλλη μια εβδομάδα θα δώσει μια ανάσα να ανακοπεί η διάδοση.
«Η Όμικρον όσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα και καταστέλλεται» τόνισε πάντως.
«Τα ράπιντ τεστ γίνονται και θα γίνονται, αυτή τη στιγμή όμως δε θα καταστείλουν αυτή την έξαρση είναι πολύ μεγάλη έξαρση. Αν βλέπουμε ότι σταθεροποιούμαστε ή πέφτουμε σε κρούσματα, κάτι που δεν το βλέπουμε εμείς πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου, τότε προχωράμε σε περαιτέρω μέτρα ή τα ανοίγουμε. Δεν κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά παράταση μιας εβδομάδας» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.
Οι γονείς και οι φωνές των ειδικών για τα σχολεία
Οι γονείς αντιδρούν αφού ανησυχούν πως η μετάλλαξη θα κυριαρχήσει στα σχολεία και η διασπορά ανάμεσα στους μαθητές βγει εκτός ελέγχου.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι φωνές των ειδικών που κάνουν λόγο για παράταση μίας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών, καθώς η αποκλιμάκωση στους αριθμούς των μολύνσεων, που καταγράφονται, θα αργήσει. Ενώ ακόμα πιο δύσκολα αναμένονται τα πράγματα, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για ακόμα και 60.000 κρούσματα ημερησίως στις 20 του μήνα.
Στην κυβέρνηση αν και επιθυμούν τα σχολεία να ανοίξουν, όπως είναι προγραμματισμένο, στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο οι ειδικοί ανοίγουν και πάλι τη συζήτηση για αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των σχολικών τάξεων, με την επιτροπή, όπως ανέφερε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, να συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα.
Μιλώντας, ωστόσο, σήμερα στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μάκρη ανέφερε ότι έχουμε δέκα ήμερες μπροστά μας για να αξιολογηθούν τα δεδομένα, ενώ ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουάριου με τα πρωτόκολλα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί. Η κ. Μακρή ανέφερε επίσης ότι τα πρωτόκολλα που είχαμε μέχρι τώρα απέδωσαν. Η υφυπουργός δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000.
Ενώ, επεσήμανε ότι ενδεχομένως η έναρξη των σχολείων θα μπορούσε να γίνει με ένα rapid τεστ.
Διευκρινήσεις σχετικά με τα σχολεία, έδωσε χθες η Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.
Τι είπε η κ. Παπαευαγγέλου για το άνοιγμα των σχολείων
Σε ερώτηση αναφορικά με το αν θα βοηθήσει ενδεχόμενη παράταση των σχολικών διακοπών την προσπάθεια αναχαίτισης της μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού και για το αν θα χρειασθεί να φορούν μάσκες αυξημένης προστασίας οι μαθητές όταν επιστρέψουν στα σχολεία, απάντησε η καθηγήτρια.
Δημοσιογράφος: Αναφορικά με τα σχολεία, πιστεύετε ότι η παράταση των σχολικών διακοπών θα βοηθήσει; Και όταν τα παιδιά με το καλό επιστρέψουν στις τάξεις τι μάσκες θα φορούν, αυξημένης προστασίας, διπλές, ΚΝ95; Αν υπάρχουν σκέψεις για αυτά.
Όσον αφορά τώρα στα σχολεία και αν θα βάλουμε ΚΝ95 δεν το έχουμε συζητήσει. Δεν το έχω δει και πουθενά να γίνεται αυτό. Να πούμε ότι γενικά, επειδή έχουμε αρχίσει τις συζητήσεις για τα σχολεία, δεν έχουμε πει για παράταση των σχολικών διακοπών. Είναι και λίγο νωρίς ακόμα. Θα τα ξανασυζητήσουμε την άλλη εβδομάδα.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι γενικά τα κρούσματα στα σχολεία πήγαν πάρα πολύ καλά, επί «Δέλτα», έτσι; Πριν αρχίσει η «Όμικρον». Είχαμε πολύ καλό έλεγχο της πανδημίας στα σχολεία. Είδαμε ότι ενώ στην κορύφωση του προηγούμενου πανδημικού κύματος, στα μέσα Νοεμβρίου, είχαμε 11.000 παιδιά την εβδομάδα, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία είχαμε κοντά 9.000 ή 8.500, δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο. Είχε μειωθεί, δηλαδή, το φορτίο στα σχολεία.
Έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα από τον εμβολιασμό των εφήβων και ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, είδαμε σημαντική μείωση των αριθμών σε έφηβους του Λυκείου, των κρουσμάτων στα Λύκεια. Και ήδη, από το εξωτερικό αρχίζει να ψιθυρίζεται ότι και ο εμβολιασμός των παιδιών 5 έως 11 ετών έχει μειώσει τα κρούσματα στις αντίστοιχες ηλικίες.
Αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα και καλώ όλους τους γονείς που ήδη μας εξέπληξαν, γιατί πραγματικά υπάρχει μεγάλη ζήτηση στα εμβόλια, να φέρουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να συνεχίσουν την σχολική τους ζωή που τόσο χρειάζονται. Και θα επανεξετάσουμε την άλλη βδομάδα πάλι την πορεία για να αποφασίσουμε. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι στα σχολεία γιατί είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.
Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά υπήρχε ένα αυστηρό πλαίσιο, το οποίο περιελάμβανε δυο φορές την εβδομάδα self test, παραπάνω τεστ όταν υπήρχε ένα κρούσμα στο σχολείο, χρήση μάσκας. Τα παιδιά ήταν πολύ πιο καλά περιορισμένα και προστατευμένα, να πω την αλήθεια, έναντι του κορονοϊού, ενώ τώρα είναι βέβαια πολύ πιο δύσκολο να τους πεις να φορέσουν την μάσκα, τώρα που είναι σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεν γίνεται και το τεστ και γι’ αυτό πρέπει οι γονείς να κάνουνε τεστ στα μικρά παιδιά όταν είναι να πάνε σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Να μην το ξεχνάμε αυτό.