Με σημαντικές αλλαγές που αποσκοπούν στη βελτίωση της αξιοπιστίας και του αδιάβλητου των διαδικασιών, θα διεξαχθούν στις 3 Μαΐου οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα , σύμφωνα με το νέο μοντέλο που εισάγει το . Οι αλλαγές βασίζονται στο πρότυπο των Πανελλαδικών Εξετάσεων και περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού των ερωτήσεων, την υιοθέτηση ενιαίας πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων και τη συμμετοχή έμπειρων εκπαιδευτικών στη δημιουργία και διόρθωση των θεμάτων.

Οι εξετάσεις θα εξακολουθήσουν να περιλαμβάνουν τις θεματικές περιοχές της Γλώσσας και των Μαθηματικών, με δομή ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Ωστόσο, ο αριθμός των ερωτήσεων μειώνεται, με κάθε θεματική περιοχή να περιλαμβάνει 15 ερωτήσεις, συνολικά 30. Οι ερωτήσεις θα έχουν διαβαθμισμένη δυσκολία, με τις ευκολότερες να βαθμολογούνται με 2 μονάδες και τις πιο απαιτητικές με 3 ή 4. Παράλληλα, η νέα δομή των θεμάτων περιορίζει τις πιθανότητες σωστών απαντήσεων λόγω τύχης.

Δείτε

Η διάρκεια της εξέτασης παραμένει σταθερή: 150 λεπτά (2,5 ώρες) για την Α’ Γυμνασίου και 180 λεπτά (3 ώρες) για την Α’ Λυκείου. Σημειώνεται ότι οι εξετάσεις για τα Πρότυπα Λύκεια αφορούν μόνο τις κενές θέσεις που δεν καλύπτονται από τους αποφοίτους των συνδεδεμένων Προτύπων Γυμνασίων.

Πρότυπα Σχολεία: Τι αλλάζει στις εξετάσεις με Νέα Υπουργική Απόφαση

Πέρυσι υποβλήθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα υψηλή για τα Πρότυπα Γυμνάσια. Από τις συνολικά 20.299 αιτήσεις, οι 10.845 αφορούσαν τις 3.003 θέσεις των Πειραματικών Σχολείων, ενώ οι 9.454 υπεβλήθησαν για τις 1.794 θέσεις των Προτύπων Σχολείων. Η μεγάλη ανταγωνιστικότητα των εξετάσεων αποτελεί πρόκληση για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους.

Δείτε

Η νέα Υπουργική Απόφαση, που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τις αλλαγές, αναμένεται να δημοσιευτεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει στις αρχές Μαρτίου. Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, επιδιώκει να αναβαθμίσει τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας δίκαιους και διαφανείς όρους συμμετοχής για όλους τους υποψηφίους.