Την άποψη ότι η ελληνική κρίση προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να βλάψει την ΕΕ και το ευρώ, εάν τουλάχιστον αυτό είναι στις προθέσεις του, διατυπώνει στο σημερινό φύλλο της η ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η έδρα του ΔΝΤ βρίσκεται μόλις τρία τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο.

Επειδή μάλιστα οι ΗΠΑ δίνουν τα περισσότερα χρήματα στο ΔΝΤ, προσθέτει, είναι σε θέση να κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο, επηρεάζοντας καθοριστικά τη γραμμή που ακολουθεί το Ταμείο. Για τον λόγο αυτό, παρατηρεί, το ΔΝΤ αποτελεί ένα ιδανικό εργαλείο για να πλήξει ένας Αμερικανός Πρόεδρος την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα , η κυβέρνηση Oμπάμα δίσταζε να δώσει το πράσινο φως για τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα επειδή θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο κράτησε, όπως αναφέρει, την πόρτα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ανοιχτή προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα στην μοίρα της. Ο Tραμπ δεν έχει παρά να τραβήξει την πρίζα, παρατηρεί η εφημερίδα, και η ελληνική κρίση θα επανεμφανιστεί στον ορίζοντα, κάνοντας τη ζωή δύσκολη στους Ευρωπαίους ηγέτες. Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαίο, τονίζει ο αρθρογράφος, που ο άνθρωπος που προορίζει για νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ φτάνει στο σημείο να παροτρύνει σχεδόν τους επενδυτές να κερδοσκοπήσουν εναντίον του ευρώ, γεγονός που φυσικά κάθε άλλο παρά βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο το ΔΝΤ ταλανίζεται από το ερώτημα κατά πόσον θα λάβει μέρος ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που αντανακλά το μεγάλο χάσμα απόψεων που το χωρίζει από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τους τρόπους επίτευξης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Επισημαίνεται ακόμη πως ευρωπαϊκοί κύκλοι εκφράζουν την ελπίδα η δεύτερη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, καθώς στη συνέχεια πολλές ευρωπαϊκές χώρες εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο. Ο χρόνος όμως κυλά και για το ΔΝΤ, το οποίο στις 6 Φεβρουαρίου καλείται να αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα είναι λοιπόν μια ιδανική ευκαιρία και για τον Τραμπ να κάνει γνωστές τις πιθανότατα «εκρηκτικές» του απόψεις, καταλήγει η εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025