Η κατάθλιψη στους άνδρες εμφανίζεται πιο συχνά στη μέση ηλικία και λιγότερο στις νεότερες ηλικίες, σε αντίθεση με τις γυναίκες, που φαίνεται να νοσούν από κατάθλιψη πολύ νωρίτερα, με αρκετές δυσκολίες στην εφηβεία.
Πιθανώς, οι αλλαγές στη ζωή και την υγεία ενός άνδρα από τη μέση ηλικία και μετά, να ευθύνονται για τα αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης. Αιτίες μπορεί να είναι η φθίνουσα σωματική υγεία, η συνταξιοδότηση, αλλά και η υπαρξιακή κρίση που βιώνουν οι άνδρες, λόγω του ότι συνηθίζουν να συνδέουν το νόημα της ζωής τους με την επαγγελματική τους ταυτότητα και γενικότερα με το να είναι παραγωγικοί και δραστήριοι.
Συχνά, η κατάθλιψη μπορεί να συνδέεται με αλλαγές στο περιβάλλον μας, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι εκτός του προσωπικού μας ελέγχου ή δυσάρεστες. Τέτοιες μπορεί να είναι το να χάσει κανείς τη δουλειά του, ένα διαζύγιο, η απώλεια και το πένθος, αλλά και πιο ευχάριστες φαινομενικά αλλαγές, όπως ο ερχομός ενός μωρού, η σύνταξη, η αποχώρηση ενός ενήλικου παιδιού για σπουδές ή για να παντρευτεί, ακόμη και μια μετακόμιση.
Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί επίσης ύστερα από δυσκολίες που διαρκούν στον χρόνο, όπως η μοναξιά, η σεξουαλική ανικανότητα, θέματα γύρω από τη σεξουαλικότητα ή κάποια χρόνια ασθένεια, όπως και αναπηρία.
Γενικώς, αξίζει να σημειωθεί, πως η κατάθλιψη έχει συννοσηρότητα με ένα ευρύ φάσμα από ασθένειες και σύνδρομα.