Σε επτά υπουργεία αναμένεται να παρουσιάσουν αύριο, Παρασκευή, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια, που υπάγονται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το σχέδιο είναι ουσιαστικά δημοσιονομικά ουδέτερο και προβλέπει αυξήσεις σε κλάδους που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις (πανεπιστημιακοί, ιατροί), αλλά και συρρίκνωση αποδοχών σε άλλες κατηγορίες. Στην πράξη, πάντως, οι όποιες μειώσεις προκύψουν θα αντισταθμιστούν από την προσωπική διαφορά.
Όπως γράφει η εφημερίδα το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων από περίπου 20 σε 8 με 9 και θέτει ως στόχο την εξίσωση των αποδοχών όσων έχουν τα ίδια εργασιακά χαρακτηριστικά, ώστε να υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Για παράδειγμα θα δημιουργηθεί ένα ειδικό μισθολόγιο για όλα τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, ΕΠ ΤΕΙ, ΕΕΔΙΠ, ΕΔΙΠ, εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΕΝ, Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.
Για τον υπολογισμό των νέων αποδοχών του υπαλλήλου, που θα αποτελεί το σημείο αναφοράς, θα υπολογίζονται οι σημερινές του αποδοχές, όπως προκύπτουν από τον συμψηφισμό του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος, καθώς και των επιδομάτων που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποχών.
Επίσης το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. Διαφορετική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των ενστόλων και των δικαστικών λειτουργών. Στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο θα παραμένουν οι υπάλληλοι για 1 έτος, ενώ στη συνέχεια θα εξελίσσονται μισθολογικά ανά διετία.
Συνολικά οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα αφορούν 188.000 εργαζομένους από το σύνολο των 658.000 δημοσίων υπαλλήλων (το 28,5%). Σήμερα το μισθολογικό κονδύλι των αμειβόμενων με ειδικό καθεστώς υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ ευρώ και αντιπροσωπεύει το 35% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης.