Ημερίδα με θέμα « Στρατηγικός εταίρος της κοινωνίας» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λάρισα, από την Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας, με κεντρική ομιλήτρια την διοικήτρια του Οργανισμού, Μαρία Καραμεσίνη.


Η κ. Καραμεσίνη στην εναρκτήρια ομιλία της, επισήμανε πως η Θεσσαλία έχει ως Περιφέρεια το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας μετά την Δυτική Μακεδονία, (25%), τονίζοντας πως το πολυσύνθετο αυτό φαινόμενο πρέπει να κατανοηθεί, ώστε να αναληφθούν συγκεκριμένες πολιτικές αντιμετώπισης.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πηγές χρηματοδότησης των τοπικών προγραμμάτων εργασίας ανά περιοχή, λέγοντας πως οι πόροι και η υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων βρίσκονται στην ευθύνη της εκάστοτε Περιφέρειας.

«Ο δεν μπορεί να κάνει τοπικά προγράμματα, αλλά μπορούμε να παρέχουμε την τεχνογνωσία και να βοηθήσουμε για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καραμεσίνη.

Στην συνέχεια, η κ. Καραμεσίνη ανέφερε τις προοπτικές που ανοίγονται με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον Οργανισμό, αλλά και τους βασικούς άξονες λειτουργίας του. Τα ερωτήματα που πραγματεύτηκε ήταν α) Τι είναι και τι μπορεί να κάνει ο β) Ποιος είναι ο ιδιαίτερος ρόλος του μέσα στο θεσμικό πλέγμα των φορέων που παρεμβαίνουν στην αγορά εργασίας γ) Ποιος ο ρόλος που διεκδικεί ο ΟΑΕΔ μέσα στο νέο περιβάλλον της κρίσης και της εκτόξευσης της ανεργίας. Δ) Πως συνδέεται ο νέος ρόλος του οργανισμού με το πρόγραμμα αλλαγής του επιχειρησιακού μοντέλου και της οργανωτικής και διοικητικής αναδιοργάνωσης του οργανισμού.

Οι πόροι είναι πράγματι περιορισμένοι και «άρα μπαίνουν διλλήματα πολιτικής εάν αυτοί οι πόροι πρέπει να πάνε για ενίσχυση του εισοδήματος των ανέργων, ή αν θα πάνε προς διαμόρφωση νέων προγραμμάτων που δίνουν την ευκαιρία στους ανέργους να επανέλθουν στην αγορά εργασίας» ανέφερε η κ. Καραμπεσίνη. Επίσης, αναφέρθηκε στα λεγόμενα προγράμματα κατάρτισης, λέγοντας πως ο ΟΑΕΔ «δεν κάνει προγράμματα κατάρτισης, αλλά μόνο προγράμματα απασχόλησης».

Τέλος, η διοικήτρια έκανε μια αναφορά στο τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια λέγοντας πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν το πρόβλημα της ανεργίας μέσα από ένα σύστημα εξατομικευμένων εξυπηρετήσεων, ενώ πρόσθεσε πως έγινε συνειδητή προσπάθεια να εκχωρηθούν τομείς του ΟΑΕΔ σε ιδιώτες.