Ακρίβεια: Τι λέει o κ. Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον Newsbomb o κ. Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, σημείωσε ότι «οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εδώ και καιρό προχωρήσει σε γενναία δημοσιονομικά και ρυθμιστικά μέτρα για την ανάσχεση του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μέτρα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ αλλά και ρυθμιστικές παρεμβάσεις όπως διατίμηση κλπ. Η ίδια εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εργαλειοθήκη της τόσο του Νοεμβρίου, όσο και της 8ης Μαρτίου, προτείνει στα Κράτη Μέλη αντίστοιχα μέτρα. Εμείς ζητάμε ευρωπαϊκά μέτρα, αλλά δεν έχουμε προχωρήσει έγκαιρα σε σοβαρές παρεμβάσεις στο εσωτερικό όπως έχουν κάνει άλλα Κράτη Μέλη με αποτέλεσμα να συνεχίζει το ράλι τιμών σε πετρέλαιο, βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο. Ακόμη και η επιστολή Μητσοτάκη – που κατατέθηκε μετά τις προτάσεις της Επιτροπής – ζητά αυτά που λέει κι η Επιτροπή αλλά αποκλειστικά σε επίπεδο ΕΕ όπου επικρατεί διχογνωμία και διαφορετικές προσεγγίσεις. Ως προς τα μέτρα στο εσωτερικό, ακούμε σήμερα για έναν «μηχανισμό έκτακτης επιστροφής» σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών κάθε πρόσθετου εσόδου από τη φορολογία των καυσίμων κίνησης ως οικονομική ενίσχυση».
Και πρόσθεσε: «Ας το δούμε πρώτα, αν και πέραν της αντιφατικότητας (τελικά τα χαμηλότερα εισοδήματα βάζουν ή δεν βάζουν βενζίνη…;) έχω πολλές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την οικονομία. Χρειάζονται γενναία μέτρα κι όχι επιδοματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις κατόπιν εορτής. Αν δεν υπάρξουν, δεν βλέπω καμία ανάσχεση του κύματος αυξήσεων και ανατιμήσεων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και τα είδη πρώτης ανάγκης σύντομα».