: Διαστάσεις πλημμυρίδας παίρνει το φαινόμενο των κατασχέσεων, φέρνοντας στα όριά τους όχι μόνο τους με ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο καλείται να τρέξει ένα πρόγραμμα 1.600 ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ανά τράπεζα, ανά ημέρα. Καθημερινά ήδη διέρχονται από το σύστημα «Τειρεσίας» 1.300 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ανά τράπεζα, διαμορφώνοντας ένα εφιαλτικό τοπίο 5.200 κατασχετηρίων σε κάθε εργάσιμη.

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζήτησε πρόσφατα από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών την αύξηση του ορίου των 1.300 ημερήσιων κατασχετηρίων ανά τράπεζα σε 1.800 για το διάστημα μέχρι την 31 Ιουλίου 2017.
Η αρχική απάντηση από την πλευρά της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, η οποία αποτυπώνεται και σε σχετικό έγγραφο προς τις τράπεζες, ήταν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μία τόσο μεγάλη αύξηση του όγκου των κατασχετηρίων δεδομένου ότι «δεν έχει υλοποιηθεί το σύστημα των ηλεκτρονικών άρσεων των κατασχέσεων αλλά και των περιορισμένων ποσών κατάσχεσης».
Παρ’ όλα αυτά, η ΕΕΤ έδωσε μια αρχική πρώτη καταφατική απάντηση -εφόσον αυτό είναι εφικτό- για μία αύξηση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων κατά 300 την ημέρα.
Ένα δεύτερο αίτημα το οποίο επίσης έχει τεθεί από την πλευρά της ΑΑΔΕ προς τις τράπεζες αφορά στην ταχύτερη απόδοση των ποσών που κατάσχονται στο ελληνικό δημόσιο, ακόμα και μέσα σε διάστημα δέκα ημερών. Μια τέτοια εναλλακτική, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, θα δημιουργούσε πρόσθετες διαχειριστικές επιβαρύνσεις, δεδομένου ότι τα συστήματα καθημερινών ροών και αποδόσεων ακόμα και πολύ μικρών ποσών δεν θα είναι έτοιμα πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον για τις συστημικές τράπεζες.
Τα αιτήματα της ΑΑΔΕ αναδεικνύουν την αγωνία των εισπρακτικών μηχανισμών του δημοσίου για την ικανοποίηση των μνημονιακών στόχων τόσο στο μέτωπο των κατασχέσεων, όσο και -κυρίως- στο σκέλος των εσόδων.
Πέρυσι, διενεργήθηκαν 1.533.451 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, όπως έδειξαν τα απολογιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έναντι 670.728 το 2015.
Φέτος, με τα πρώτα σημάδια κόπωσης των εσόδων του προϋπολογισμού να έχουν κάνει την εμφάνισή τους τον Μάρτιο, ο εισπρακτικός μηχανισμός αναμένεται να πατήσει κι άλλο γκάζι στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι στόχοι εισπραξιμότητας σε μία χρονιά όπου κρίνονται πολλά περισσότερα από την κάλυψη των στόχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να αποτελέσει σηματωρό των μελλοντικών εξελίξεων και ήδη πληθώρα αναλυτών εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος της περυσινής επίδοσης (3,9% του ΑΕΠ) δεν έχει διατηρήσιμα χαρακτηριστικά. Αν υπάρξει απότομη προσγείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, η ντε φάκτο ενεργοποίηση των αντίμετρων το 2019 στην οποία ποντάρει η κυβέρνηση, μπορεί να απομακρυνθεί δραστικά.
Ήδη τα στοιχεία τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ για το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν περαιτέρω εντατικοποίηση των κατασχέσεων, όπως άλλωστε και νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο.
Στο τέλος Μαρτίου, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ανήλθαν σε 3,277 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,277 δισ. ευρώ αφορούν μόνο σε απλήρωτους φόρους, χρήματα τα οποία η ΑΑΔΕ επιχειρεί να εισπράξει με όποιο τρόπο μπορεί.
Στο ίδιο διάστημα, 889.455 φορολογούμενοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κυρίως κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων, δεδομένου ότι οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων ήταν παγωμένοι εξαιτίας της αποχής των συμβολαιογράφων. Μετά την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει να βγάλει στο σφυρί είκοσι ακίνητα μόνο για τον Μάιο (από αγροικίες και οικόπεδα έως ένα πρατήριο καυσίμων και αποθήκες στη Σαντορίνη και τη Μύκονο).
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει άλλωστε ότι στο τέλος Μαρτίου:
– 3.974.364 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία
– 1.623.306 φορολογούμενοι πληρούσαν τις «προϋποθέσεις» για να ασκηθούν σε βάρος τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης
– 889.455 φορολογούμενοι βρίσκονταν ήδη αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Μικρό καλάθι
Την ίδια ώρα, οι φορολογικοί έλεγχοι δεν αποδίδουν όσο θα περίμενε κανείς. Τα στοιχεία για τα εισπρακτικά αποτελέσματα του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων είναι αποκαρδιωτικά.
Στο τέλος Μαρτίου, 1.178 έλεγχοι βρίσκονταν σε εξέλιξη. Μέσα στον μήνα ολοκληρώθηκαν 43. Στο τρίμηνο έχουν βεβαιωθεί 263 εκατομμύρια ευρώ φόρων και προστίμων από αυτούς τους ελέγχους αλλά έχουν εισπραχθεί μόλις 14 εκατομμύρια ή ποσοστό 5,35%!
Στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το ποσοστό εισπραχθέντων φόρων και προστίμων σε σχέση με τα βεβαιωθέντα ποσά είναι σαφώς υψηλότερο, αγγίζοντας το 39,39%.
Στο ταμείο όμως έχουν μπει μόλις 9,7 εκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων 24,63 εκατ. ευρώ.

Βήμα-βήμα πως θα δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό για να αποφύγετε κατασχέσεις-(STAR 28.4.2017)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025