Στις αγορές εντός του Οκτωβρίου σχεδιάζει να βγει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει πρόσθετα χρήματα στο λογαριασμό – «κουμπαρά» που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Στο συγκεκριμένο λογαριασμό έχουν ήδη κατατεθεί 1,4 δισ. ευρώ από τα χρήματα που άντλησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τον Ιούλιο από τις αγορές. Στόχος της κυβέρνησης είναι έως το Δεκέμβριο του 2018 να συγκεντρωθούν σε αυτό το λογαριασμό περίπου 14 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι το αποθεματικό ασφαλείας που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 και του 2020.

Μέρος των 14 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις επόμενες δόσεις του ESM, αλλά εξίσου σημαντικό κομμάτι θα διασφαλιστεί από την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Η κυβέρνηση εξετάζει να εξέλθει στις αγορές τον Οκτώβριο ανταλλάσοντας (swap) ομολόγα που είχαν εκδοθεί το 2012, με νέα. Με τον τρόπο αυτό θα αντικαταστήσει 20 ομόλογα ονομαστικής αξία περίπου 32 δισ. ευρώ, με πολύ λιγότερα ομολόγα αξίας όμως 37 δισ. ευρώ.

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα γίνει πιθανότατα πριν την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ (13-15 Οκτωβρίου) και τα 5 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από τις νέες εκδόσεις θα διοχετευθούν στον ειδικό αποθεματικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Να σημειωθεί πως αν και το διετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται πλέον με απόδοση αισθητά χαμηλότερη του 3%, δηλαδή το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί, ωστόσο η ρευστότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων παραμένει προβληματική, καθώς τα χρεόγραφα είναι στα χέρια λίγων και δεν γίνονται πολλές πράξεις. Το επικείμενο swap αναμένεται να καταστήσει λειτουργική την αγορά ομολόγων αυξάνοντας την εμπορευσιμότητα των νέων τίτλων.

Αυτό αυτομάτως θα οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς, το οποίο σήμερα κινείται στην περιοχή του 5,5% και θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025