Αρχίζουν οι εκπτώσεις 2024 – Μαζί με τον νέο χρόνο έρχονται και οι χειμερινές εκπτώσεις που συνήθως ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Εμπορικών Συλλόγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύντομα αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις μέσα στον Ιανουάριο με υψηλές προσδοκίες.
Τα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπεται να λειτουργήσουν για δύο συνολικά Κυριακές.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν την δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου είναι η επίσημη έναρξη των εκπτώσεων για όποιον επιθυμεί να κάνει τις αγορές του και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου 2024, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Τονίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ δεν ακολουθούν το λιανεμπόριο, ειδικά στις εκπτωτικές περιόδους. Αυτό σημαίνει ότι τα σούπερ μάρκετ δεν θα είναι ανοιχτά όπως τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου 2024.
Οδηγός για τις εκπτώσεις
Ο ΕΣΘ διευκρινίζει ακόμα σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής θα πρέπει να υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Τι είναι η προγενέστερη τιμή; Ως προγενέστερη νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης.
«Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται εκείνη που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέρα από την υποχρεωτική αναγραφή της παλιάς και της νέας τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΕΣΘ, η οποία συνεχίζει: «Αν οι εκπτώσεις, προσφορές ή οποιαδήποτε ανακοίνωση περί μείωσης της τιμής είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έκπτωσης ή ως προς τις τιμές ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση ή σε προσφορά προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος του εμπόρου πρόστιμο έως το δύο τοις εκατό (2%) του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο από 20.000 ευρώ»
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις αγορές τους ώστε να μην πέσουν θύματα δήθεν προσφορών.
Συγκεκριμένα η ΕΕΚΕ προτείνει:
Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαια ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένες αγοράς.
Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, για αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
Να ζητούν πάντα απόδειξη για προϊόντα που αγόρασαν. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και πρέπει να επιστραφεί, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.