Τη δυνατότητα να μπουν φωτοβολταϊκά πάνελ σε πολυκατοικίες χωρίς μάλιστα να χρειάζεται το… «πράσινο» φως από όλους τους ιδιοκτήτες, δίνει πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, προβλέπεται ότι για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού και της μπαταρίας αρκεί η συναίνεση του 51% των ιδιοκτητών και αίρεται η προϋπόθεση της συναίνεσης του 100% των συνιδιοκτητών που προέβλεπε παλαιότερη απόφαση. Παράλληλα, όπως προκύπτει από το άρθρο 70 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και επείγουσες ενεργειακές και πολεοδομικές ρυθμίσεις», προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών σε πολυκατοικίες και κοινόχρηστους χώρους, καταλαμβάνοντας έως και το 40% της συνολικής κοινόχρηστης επιφάνειας.
«Σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μια οριζόντιες ιδιοκτησίες, στους οποίους είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και συστημάτων αποθήκευσης, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των συνιδιοκτητών για την εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων σε επιφάνεια μέχρι ποσοστού σαράντα τοις εκατό (40%) του συνόλου της επιφάνειας του κοινόχρηστου λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) που αντιστοιχεί στα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται κάθε σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων. Το παρόν δεν εφαρμόζεται επί ακινήτων που εμπίπτουν στον Κώδικα Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (Ν. 4858/2021, Α΄ 220)», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο νόμου.
Στο διαδικαστικό κομμάτι, εφόσον εξασφαλιστεί η έγκριση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προχωρήσει στην προμήθεια του εξοπλισμού. Εν συνέχεια, μπορεί να υποβάλει αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ για τους όρους σύνδεσης, να κάνει αίτηση στην Υπηρεσία Δόμησης για να λάβει έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας, ενώ στη συνέχεια να έρθει σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ για την τελική υπογραφή της 25ετούς σύμβασης. Αυτή θα περιλαμβάνει τη συμφωνία βάσει της οποίας θα εκχέεται το ρεύμα στο δίκτυο και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την πραγματοποίηση της σύνδεσης.
Διευκρινίζεται πως η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας δεν επιτρέπεται στην απόληξη κλιμακοστασίου, του φρεατίου του ασανσέρ ή πάνω σε άλλη κατασκευή. Η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει εντός των ορίων της στέγης, απέχοντας, μάλιστα, 50 εκατοστά από το περίγραμμά της, ενώ αν πρόκειται για δώμα (ταράτσα) η απόσταση αυτή ανέρχεται στο ένα μέτρο.
Δείτε επίσης Αιφνίδια απαγόρευση αποκριάτικων εκδηλώσεων στα σχολεία – Αντιδρούν γονείς και μαθητές
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του σχήματος αυτοκατανάλωσης που ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της χώρας, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα τάσης του ηλεκτρικού συστήματος, να συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα τις ποσότητες που καταναλώνουν στις εγκαταστάσεις τους με τις ποσότητες που παράγει ένας ή περισσότεροι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς. Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να ανήκουν στους ίδιους ή σε τρίτο πρόσωπο, να εγκαθίστανται είτε στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης (net billing) είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing), και το τρίτο πρόσωπο, κάτοχος του σταθμού, δύναται να εγγυάται μια σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας. Με αυτή τη δυνατότητα, οι ενεργειακές εταιρίες εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ, με ή χωρίς αποθήκευση, για να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις του αυτοκαταναλωτή, απελευθερώνοντας περαιτέρω τη λιανική αγορά ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, με την εφαρμογή της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα είτε στην ταράτσα της πολυκατοικίας είτε οπουδήποτε αλλού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμα τη χρήση του χώρου.
Στο μεταξύ, θετικό θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) το γεγονός του σεβασμού της δημοκρατικής αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των πολυκατοικιών, για την τοποθέτηση φωτοβολταικών συστημάτων στις κοινόχρηστες ταράτσες και λοιπούς χώρους των πολυκατοικιών.
Παράλληλα όμως, για να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα της νέας αυτής νομοθετικής ρύθμισης, η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει να προστεθούν στο κείμενό της οι απόλυτα αναγκαίες λειτουργικές παράμετροι, χωρίς την προσθήκη των οποίων κατά το στάδιο εφαρμογής της φοβάται ότι θα επικρατήσει χάος και χιλιάδες δικαστικές προσφυγές, με αποτέλεσμα τη ματαίωση του σκοπού του νομοθέτη.
Μεταξύ άλλων, ζητά οι ενδιαφερόμενοι συνιδιοκτήτες να παρουσιάσουν στη Γενική Συνέλευση κάτοψη του δώματος (ταράτσας) της πολυκατοικίας και των τυχόν τμημάτων της κεραμοσκεπής, στα οποία μπορεί με ασφάλεια να τοποθετηθούν τέτοια συστήματα από αρμόδιο μηχανικό.
Ελεύθερος χώρος
Επιπλέον, κατά τον επιμερισμό της κοινόχρηστης επιφάνειας θα πρέπει στην κάτοψη να προβλέπεται ελεύθερος και ανεμπόδιστος χώρος πρόσβασης στις διάφορες υφιστάμενες υποδομές (π.χ. μηχανοστάσιο ασανσέρ, καπνοδόχος, κεντρική κεραία τηλεόρασης), συμπεριλαμβανομένου του κλιμακοστασίου της ταράτσας.
Στην ίδια κάτοψη θα πρέπει να βεβαιωθεί υπεύθυνα από αρμόδιο μηχανικό ότι η στατική κατάσταση του κτιρίου επιτρέπει με ασφάλεια την επιβάρυνσή του με τα πρόσθετα φορτία των φωτοβολταΐκών πάνελ και άλλων εγκαταστάσεων.
Δείτε επίσης Αιφνίδια απαγόρευση αποκριάτικων εκδηλώσεων στα σχολεία – Αντιδρούν γονείς και μαθητές