Πρωτοφανής κατάσταση επικρατεί τη φετινή χρονιά στην εκπαίδευση! Υπάρχουν εκπαιδευτικές περιφέρεις με μισό εκπαιδευτικό προσωπικό (π.χ. Δυτική Αττική, Κυκλάδες), σχολεία χωρίς του μισούς δάσκαλους για να καλύψουν τα πρωινά τμήματα με αποτέλεσμα να δηλώνουν αδυναμία λειτουργία μιας και είναι αδιανόητο να κρατηθούμε 50 μαθητές σε μία τάξη.
Η κατάσταση οξύνθηκε εξαιρετικά εξαιτίας της παρατεινόμενης αδιοριστίας στο χώρο της εκπαίδευσης. Για 5η συνεχή χρονιά έχουμε μηδενικούς διορισμούς. Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έχει γίνει καμία απολύτως πρόσληψη αναπληρωτών. Τη φετινή χρονιά το σύστημα έχει τιναχτεί κυριολεκτικά στον αέρα, μια και οι αναπληρωτές έχουν καλεστεί να κάνουν αιτήσει πρόσληψης μέχρι 11/9, που σημαίνει ότι οι πρώτες προσλήψεις αδυνατούν να γίνουν νωρίτερα από τις αρχές Οκτωβρίου!
Αυτή τη στιγμή τα κενά υπολογίζονται σε 27.000 περίπου, σε πλήρη ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματος ενώ για να ανοίξουν τα σχολεία και να λειτουργήσουν στοιχειωδώς χρειάζονται άμεσα, πάνω από 17.000 εκπαιδευτικοί.
Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωπο με κάθε μορφής αλχημείες για να «εξαφανιστούν» τα κενά, όπως: Κατάργηση ολοήμερων τμημάτων, διάλυση των υποστηρικτικών δομών (τμήματα ένταξης, υποδοχής), υποστελέχωση των ειδικών σχολείων, εξαφάνιση της παράλληλης στήριξης, αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, ευρεία χρήση των υποχρεωτικών υπερωριών, υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε άλλα ΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΔΕ, συμπτύξεις τμημάτων και συγχωνεύσει σχολείων, ευρεία μετατροπή παγίων εκπαιδευτικών αναγκών σε πιλοτικές ώστε να απορροφούν ΕΣΠΑ. Οι αλχημείες συνεχίζονται από τους μαθητευόμενους ευρωενωσιακούς μάγους: Αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οδηγούν στην απαξίωση του, με πλήρη ελαστικοποίηση των διδακτικών αντικειμένων, «ευέλικτο» ανάλογα με το διατιθέμενο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Προγράμματα απλήρωτης εργασίας, με αντάλλαγμα κάποια μόρια στο κυνήγι αμφισβητούμενων προσλήψεων.
Τη φετινή χρονιά μόνο οι αγώνες των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία! Ήδη τα εκπαιδευτικά σωματεία προχωρούν σε έκτακτες ΓΣ και σε συντονισμό και πραγματοποιούν κινητοποίηση στο ΥΠΟΠΑΙΘ την Πέμπτη 10/11, στις 12.00 και παραστάσεις σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης την Παρασκευή 11/9.
Ελεύθερος Τύπος
Για θρίλερ κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να καλύψει την κατάσταση, ενώ η εικόνα σχολείων με ελάχιστους εκπαιδευτικούς -ή και κλειστών- τρομάζει προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ανήκει η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου.
Ειδικότερα, με βάση τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, ο αριθμός των ελλείψεων θα προσεγγίσει τις 25.000. Οι ομοσπονδίες υπολογίζουν τον αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών το 2014-15, τον αριθμό των
φετινών συνταξιοδοτήσεων και τα νέα κενά για το 2015-16 από ασθένειες κ.ά. Το υπουργείο βεβαίως παρουσιάζει μετριοπαθέστερη εικόνα, αν και υπάρχει διχογνωμία για τον αριθμό. Η υπηρεσιακή υπουργός Φρόσω Κιάου μίλησε για 20.000, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Χασάπης (διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ) για 17.000 κενά. Η κ. Κιάου ανέφερε ότι θα προσληφθούν 12.000 αναπληρωτές από το ΕΣΠΑ. Είναι και το μόνο σίγουρο κονδύλι. Και αυτό, διότι, όπως είπε η κ. Κιάου, «8.000 θέσεις που ζητήθηκαν κατ’ εξαίρεση από τo υπουργείο πρέπει και αναμένεται να καλυφθούν από εθνικούς πόρους». Βέβαια, για τους σίγουρους 12.000 αναπληρωτές, τρία είναι τα βασικά ερωτήματα: πότε θα τοποθετηθούν στα σχολεία, σε ποιες περιφέρειες και τι είδους κενά θα καλύψουν. Και αυτά διότι:
• Με ευθύνη του αρμόδιου τέως αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη υπήρξε εμπλοκή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και καθυστέρηση στις διαδικασίες. Ετσι, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους 50.000 ενδιαφερόμενους για μία θέση αναπληρωτή ολοκληρώνεται την ημέρα του αγιασμού. Κατόπιν θα γίνει η μοριοδότηση και η κατάρτιση των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων και θα δοθεί χρόνος για τις ενστάσεις. «Οι πρώτες τοποθετήσεις θα γίνουν αρχές Οκτωβρίου. Αναμένεται να υπάρχουν κενά σε βασικά μαθήματα έως και τον Δεκέμβριο», τόνισε στην «Κ» έμπειρο στέλεχος του υπουργείου.
• Καθώς το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο καινοτόμα προγράμματα, οι 12.000 αναπληρωτές δεν θα καλύψουν ανάγκες στο βασικό πρόγραμμα των σχολείων, αλλά στα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά, στην ειδική αγωγή και την ενισχυτική διδασκαλία.
• Λόγω των κριτηρίων χρηματοδότησης θα εξαιρεθούν περιφέρειες όπως Αττική, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν οξύτερο πρόβλημα. Ενδεικτικά, στην πρώτη καταγραφή των κενών στις 2 Σεπτεμβρίου, στο Ηράκλειο μετρήθηκαν 761 κενά, στον Πειραιά 650, στην Αιτωλοακαρνανία 494, στις Κυκλάδες 486.
Ο Βασίλης Παληγιάννης, μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόνισε στην «Κ» ότι «οι ελλείψεις δημιουργούν ίλιγγο. Είναι σχεδόν βέβαιο πως την ημέρα αγιασμού πολλά σχολεία, κυρίως απομακρυσμένων περιοχών, δεν θα έχουν δάσκαλο».
kathimerini.gr Α.Λακασάς