: «Δεν θέλουμε να δούμε το φαινόμενο ακορντεόν, δεν θέλουμε να ξαναδούμε τα κλειστά. Θέλουμε να είναι ανοιχτά με ασφάλεια» είπε στον Alpha 98,9 ο Θανάσης Κικινής Πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Δείτε τι είπε στο αναλυτικά.

: Το υπουργείο δεν μας έχει πει απολύτως τίποτα για τα τεστ

«Το ότι γίνονται rapid test σε εκπαιδευτικούς σήμερα δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται οργανωμένα. Με την έννοια ότι είδαμε κάποιους δήμους να παίρνουν την πρωτοβουλία, παράδειγμα ο Δήμος Καλαμαριάς ή περιοχές της Θεσσαλίας αλλά από εκεί και πέρα η πλατφόρμα που άνοιξε από χθες το μεσημέρι για τους εκπαιδευτικούς δεν είναι κάτι που έχει μία γενικότερη εφαρμογή.

Μένει στο να κλείσουν ραντεβού. Κατά την άποψή μας θα έπρεπε σήμερα που πηγαίνουν οι εκπαιδευτικοί στα να έχουν όλοι κάνει ήδη τα τεστ γιατί από εκεί που βρισκόμασταν στον περιορισμό για παράδειγμα έννέα άτομα σε ένα τραπέζι θα βρεθούν 25 και 30 άνθρωποι στον ίδιο χώρο μέσα σε λίγα τετραγωνικά και αν κάποιος έχει τον ιό η ζημιά έχει ήδη γίνει. Υπήρξαν συναναστροφές όλο αυτό το διάστημα και όταν μιλάμε για τέτοιες μαζικότητες σε εργασιακούς χώρους θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει για το καλό και των μαθητών και των εκπαιδευτικών», είπε αρχικά.

«Είναι κάτι που το έχουμε ζητήσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς (σ.σ. μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς) και στη μαθητική κοινότητα εκεί που φυσικά υπάρχει η δυνατότητα γιατί μιλάμε για μικρούς μαθητές και το επιτρέπουν και οι οικογένειές τους γιατί αναφερόμαστε συχνά σε δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα του ιού μέσα στη σχολική κοινότητα χωρίς να έχουμε στοιχεία. Ακούμε για μελέτες που γίνονται σε χώρες της Ευρώπης με αντικρουόμενα αποτελέσματα αλλά για την ελληνική πραγματικότητα δεν έχουμε ασφαλείς μετρήσεις έχουμε υποθέσεις», συμπλήρωσε.

«Το Δυστυχώς η επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας είναι ανύπαρκτη. Έχουμε ζητήσει γραπτώς και προφορικώς άπειρες φορές συνάντηση έχουμε ζητήσει και με τον ΕΟΔΥ, δεν έχουμε καμία ανταπόκριση. Δυστυχώς. Τα λέμε μέσω των εκπομπών σας, μέσω των καναλιών, μέσω των ΜΜΕ. Έστω και έτσι το ότι εισακούστηκε έστω αυτό το κομμάτι και ξεκινάμε αυτή τη στιγμή με αυτό τον τρόπο το θεωρούμε ένα βήμα. Τουλάχιστον κάτι έγινε μέσω των ραδιοφώνων και των τηλεοράσεων», ανέφερε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να τη Δευτέρα σημείωσε:

«Εμείς από Μάρτιο ακόμη είχαμε πει ότι οδηγός για τη δική μας στάση είναι η άποψη των ειδικών, που ειδικοί είναι οι λοιμωξιολόγοι. Και πάντοτε δεν έχουμε μπει στο να σχολιάσουμε αν πρέπει να ανοίξουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι τα σχολεία πρέπει πάντοτε να είναι ανοιχτά με ασφάλεια, αλλά το τι λένε οι ειδικοί.

Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση είδαμε κάτι διαφορετικό. Είδαμε τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κ. Πέτσα να βγαίνει στις 2 του μήνα και να εξαγγέλλει τη λειτουργία των σχολείων στις 11 και μετά την επιτροπή να συνεδριάζει ενώ ταυτόχρονα και μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής έχουμε δει πάρα πολλές αντικρουόμενες απόψεις.

Έχουμε ακούσει επιστήμονες που βγαίνουν στα τηλεοπτικά κανάλια ή στα ραδιόφωνα να έχουν άλλες απόψεις που μας δημιουργεί μία ανασφάλεια. Παρόλα αυτά οι εκπαιδευτικοί εννοείται ότι θα είναι εκεί.

Εννοείται ότι θα ξεκινήσει η σχολική πραγματικότητα δυστυχώς με τους όρους που ήταν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και λέω δυστυχώς γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια αξιοποίησης έστω και των ελεύθερων αιθουσών ώστε να σπάσουν έστω και κάποια τμήματα. Εμείς μιλάγαμε από την αρχή για 15 μαθητές ανά τμήμα, κρίθηκε ως ανέφικτο, δεν υιοθετήθηκε ποτέ ως πρόταση αλλά τώρα θα έχουμε 25 μαθητές μέσα σε μικρές αίθουσες και με κλειστά τα παράθυρα λόγω της εποχής που δημιουργεί μία άλλη συνθήκη που δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα λειτουργήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025