έως και 10 ώρες την ημέρα χωρίς να επηρεάζεται ο συνολικός αριθμός ωρών ετήσιας απασχόλησης, και κατά συνέπεια το επίπεδο των αμοιβών, θα μπορεί να αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ύστερα από εισήγηση της . Η σχετική διάταξη αναμένεται να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τη «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, εντός του Νοεμβρίου.

Χθες, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας παρουσίασε τους 5 άξονες του σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο, όπου και «κλείδωσαν» οι βασικές αλλαγές για «ευέλικτο 8ωρο», αύξηση των νόμιμων υπερωριών άνω των 120 τον χρόνο, ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας, γονικές άδειες και στους δύο γονείς, αλλά και ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά των συνδικάτων και μάλιστα εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει εκ των πραγμάτων αναδιατάξει το τοπίο στην εγχώρια αγορά εργασίας. Σύμφωνα όμως με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι παρεμβάσεις «θα συμβάλουν στην αλλαγή νοοτροπίας, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», ειδικά στο θέμα της ευελιξίας του χρόνου εργασίας, το σχέδιο νόμου θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, εφόσον δεν καταστεί εφικτή η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με το οικείο σωματείο, να προσφεύγουν στη λύση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε 6μηνη ή ετήσια βάση μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Το ΑΣΕ θα εξετάζει εάν είναι τεκμηριωμένες ή όχι οι προϋποθέσεις που θέτει κάθε φορά μια επιχείρηση και θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει την αίτηση. Ετσι, για παράδειγμα, όταν υπάρχει μέσα στο έτος αύξηση των παραγγελιών και ανάγκη για επιπλέον εργασία από το προσωπικό, θα μπορεί η επιχείρηση να ζητεί και να λαμβάνει έγκριση από το ΑΣΕ.

Οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται για ένα χρονικό διάστημα έως και 10 ώρες ημερησίως και σε άλλη χρονική περίοδο θα εργάζονται λιγότερες ώρες αντίστοιχα ή θα τους χορηγείται ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών ανάπαυσης. Δεν θα πληρώνονται πάντως υπερωρίες, παρά τη 10ωρη απασχόληση. Ο εργοδότης θα πρέπει να τηρεί τις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με την υποχρεωτική ημερήσια και εβδομαδιαία ανάπαυση.

Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει, επίσης, την αύξηση των νόμιμων , πιθανότατα πάνω και από τις 120 ώρες τον χρόνο που ισχύσει σήμερα για το εμπόριο, ενώ το όριο θα είναι ενιαίο για όλους τους κλάδους. Να σημειωθεί ότι σήμερα στη βιομηχανία ο αριθμός των νόμιμων υπερωριών που εγκρίνονται ανά 6μηνο δεν ξεπερνάει τις 45 ώρες.

Εισηγήσεις υπάρχουν επίσης για προσθήκη –κάποιων λίγων– επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή. Στο σκέλος του συνδικαλιστικού νόμου, μεταξύ άλλων, προωθούνται αλλαγές όπως η προϋπόθεση απογραφής στο ήδη νομοθετημένο γενικό μητρώο για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, αλλά και η πρόβλεψη ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κατά τη γενική συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας.

Στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει επίσης να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν, ενώ θα απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας καθώς, εάν γίνονται, η απεργία θα καθίσταται παράνομη. Οσοι δε μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν θα τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Στον ίδιο άξονα, προβλέπεται σημαντική αύξηση στο 40% για το προσωπικό ασφαλείας που θα πρέπει να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ.

Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει επίσης τη θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, καθώς και την άδεια τοκετού 14 εργάσιμων ημερών στον πατέρα, αλλά και πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Οι 2 πρώτοι μήνες θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025