Δεύτερη προκήρυξη για πρόσληψη εκπαιδευτικών θα γίνεται μέσα στον χρόνο (και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο), για συγκεκριμένες θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί στα σχολεία, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου για τις δομές στην εκπαίδευση και την επιλογή των στελεχών της, το οποίο κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.
Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο, «μετά την 1η Νοεμβρίου κάθε σχολικού έτους, εφόσον διαπιστώνεται αδυναμία κάλυψης των κενών θέσεων λόγω άρνησης ανάληψης υπηρεσίας από αναπληρωτή ή παραίτησης από τη θέση αναπληρωτή σε σχολικές μονάδες, μπορεί να πραγματοποιείται ειδική πρόσκληση πρόσληψης με απόφαση του υπουργού Παιδείας για την κάλυψη των κενών θέσεων των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων». Θα προηγούνται βέβαια σχετικές εισηγήσεις των περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης της χώρας.
Δεν πέρασε ωστόσο μία εβδομάδα από την παρουσίαση της νέας «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την παιδεία στην Ελλάδα και το υπουργείο Παιδείας κατάργησε και επίσημα την αξιολόγηση των μάχιμων εκπαιδευτικών. Με την έρευνα του ΟΟΣΑ να επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την ανάγκη εξωτερικής αξιολόγησης στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ως «τιμωρητική».
Σύστημα επιλογής στελεχών. Το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνει το νέο σύστημα επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης (στα οποία και περιορίζεται η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου), αλλά και τη νέα συγχώνευση των δομών του υπουργείου Παιδείας σε όργανα όπου θα «συγκατοικούν» τα θέματα ειδικής αγωγής και επαγγελματικού προσανατολισμού, σύμφωνα με Τα Νέα.
Με το νομοσχέδιο, όπως είναι γνωστό, καταργείται ο θεσμός των σχολικών συμβούλων, από τους συλλόγους των οποίων και αναμένονται τις επόμενες ημέρες αντιδράσεις. Ακόμη, σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο:
– Οι διευθυντές σχολείων που στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου δεν είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξανά υποψηφιότητα έπειτα από δύο συνεχόμενες θητείες, τώρα αποκτούν αυτήν τη δυνατότητα, αλλά σε διαφορετικό σχολείο από αυτό που διοικούσαν.
– Εξαιρούνται από την αξιολόγηση στελεχών οι προϊστάμενοι νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων σχολείων.
– Μειώνεται κατά δύο ώρες το ωράριο των διευθυντών και των υποδιευθυντών σχολείων.
– Χορηγείται επίδομα ευθύνης και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε ολιγοθέσια σχολεία.
Τέλος, οι 13 περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης θα επιλέγονται με τριετή θητεία, από Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής, στο οποίο θα συμμετέχουν και πανεπιστημιακοί, ενώ θα προΐσταται πρόεδρος του ΑΣΕΠ.
Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών λήγει στις 10 Μαΐου
800 εισακτέοι φέτος στις Στρατιωτικές Σχολές
Στις 10 Μαΐου {ARXS}λήγει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών των υποψηφίων για συμμετοχή στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η προκήρυξη αφορά περίπου 800 θέσεις εισακτέων για τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίµων, Ικάρων, Σωµάτων Αξιωµατικών Νοσηλευτικής και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωµατικών, Στρατού Ξηράς, Πολεµικού Ναυτικού και Πολεµικής Αεροπορίας.
Ολοι οι ενδιαφερόμενοι που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει επιπλέον να έχουν κριθεί κατάλληλοι σε ιδιαίτερες εξετάσεις (ψυχοµετρικές, υγειονοµικές, αθλητικές). Η τελική επιλογή και η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων γίνεται από το υπουργείο Παιδείας με βάση τις βαθµολογίες τους.
Για να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ελληνική ιθαγένεια (γίνονται δεκτοί και οµογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά την αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση µε την εισαγωγή τους στα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ), να έχουν υγεία και άρτια σωµατική διάπλαση, να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που θα τους επιτρέπει τη συµµετοχή σε γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ και να έχουν διαγωγή τουλάχιστον κοσμία. Η σχετική προκήρυξη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ www.geetha.mil.gr