Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,502 δισεκ. ευρώ, έναντι στόχου 4,556 δισεκ. ευρώ
Διευρύνθηκε η υστέρηση στα έσοδα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, που δεν θέλει επισήμως νέα μέτρα.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 35.989 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 2.391 εκατ. ευρώ ή 6,2% έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2018 – 2021. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34.718 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2.290 εκατ. ευρώ ή 6,2% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ.
Σύμφωνα με το υπουργείο η απόκλιση αυτή οφείλεται στις αυξημένες επιστροφές εσόδων, και την έναρξη καταβολής του ΕΝΦΙΑ για το 2017 από το Σεπτέμβριο αντί για τον Αύγουστο.
Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,502 δισεκ. ευρώ, έναντι στόχου 4,556 δισεκ. ευρώ και πλεονάσματος 3,806 δισεκ. ευρώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2016.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 367 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.052 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 292 εκατ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Μειωμένες ήταν και οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού έναντι του στόχου την ίδια περίοδο. Οι περικοπές προήλθαν, μεταξύ άλλων, από τις επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
Η συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα στην ανάπτυξη της οικονομίας προειδοποιεί στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας. «Αν δεν ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα παραμείνει υποτονική» επισημαίνει ακόμα ο Σύνδεσμος.
Απάντηση ΥΠΟΙΚ
Στις αυξημένες επιστροφές φόρων προς τους πολίτες, οι οποίες υπερέβησαν κατά 1,76 δισ. τον στόχο που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021 και στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο αντί του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί αποδίδει την υστέρηση εσόδων το υπουργείο Οικονομικών.
«Για όσους και όσες πάλι κατάλαβαν την αριθμητική αλλά δυσκολεύονται στη λογιστική, διευκρινίζουμε ακόμα ότι οι δύο ανωτέρω παράγοντες επηρεάζουν μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα και όχι το δημοσιονομικό, καθώς οι μεν επιστροφές φόρων είναι ουδέτερες , αφού συνιστούν ισόποσες μειώσεις υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση δε του ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 και οι εισπράξεις της τελευταίας δόσης που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2018» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Η πλατεία Συντάγματος βάλλει κατά των ΜΜΕ, αναφέροντας πως «κάθε δημοσίευση στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών είναι μια καλή ευκαιρία για κάποια ΜΜΕ να κάνουν επίδειξη ημιμάθειας και καταστροφολογίας».
«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά» σημειώνεται.
skai