Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 87% των ελλήνων καταναλωτών κάνει αγορές από διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ υπάρχει σημαντικό όφελος και για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διαδικτυακά
Αναλυτικότερα, οι διαδικτυακές αγορές έχουν κερδίσει τους έλληνες καταναλωτές αφού σχεδόν οι οκτώ στους δέκα (76%) κάνουν αγορές online τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Αυτό αναδεικνύει η έκθεση e-Commerce Index της PayPal από την οποία προκύπτει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ψωνίζουν online κάθε εβδομάδα ή και συχνότερα, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο πάνω από 340 ευρώ τον μήνα αγοράζοντας σε μεγαλύτερο ποσοστό ρούχα και αξεσουάρ, πληρώνοντας λογαριασμούς ή παραγγέλνοντας φαγητά και ποτά εκτός σπιτιού.
Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία βρίσκεται σε αρκετά υψηλή θέση, με τους καταναλωτές να ξοδεύουν για διαδικτυακές αγορές 333 ευρώ τον μήνα και να είναι στις πρώτες θέσεις αναφορικά με τη συχνότητα των αγορών.
333 ευρώ μηνιαίως σε on line αγορές
Η έκθεση e-Commerce Index της PayPal στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 καταναλωτές ηλικίας μεταξύ 18 και 75 ετών και περισσότεροι από 4.000 λιανοπωλητές σε 12 χώρες της Ευρώπης έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν συχνά αγορές στο Διαδίκτυο, αφού περισσότερα από τα δύο τρίτα (65%) αγοράζουν κάτι online τουλάχιστον μία φορά κάθε εβδομάδα.
Ο μέσος ευρωπαίος καταναλωτής κάνει αγορές 3,7 φορές την εβδομάδα. Οι Ελληνες βρίσκονται στη δεύτερη θέση μετά τους Ολλανδούς (με 76%) στις εβδομαδιαίες αγορές, πραγματοποιώντας κατά μέσο όρο 4,8 αγορές την εβδομάδα.
Οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν 342 ευρώ τον μήνα σε καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου. Στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται οι υψηλότερες μηνιαίες δαπάνες, με 486 και 420 ευρώ αντίστοιχα, κατά μέσο όρο, ενώ στην Ελλάδα 333 ευρώ.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι έλληνες καταναλωτές είναι ανάμεσα στους πρώτους που ενδιαφέρονται για διαφορετικές επιλογές σε σχέση με τις πληρωμές όσων παραγγέλνουν.
Αγορές από διεθνή e-shops
Επίσης το 87% των ελλήνων καταναλωτών κάνει αγορές από διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ υπάρχει σημαντικό όφελος και για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διαδικτυακά, καθώς μεγάλο ποσοστό του τζίρου των ελληνικών e-shops προέρχεται από καταναλωτές άλλων χωρών.
Οι Ελληνες προτιμούν ηλεκτρονικές αγορές από επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας και τα κίνητρα που τους οδηγούν σε αυτό είναι κυρίως οι καλύτερες τιμές (56%), όπως και η πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων (42%).
Το 74% των ευρωπαίων και το 87% των ελλήνων καταναλωτών πραγματοποιούν τις αγορές τους από διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα, αν και ακόμα υπάρχουν εκείνοι που εξακολουθούν να διστάζουν εκφράζοντας ανησυχίες για ζητήματα ασφάλειας.