Ανοικτή είναι πλέον, μετά από αρκετές περιπέτειες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi του υπουργείου Περιβάλλοντος όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την αίτηση τους για τις επιδοτήσεις που δίνει το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ.
Ήδη δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι έχουν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, σύμφωνα με όσα είπε στον ρ/σ του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος.
Στους αιτούντες δίνεται πρωτόκολλο προτεραιότητας.
Μετά την κατάρρευση της πλατφόρμας την προηγούμενη εβδομάδα, η διαδικασία υποβολής ανοίγει από σήμερα τμηματικά σε διάστημα τριών εβδομάδων.
Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr, προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιείται τμηματικά ως εξής:
Σήμερα, Δευτέρα 19 Μαρτίου: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα.
Δευτέρα 26 Μαρτίου: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη.
Δευτέρα 2 Απριλίου: Αττική, Νότιο Αιγαίο.
Σε όλες τις περιπτώσεις η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίγει από τις 08:00. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις κατοικίες, θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (ΚΕνΑΚ).
O συνδυασμός των παρεμβάσεων που θα γίνουν για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής:
α) Για τις εισοδηματικές κατηγορίες 1 και 2 απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕνΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων).
β) Για τις εισοδηματικές κατηγορίες 3 έως 7 απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕνΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 70% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων).
Εάν το υλοποιηθέν έργο αφορά σε ριζική ανακαίνιση του κτηρίου/ της κτηριακής μονάδας κ θα πρέπει, επιπλέον των ανωτέρω, το σύνολο των παρεμβάσεων να οδηγεί στην κατάταξη του κτηρίου/της κτηριακής μονάδας στην ενεργειακή κατηγορία Β, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθ. 7 του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» (ΚΕνΑΚ), στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά και λειτουργικά εφικτό. Σε περίπτωση που η επίτευξη της κατηγορίας Β δεν είναι τεχνικά και λειτουργικά εφικτή, το ανακαινιζόμενο κτήριο/κτηριακή μονάδα θα πρέπει να κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία που προκύπτει από τη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης.
Προκειμένου να είναι δυνατή η διαπίστωση ικανοποίησης των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕνΑΚ, τα υλικά και τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις παρεμβάσεις πρέπει να φέρουν πιστοποίηση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους.
Σύμφωνα για τον κ. Βερροιόπουλο, για τις περιοχές που υπάγονται στην περιφέρεια για την οποία γίνονται ήδη αιτήσεις διεξάγεται ομαλά από το πρωί και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «είχαν δημιουργήσει ταυτότητες στο σύστημα πάνω από 5.000 χρήστες… ήδη είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία, δηλαδή είχαν πάρει πρωτόκολλο προτεραιότητας πάνω από 500 άτομα».
Το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 70%, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση και- όπως είπε ο κ. Βερροιόπουλος- το ποσό επαρκεί για 40.000 δικαιούχους. Υπογράμμισε δε, ότι δέσμευση της κυβέρνησης και των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομίας, είναι ότι εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση, θα βρεθούν κονδύλια, προκειμένου αυτή να καλυφθεί κατά το μέγιστο δυνατό.