Θα υπάρξει τελικά απόφαση και νόμος της κυβέρνησης, που θα συμφωνούν με το σύνταγμα της Ελλάδας;
 
 
Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, που επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. «Το υπουργείο πάντως προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την τροποποίηση της νομοθεσίας προκειμένου να θεσπιστούν γενικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα προσδιορίζονται οι τουριστικές περιοχές. Γι’ αυτές, οι αντιπεριφερειάρχες θα αποφασίζουν σε συνεννόηση με τους εμπορικούς φορείς την επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων και επιπλέον Κυριακές από αυτές που ισχύουν στην υπάρχουσα νομοθεσία (οκτώ ετησίως)», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Το ανώτατο δικαστήριο δικαστήριο, με την υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση επαγγελματικών Ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, η από 7.7.2014 υπουργική απόφαση, που επέτρεπε δοκιμαστικά τη λειτουργία των εμπορικών κλπ καταστημάτων στην Αττική (κέντρο Αθηνών και Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου), στην Κεντρική Μακεδονία (κέντρο Θεσσαλονίκης και Χαλκιδική) και στο Νότιο Αιγαίο (Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο, Θήρα).
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε τρεις τουριστικές περιοχές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος, που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις. Και αυτό, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ανεξαρτήτως των λόγων οι οποίοι αναφέρονται στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας των χριστιανών. Στη συνέχεια κρίθηκε μη νόμιμη και ακυρώθηκε η επίμαχη υπουργική απόφαση.