Ερχεται νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας – Εκατοντάδες προσλήψεις στη Δασική Υπηρεσία – Το σύνολο των πολιτικών του υπουργείου Ενέργειας, την εξέλιξή τους μέχρι σήμερα και όλες τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν συζήτησαν σε ευρεία σύσκεψη ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Επικρατείας Άκη Σκέρτσο με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων του ΥΠΕΝ και στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου.
Ειδικότερα, το σύνολο των προτάσεων και των νέων παρεμβάσεων, που θα επεξεργαστούν οι επικεφαλής των αρμόδιων τομέων του ΥΠΕΝ θα καταλήξει σε μια νομοθετική πρόταση που αναμένεται να συμπεριλάβει όλα τα νέα μέτρα και αναμένεται το Νοέμβριο.
Κακοκαιρία Elias – ΕΜΥ: Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου – Σε ποιές περιοχές θα βρέξει
Αν και η σύσκεψη αφορούσε στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, η κλιματική κρίση και η ανάγκη για σημαντικές παρεμβάσεις έφερε στο επίκεντρο θέματα για την προστασία των δασών, τη διαχείριση των νερών και την προστασία από πλημμύρες αλλά και την πολιτική στην αγορά ενέργειας, στην περίπτωση ανόδου των τιμών.
Προτεραιότητα για το υπουργείο είναι ο εκσυγχρονισμός της δασικής υπηρεσίας, η αντιπλημμυρική προστασία και την αντιπλημμυρική ανθεκτικότητα, αλλά και την επίσπευση και επέκταση της ενεργειακής μετάβασης.
Το υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει τη διαμόρφωση νέων εργαλείων για τη θωράκιση της χώρας κατά των δασικών πυρκαγιών, μια απειλή που αυξάνεται γεωμετρικά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Θα δοθεί έμφαση στη Δασική Υπηρεσία η οποία θα ενισχυθεί με εκατοντάδες προσλήψεις. Επίσης, όπως πρόσφατα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, το υπουργείο επεξεργάζεται ένα πλέγμα κινήτρων με τη δημιουργία μια νέας αγοράς πιστοποιημένης απάληψης βιομάζας των δασικών οικοσυστημάτων.
Στόχος είναι να πετύχει ταυτόχρονα και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των μέτρων αντιπυρικής πρόληψης στα ελληνικά δάση.
Αυτό θα το πετύχει αξιοποιώντας την υπερβάλλουσα βιομάζα των δασικών οικοσυστημάτων που θα προκύπτει από τον καθαρισμό τους, δημιουργώντας μια νέα αγορά που θα παρέχει μονίμως διαθέσιμους πόρους για την προστασία των δασών, ώστε να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται. αφορούν τους οικονομικά και ενεργειακά ευάλωτους.
Προβληματίζει το υπουργείο, η αποδοτικότητα των μηχανισμών που σήμερα λειτουργούν και διερευνώνται νέες δυνατότητες.