Την αποταμίευση και τις τραπεζικές καταθέσεις έστω και με μηδενικές αποδόσεις επιλέγουν οι Γερμανοί αποφεύγοντας να ρισκάρουν στο Χρηματιστήριο από το οποίο θα μπορούσαν να είχαν μεγαλύτερα κέρδη.

Δημοσίευμα της Deutsche Welle σημειώνει ότι οι Γερμανοί θεωρούνται πρωταθλητές της αποταμίευσης, η οποία είναι κάτι «ιερό» για αυτούς. Η αποταμίευση είναι σχεδόν κάτι το «ιερό» για τους Γερμανούς. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο «βάζουν στην άκρη» 10 ανά 100 ευρώ διαθέσιμου εισοδήματος. Οι αποδόσεις όμως είναι τα τελευταία χρόνια μηδαμινές. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι αποταμιευτές έχουν μεγαλύτερο κέρδος με μικρότερα διαθέσιμα ποσά.

Σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής Allianz, μεταξύ 2012 και 2015 τα γερμανικά νοικοκυριά αποταμίευσαν κατ΄ άτομο 1.940 ευρώ το χρόνο. Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους οι Γερμανοί κατέχουν την πρωτιά και μάλιστα με διαφορά. Εντούτοις, ενώ οι Φιλανδοί για παράδειγμα, είδαν τις ελάχιστες αποταμιεύσεις τους (μόλις 160 ευρώ) να αυξάνονται κατά 6,9% ετησίως, οι αντίστοιχες αποδόσεις των Γερμανών ανήλθαν μόλις στο 2,3%.

Στα χέρια ξένων οι μετοχές στον Dax 30

Οι Φιλανδοί ωστόσο επενδύουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους στο χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα διατηρούν το ένα τρίτο περίπου των αποταμιεύσεών τους σε μετοχές. Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 7-8%. Οι περισσότεροι Γερμανοί λοιπόν δεν «παίζουν» στο χρηματιστήριο. Ούτε τα χαμηλά επιτόκια κατάφεραν να στρέψουν την προσοχή τους στην εναλλακτική αυτή μορφή επένδυσης.

Μόλις ένας στους επτά Γερμανούς διαθέτει σήμερα μετοχές. Το 2015 ο αριθμός των μετόχων στη Γερμανία υποχώρησε κάτω από τα 9 εκατομμύρια. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης τον πρώτο λόγο έχουν οι ξένοι επενδυτές. Σε αυτούς ανήκει το 60% των μετοχών του Dax 30.

Η τελευταία έρευνα της Allianz Global Wealth Report καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Γερμανοί ουσιαστικά «χάρισαν» 200 δις ευρώ, επειδή δεν τόλμησαν να επενδύσουν στο χρηματιστήριο.

«Παρά τα χαμηλά και αρνητικά επιτόκια, η πλειοψηφία προτιμά τις βραχυπρόθεσμες και ρευστές επενδύσεις, όπως τις τραπεζικές καταθέσεις που έχουν μηδαμινές αποδόσεις», εξηγεί ο επικεφαλής της Allianz Όλιβερ Μπέτε. Η αποταμίευση προσλαμβάνει λοιπόν περισσότερο το χαρακτήρα «παρκαρίσματος» χρημάτων παρά ουσιαστικής και προσοδοφόρας επένδυσης.

Όλο και πιο εύποροι οι Γερμανοί

Μολονότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση μόλις το 12% των Γερμανών χαρακτηρίζει το βιβλιάριο ελκυστική μορφή επένδυσης, οι τραπεζικές καταθέσεις παραμένουν η δημοφιλέστερη επένδυση των Γερμανών και δη με διαφορά. Το φθινόπωρο του 2016 το 40% των 2.000 ερωτηθέντων δήλωνε ότι διαθέτει βιβλιάριο καταθέσεων. Μπορεί την ίδια ώρα το 20% θεωρεί μεν πιο ελκυστικό το χρηματιστήριο, ωστόσο οι λιγότεροι αποφασίζουν να επενδύσουν όντως τα χρήματά τους σε μετοχές.

Παρόλα αυτά όμως οι Γερμανοί γίνονται όλο και πιο εύποροι. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Bundesbank, παρά τα μηδαμινά επιτόκια, η περιουσία των ιδιωτικών νοικοκυριών στη Γερμανία έφτασε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 το εξωφρενικό ποσό-ρεκόρ των 5,5 τρις ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025