Ο μεγάλος τελικός της oλοκληρώθηκε το Σάββατο (11/05) και νικήτρια αναδείχθηκε η Ελβετία με το Nemo και το τραγούδι «The Code».

Η Μαρίνα Σάττι και η ομάδα που την πλαισίωνε στον 68ο διαγωνισμό επέστρεψε εχθές (12/05) στην Αθήνα μετά την 11η θέση που κατέλαβε.

Αυτό, ωστόσο, που απασχολεί πολύ κόσμο είναι ποιος διοργανώνει την Eurovision και ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;

Κάθε χώρα που θέλει να λάβει μέρος στη Eurovision οφείλει να πληρώσει ένα ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόραση (EBU), η οποία είναι και η διοργανώτρια Αρχή του μουσικού θεσμού.

Το ποσό αυτό καθορίζεται κυρίως από πληθυσμιακά κριτήρια. Έτσι, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία καταβάλλουν τα περισσότερα στην EBU για τη Eurovision 2024. Μάλιστα, οι πέντε προαναφερθείσες χώρες αποτελούν τις λεγόμενες «Big Five» της Eurovision και είναι παρούσες σε κάθε τελικό, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν τον σκόπελο της ημιτελικής φάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος συμμετοχής για πολλά κράτη μέλη και ειδικά τα μικρότερα δεν είναι αμελητέο και έτσι υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν στέλνουν αποστολές στη Eurovision. Όπως και να έχει το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος το σηκώνει η διοργανώτρια χώρα με την οικονομική συνεισφορά από τον τηλεοπτικό οργανισμό που διοργανώνει τον διαγωνισμό να κυμαίνεται στα 10 με 20 εκατ. ευρώ. Κατά κανόνα κάποιο επιπλέον ποσό συνεισφέρει η πόλη που γίνεται η διοργάνωση, είτε σε χρήμα είτε σε παροχές.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ενέκρινε στις 22/01, το συνολικό ποσό των 176.647,20 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για τη συμμετοχή της στη Eurovision 2024, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Το συγκεκριμένο ποσό είναι το σύνηθες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision κατά τα τελευταία χρόνια. Φυσικά, δεν πρόκειται για το τελικό πόσο αλλά μόνο για το τέλος συμμετοχής καθώς σε αυτό θα προστεθούν και τα έξοδα για την ελληνική αποστολή στο Μάλμε της Σουηδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025