: Ξεκίνησε η διανομή των στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει σιγά σιγά ο εμβολιασμός. Ποιά θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε, στην Ελλάδα και πώς θα κλείνουμε ραντεβού.

: Πώς θα γίνει η επιχείρηση «Ελευθερία»

Οι αρχές είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, έτσι ώστε να γίνει ασφαλείς η μεταφορά των και να μην υπάρξουν προβλήματα.

Όπως μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Open, έχει στηθεί μια πρωτοφανής επιχείρηση και άπαντες κινούνται σε ρυθμούς προετοιμασίες προκειμένου να μην πάει τίποτα στραβά.

Στο ρεπορτάζ του σταθμού αναφέρθηκε πως υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προβλέπει την παρουσία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ., πάνοπλων αστυνομικών της ΕΚΑΜ και ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η νταλίκα που θα μεταφέρει τα εμβόλια.

«Αφού πακετάραμε προσεκτικά τις δόσεις των προσφάτως εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορονοϊού, έφυγαν για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει στο μήνυμά της η Κομισιόν και προσθέτει: «Αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν σύντομα στους προορισμούς τους για να χρησιμοποιηθούν κατά τις «Μέρες Εμβολιασμού της ΕΕ» στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου».

Τη συγκίνησή της για την αποστολή των πρώτων εμβολίων, ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Είμαι συγκινημένη να βλέπω τα πρώτα εμβόλια που εστάλησαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ταυτόχρονα. Σε λίγες ημέρες οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα έχουν εμβολιαστεί. Σύντομα θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους. Μαζί θα ξεπεράσουμε την πανδημία» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Με δεδομένο πως ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, οι πολίτες θα χρειαστούν και τα απαραίτητα «κανάλια επικοινωνίας» με το κράτος προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους. Έτσι, σύμφωνα με το σκέλος που έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα κανάλια θα είναι τα εξής:

Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση γίνεται ήδη στο με τους κωδικούς του Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επενδύουν πολλά στις δυνατότητές της, καθώς, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του, θα αποτελέσει τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο προκειμένου κάποιος να κάνει το εμβόλιο. «Με την άυλη συνταγογράφηση, έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία όσων έχουν εγγραφεί, κάτι που επιτρέπει στο κράτος για πρώτη φορά να κάνει την πρώτη κίνηση. Ο πολίτης πριν καν το ζητήσει θα ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες του ραντεβού του. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας», σημειώνουν.

Η συνέχεια, απλή. Ο πολίτης θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για τη μέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο, και θα απομένει απλά να αποδεχτεί το ραντεβού του απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail. Εάν δεν απαντήσει, τότε εν ευθέτω χρόνω θα λάβει νέα ειδοποίηση. Εάν από την άλλη κάποιος θελήσει να αρνηθεί να συμμετάσχει στον εμβολιασμό, μπορεί απλώς να το δηλώσει. Τα συστήματα θα ενημερωθούν και δεν θα λάβει ξανά αντίστοιχη ειδοποίηση, κάτι που επιβάλλει η απόφαση της κυβέρνησης ο εμβολιασμός να είναι προαιρετικός. Ακριβώς επειδή η άυλη συνταγογράφηση μπορεί να δώσει λύσεις σε πρακτικά ζητήματα θα γίνει ειδική καμπάνια για να προωθηθεί η εγγραφή των πολιτών σε αυτήν. Η παρότρυνση θα απευθύνεται σε όσους έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες τόσο για να εγγραφούν όσο και για να βοηθήσουν οικείους και συγγενείς οι οποίοι αδυνατούν να το πράξουν μόνοι τους. Θα είναι μία έκφραση διαγενεακής αλληλεγγύης ώστε όλοι οι Έλληνες να επωφεληθούν της παροχής του εμβολίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει πλέον το κράτος.

Οσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην μπορούν να μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ τους να μαθαίνουν πότε έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους ή να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας άμεσα σε ψηφιακή μορφή όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως για τον συγκεκριμένο προγραμματισμό, η πλατφόρμα θα ανοίξει μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αφού πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Προς το παρόν στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα βρίσκουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό.

ΚΕΠ

Για όσους πολίτες δεν έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες να αξιοποιήσουν τις προαναφερθείσες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, προβλέπεται να ενημερώνονται και να κλείνουν τα ραντεβού μέσω των ΚΕΠ.

Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να επιβεβαιώσουν ή/και να αλλάξουν την ημερομηνία των ραντεβού τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τουΠρώτο Θέμα, σχεδιάζεται η υλοποίηση τηλεφωνικού κέντρου, μόνο, όμως, για εξερχόμενες κλήσεις, προκειμένου να υπενθυμίζονται τα ραντεβού στους πολίτες. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει δηλώσει, πάντως, πως στους παραπάνω τρόπους δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλοι προκειμένου να διευκολυνθούν όσο γίνεται περισσότερο οι πολίτες.

Την ίδια ώρα, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όσοι εμβολιάζονται θα λαμβάνουν και μια ειδική βεβαίωση, μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού, η οποία θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα. Μία εξέλιξη που είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» από τις 08 Δεκεμβρίου. Η βεβαίωση θα περιλαμβάνει όνομα, επώνυμο, ΑΜΚΑ, ημερομηνία εμβολιασμού, εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή που διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου.

Μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, η τροπολογία προβλέπει τη δημιουργία του Συστήματος Προτεραιοποίησης Εμβολιαζόμενων κατά του κορωνοϊού. Το εν λόγω Σύστημα θα συλλέγει όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ΑΜΚΑ και στοιχεία επικοινωνίας, ανάλογα με τα κριτήρια και την κατηγοριοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών από μητρώα και πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου τομέα.

Υπό αστυνομικό κλοιό τα

Όμως, εκτός του υγειονομικού σκέλους, υπάρχει και αυτό της μεταφοράς και αποθήκευσης. Εκεί έρχεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το σχέδιο ασφαλείας που έχει καταρτίσει η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να περιφρουρήσει τα σκευάσματα που θα κατευθυνθούν τελικώς στα εμβολιαστικά κέντρα.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής σε έξι μεγάλες φαρμακαποθήκες σε πέντε περιοχές της χώρας έχουν τοποθετηθεί 14 ψύκτες βαθείας κατάψυξης όπου θα αποθηκεύονται τα εμβόλια. Αυτές είναι σε: Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα. Την ίδια ώρα, περίπου 3.000 με 4.000 άτομα από τα Σώματα Ασφαλείας θα φυλάσσουν σε 24ωρη βάση τις αποθήκες αυτές ενώ θα φροντίσουν να διασφαλιστεί η μεταφορά των εμβολίων στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025