Πιο αναλυτικά, πρεμιέρα κάνει ο αρχές Οκτωβρίου οπότε και το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν τα ραντεβού για τους πολίτες.

 

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, παρότι τα ραντεβού είχαν προγραμματισθεί να ξεκινήσουν 1η Οκτωβρίου, τελικώς γίνεται μετάθεση λίγων ημερών.

Άλλωστε 1η Οκτωβρίου είναι Σάββατο οπότε και οι ιδιώτες δεν εργάζονται, ενώ και οι εκείνοι του δημοσίου που έχουν γίνει υποχρεωτικά , τα Σαββατοκύριακα εφημερεύουν.

Πάντως, ο ιατρικός κόσμος έχει διατυπώσει από την πρώτη στιγμή έντονες αντιρρήσεις για το πώς έχει δημιουργηθεί ο θεσμός αλλά και πώς θα λειτουργήσει στην πράξη.

Βέβαια, όλα δείχνουν ότι στόχος επί της ουσίας είναι να δημιουργηθεί ο ατομικός φάκελος υγείας ώστε να ελέγχονται στο μέλλον οι δαπάνες υγείας. Κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε και από τη χρονική διάρκεια των ραντεβού που θα κλείνουν οι πολίτες η οποία είναι 15 λεπτά.

Εξαίρεση αποτελεί το πρώτο ραντεβού του πολίτη αφού ο προσωπικός γιατρός από είναι υποχρεωμένος να δημιουργήσει τον ηλεκτρονικό του φάκελο υγείας γι΄ αυτό και η επίσκεψη θα διαρκέσει 30 λεπτά.
Οι υποχρεώσεις του προσωπικού γιατρού

Παράλληλα όλοι οι ιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ως Προσωπικοί Ιατροί, οφείλουν να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες για τον προγραμματισμό των ραντεβού:

Ο κάθε Προσωπικός Ιατρός θα πρέπει να ορίσει το πρόγραμμα των ραντεβού του σύμφωνα με τον αριθμό του εγγεγραμμένου πληθυσμού που έχει την δεδομένη χρονική στιγμή.
Είναι υποχρέωση όλων των Προσωπικών Ιατρών να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού.
Η επικοινωνία πρέπει να γίνει από τον Προσωπικό Ιατρό σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο πολίτης.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του μήνα και για τους δύο επόμενους μήνες για κάθε Προσωπικό Ιατρό.

Με υποχρέωση ανανέωσης ανά μήνα σε περίπτωση που οι εγγεγραμμένοι πολίτες ενός ιατρού ξεπεράσουν το όριο και απαιτείται ο προγραμματισμός επιπλέον ωρών. Ο προγραμματισμός των ραντεβού για τους ιδιώτες συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ γίνεται από τους ίδιους τους ιατρούς.
Τα αγκάθια

Τα αγκάθια πάντως για τον νέο θεσμό παραμένουν αφού οι γιατροί εξακολουθούν να εκφράζουν την αντίδρασή τους για το πώς θα πρέπει να εργάζονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος εξηγεί γιατί οι γιατροί διστάζουν να συμβληθούν με το νέο σύστημα:

Δεν υπάρχει περιορισμός στην επισκεψιμότητα των πολιτών με αποτέλεσμα ο ιατρός να είναι απροστάτευτος στην ανασφάλεια των ασθενών.

Οριοθετεί την επίσκεψη στα 15 λεπτά

Δυσανάλογη δέσμευση ωραρίου. Η 7ωρη απασχόληση στο πενθήμερο είναι αποτρεπτική και ανασταλτική.
Πιθανότητα εφημέρευσης σε παρακείμενη δομή του ΕΣΥ χωρίς την θέληση του γιατρού είναι εξοργιστική
Oι άδειες των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών ρυθμίζονται από το παρακείμενο Κρατικό Κέντρο Υγείας

«Όλα αυτά αλλάζουν τα στάνταρ παροχής υπηρεσιών. Τα ιατρεία με εξατομικευμένη υπηρεσία μετατρέπονται σε ιατρεία μαζικής ιατρικής» σημειώνει μεταξύ άλλων η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος.