Εμβόλιο – Κορονοϊός: Δείτε ποιοί δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer. Η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) εξέδωσε προειδοποίηση κατά του εμβολιασμού με το σκεύασμα της Pfizer προς πολίτες που έχουν ιστορικό «σημαντικών» αλλεργικών αντιδράσεων.
Προειδοποίηση Pfizer για το εμβόλιο
Η προειδοποίηση έγινε μετά από την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο από δύο μέλη προσωπικού του εθνικού συστήματος υγείας NHS που ήταν εκ των πρώτων που έλαβαν χθες το εμβόλιο.
Ο ιατρικός διευθυντής του NHS καθηγητής Στίβεν Πόουις δήλωσε: «Όπως συνηθίζεται με καινούρια εμβόλια, η MHRA έχει συστήσει σε προληπτική βάση άτομα με σημαντικό ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων να μη λαμβάνουν αυτό το εμβόλιο καθώς δύο άτομα με ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων ανταποκρίθηκαν αρνητικά χθες».
Η διοίκηση του NHS διαβεβαίωσε πως όλα τα νοσοκομεία που λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα έχουν ενημερωθεί.
Η επικεφαλής της MHRA Δρ Τζουν Ρέιν, που εμφανίστηκε το πρωί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, είπε ότι τώρα που το εμβόλιο έχει αρχίσει να χορηγείται υπάρχει «επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο».
Διαβεβαίωσε για ακόμα μία φορά πως παρά τη μεγάλη ταχύτητα στη διαδικασία έγκρισης του σκευάσματος της Pfizer από την υπηρεσία της, δεν υπήρξε καμία απόκλιση από τα αυστηρά διεθνή κριτήρια. Εξήγησε ότι αντί να ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία σταδιακής έγκρισης, η MHRA έκανε όλες τις απαραίτητες επαληθεύσεις ταυτόχρονα.
Η Δρ Ρέιν ανέφερε επίσης ότι ακόμα δεν μπορεί να προσδιορίσει χρονικά πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca. Συμπλήρωσε ότι η αξιολόγηση του εμβολίου της Moderna θα γίνει αργότερα, καθώς τα πλήρη δεδομένα από τις τελικές κλινικές δοκιμές αναμένονται στην επόμενη μία ή δύο εβδομάδες.
Στην ίδια επιτροπή ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι εκτίμησε ότι έως τα μέσα του άλλου έτους θα υπάρχουν στη διάθεση των γιατρών τρία ή τέσσερα εμβόλια που θα χρησιμοποιούνται κατά του κορωνοϊού.
Σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερος εμβολιαστικός γύρος για τους πιο ευπαθείς πολίτες, ίσως μετά από εννέα μήνες.
Κορονοϊός – εμβόλιο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Κορονοϊός: Έτσι θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα – Όλη η διαδικασία